Checklist: mijn eerste verbouwing

Dapper dat je start met het lezen van dit artikel! Dat betekent dat je de uitdaging aangaat om te renoveren of alvast twijfelt of het iets voor jou is. Renoveren is een hele klus. Letterlijk en figuurlijk. Je moet je hoofd erbij houden en je mag absoluut niets vergeten. Deze checklist helpt je alvast op weg.

1. Maak je budget op

Je renovatiedroom valt of staat bij deze eerste stap. Hoeveel geld wil – en vooral kun – je uitgeven aan de verbouwing? Een vuistregel is dat renoveren tussen de 750 en 1.500 euro per vierkante meter kost. Het verschil is gigantisch groot, dat weten we, maar alles hangt af van de huidige staat van je woning, je eigen voorkeuren én of je zelf de handen uit de mouwen steekt.

 
Tip: zorg voor een buffer van 10 tot 15% boven op je totaalbudget. Je komt along the way zeker voor onvoorziene verrassingen te staan en dan ben je o zo dankbaar dat je nog wat financiële reserves hebt.

2. Premies zijn je buddy’s

Lijkt het nu al onhaalbaar om je dromen waar te maken? Wacht! Je kunt financiële steun krijgen van de overheid voor je renovatie. De overheid stimuleert renovaties die je helpen om energiezuiniger te verwarmen en te isoleren. Op de website www.premiezoeker.be vind je ze allemaal terug, gerangschikt per gemeente.

3. Groene renovatielening

Als je energiebesparende werken uitvoert, kun je bij een bank trouwens ook tegen een veel voordeliger tarief lenen voor je renovatie. Daarvoor moet minstens 50% van de investeringen voor milieuvriendelijke werken zijn of voor verbeteringen die de inbraakbeveiliging of brandveiligheid van je woning verhogen.


Als je in Vlaanderen woont, kun je zelfs een lening aangaan bij de Vlaamse overheid. Zij zetten momenteel heel erg in op reNUveren: wie vanaf 2021 eigenaar wordt van een woning of appartement én deze grondig gaat renoveren, kan daarvoor tot 60.000 euro renteloos lenen.

Welke renovatie heeft het meeste impact op je energieverlies?

1. Het dak
2. De buitenmuren
3. Ramen en deuren
4. Vloeren
5. Technieken: elektriciteit, verwarming, ventilatie, enz.


Opgelet:
dit geldt vooral als je budget beperkt is en je niet alle werken in een keer aanpakt. Als je de buitengevel van je woning isoleert en tegelijk nieuwe ramen plaatst, doe je beter eerst stap 3 en daarna pas stap 2.

4. Planning, planning en nog eens planning

Laat het echte werk nu beginnen, maar eerst: een planning opstellen! Geduld is een mooie deugd. Voorzie ook in je planning genoeg buffers. De gemeente vraagt nog juist dat ene extra documentje, werken lopen weleens vertragingen op of het weer kan een spelbreker zijn. You never know.


- Een offerte aanvragen duurt gemiddeld een drietal weken. Vraag dus tijdig en tegelijk een aantal offertes aan voor al je werken.
- Een vergunning aanvragen kan tot 5 maanden duren nadat je dossier is ingediend.
- Voor werken aan je buitengevel moet je soms 6 tot 12 maanden wachten.


Tip: in principe moet je voor elk bouwwerk waarvoor je een vergunning moet aanvragen een beroep doen op een architect. Die kan ook de coördinatie van je werken opvolgen. De architect bewaakt dan het overzicht en is aansprakelijk voor de werken. Natuurlijk is ook dat niet gratis. Sommigen werken met een ereloon (vast forfait), anderen werken op basis van een percentage (gemiddeld 7 tot 10%) van je totaalbudget.

5. Laat je goed verzekeren

Laat je voor de start van de werken ook goed verzekeren. Zo ben je beschermd tegen schade of diefstal op de werf, schade bij de buren, ongevallen tijdens de werken of zelfs de extra kosten als je aannemer of architect plots wegvalt.

Wil je graag een eigen woning kopen, maar weet je niet hoe daaraan te beginnen? Of twijfel je nog tussen een nieuwbouwwoning of een renovatie? Je kunt met al je vragen terecht op het Hoedoekda?!-platform van KBC.

Onderdeel van

Gerelateerde artikels

Een eigen woning kopen, hoedoekda?

Wil je binnenkort een eigen woning kopen? Goed plan! Wij overlopen wat je moet weten voor je naar een woonkrediet aangaat.

Samenwonen: met deze 10 tips ga je een toptijd tegemoet

Ben je van plan om voor het eerst te gaan samenwonen? Check dan even of je deze praktische to do's van je lijstje kunt schrappen.