Gestart met werken, wat nu?

Ontdek je financiële mogelijkheden

Heb je je eerste job binnengehaald? Yes! Proficiat, een nieuwe stap in je leven! Financieel onafhankelijk worden, op je eigen benen staan en je dromen waarmaken. Je bent jong en de wereld ligt aan je voeten, want bij een (eerste) loon komen ook heel wat financiële mogelijkheden.

First things first! De juiste zichtrekening

Deze stap is héél belangrijk. Check wat je zichtrekening te bieden heeft en of je recht hebt op kortingen. Want jawel, tot en met je 24 jaar is de jongerenrekening van KBC bijvoorbeeld helemaal gratis. Je krijgt er zelfs nog heel wat leuke extra’s bij. Betalen met Payconiq zonder debetkaart, check. Eenvoudig je bus- of treinticketje kopen in de app, check. Zonder extra kosten geld opnemen in België en Europa, ook check!

Hallelujah, mijn eerste loon is er!

Het gevoel is onbeschrijfelijk, maar we doen toch een poging: je opent KBC Mobile en je eerste loonis gestort! Je hart begint sneller te slaan en voor je het weet sta je van geluk te springen op straat.

 

Tip: gebruik KBC Mobile. Daar wacht Kate, de digitale assistent je op om heel wat vragen te beantwoorden. Zo weet je altijd meteen wanneer je loon op de rekening staat.


Wat doe je met je eerste loon? Een vakantie boeken? Eens goed gaan shoppen? Of sparen voor je eerste brommer of auto? Het kan allemaal!


Extra leuk: nu kun je ook een kredietkaart aanvragen bij de bank. Dat is soms handiger dan een klassieke debetkaart, omdat je er overal mee kunt betalen. Zeker op reis is dat een groot voordeel!

Bouw je eigen vermogen op

Even back to reality. Wat je met je eerste loon doet, doe je natuurlijk niet elke maand. Het leuke aan starten met werken, is dat je je eigen vermogen kunt opbouwen. Investeren in je toekomst dus. We zetten een aantal opties op een rijtje.


- Sparen voor een specifiek spaardoel

Of je nu spaart voor een wereldreis of je eerste wagen, het is clever om het overzicht te bewaren. Daarom is het handig om voor elk spaardoel op korte termijn een andere spaarrekening te openen. Zeker als ze gratis zijn, zoals bij KBC. In een oogopslag heb je dan in KBC Mobile zicht op je financiën.


- Sparen voor een eigen huis
Spaar je voor de aankoop van een woning? Hoera! Er bestaan fiscaal voordelige spaarformules voor je schuldsaldoverzekering, een verplichte verzekering als je een woningkrediet aangaat. Een tak 21-spaarverzekering is dat. Je bouwt dan reserve op om de verzekering te dekken en je kunt jaarlijks tot 30% belastingvermindering krijgen.


- Beleggen met je spaarreserve

Meer en meer jongeren beleggen een deel van hun spaarreserve bijvoorbeeld op de beurs. Starten met beleggen wanneer je nog jong bent, is zeker de moeite waard, want hoe langer je belegt, hoe groter je potentiële opbrengst. Risicoloos is het niet, maar de gemiddelde opbrengst ligt wel hoger dan bij sparen op een spaarrekening. Het is wel verstandig om te beleggen met geld dat je niet nodig hebt op korte termijn.

Nog tips nodig? Neem contact op met een expert ter zake.

Beleggen met je wisselgeld

Je hoeft helemaal niet te wachten met beleggen tot je 10.000 euro op tafel kunt leggen. Beleggen moet niet per se met grote bedragen, bij KBC kan het bijvoorbeeld ook met je wisselgeld. Bij elke betaling met de kaart rondt KBC het bedrag naar boven af en belegt het de rest. Koop je tijdens de middag voor 2,50 euro een broodje met je bankkaart, dan gaat 50 cent naar je beleggingen. Ga je een avond feesten en drink je graag pintjes voor 1,90 euro? Dan doe je dat vanaf nu met plezier gespreid over de hele avond, want ook dat kan je op lange termijn geld opleveren. Santé!

- Pensioensparen
Nog een leuke opportuniteit! Nu je van je studentenjob af bent, betaal je belastingen op je loon. Wat is daar nu zo leuk aan? Niets, maar door nu al te sparen voor je pensioen, geniet je van een belastingvoordeel. Pensioensparen is dus ook als je jong bent al een goed idee.


Er zijn twee opties:


Optie 1: maximaal 990 euro per jaar

Je krijgt een belastingvoordeel van 30%, ofwel maximaal 297 euro per jaar.


Optie 2: maximaal 1.270 euro per jaar

Je krijgt een belastingvoordeel van 25%, ofwel maximaal 317,5 euro per jaar.

Onderdeel van