Artikel

Artificiële intelligentie is een gamechanger voor vermogensbeheer

De financiële wereld verkent voluit de mogelijkheden van artificiële intelligentie (AI). En dan gaat het niet alleen over beleggen in AI-aandelen, maar ook over beleggingsportefeuilles beheren met behulp van AI.

Dankzij artificiële intelligentie kunnen vermogensbeheerders zich focussen op hun echte meerwaarde voor beleggers.

Jürgen Verschaeve, Chief investment officer bij KBC Asset Management


 

‘AI verlegt de grenzen van kwantitatief beleggen. De essentie van beleggen blijft ongewijzigd, maar we krijgen eindeloos veel nieuwe mogelijkheden om unieke data te verkennen en nieuwe inzichten op te doen’, zegt Sofie Reyners, expert kwantitatief beleggen bij KBC Asset Management. Kwantitatief beleggen is niet nieuw. Al sinds de jaren 70 gaan analisten op zoek naar manieren om op basis van cijfergegevens uit het verleden voorspellingen te doen over de toekomst. Toch is het altijd eerder een aanvulling gebleven op de fundamentele analyse, waarbij analisten vooral op zoek gaan naar de intrinsieke waarde van een belegging. 

‘Kwantitatief beleggen zit in een stroomversnelling’, zegt Reyners.  De beschikbare hoeveelheid informatie neemt exponentieel toe en tegelijk verbetert de kwaliteit van AI-analyses sterk.

Intussen heeft ChatGPT aangetoond dat AI zelfs in staat is om tekstuele analyses te maken. ‘Het is mogelijk om door AI de speeches van CEO’s en financieel directeurs te analyseren, om te achterhalen hoe positief of negatief ze zijn. Die mogelijkheid hadden we vijf jaar geleden niet, terwijl het wel heel verrijkend kan zijn als aanvulling op andere analyses’, zegt Jürgen Verschaeve, Chief investment officer bij KBC Asset Management.

 

AI verlegt de grenzen van kwantitatief beleggen. De essentie van beleggen blijft ongewijzigd, maar we krijgen eindeloos veel nieuwe mogelijkheden om unieke data te verkennen en nieuwe inzichten op te doen.

Sofie Reyners, expert kwantitatief beleggen bij KBC Asset Management


 

Trendwatcher

Met AI kunnen vermogensbeheerders hun efficiëntie sterk verbeteren. Analisten spenderen veel tijd aan data-analyse om specifieke aandelen te beoordelen op hun koopwaardigheid. Met de inzet van AI winnen analisten tijd. ‘Dat is trouwens ook een noodzaak. Door de digitalisering worden enorme hoeveelheden informatie gegenereerd. Die data zijn zo omvangrijk dat we er op een traditionele manier niet meer in slagen deze efficiënt te verwerken. Kwantitatieve modellen verrijkt met AI hebben een ongelooflijk dataverwerkingspotentieel. Ze nemen met hoge snelheid beslissingen op basis van realtime inzichten’, zegt Reyners.

Daarmee verandert ook de rol van analisten. ‘De meeste AI-modellen gaan op zoek naar verbanden in data uit het verleden. Maar een visie ontwikkelen over de toekomst, dat is iets wat alleen mensen kunnen. Analisten evolueren meer naar trendwatchers, om te bepalen met welke toekomstige ontwikkelingen beleggers rekening moeten houden. Dat is de echte meerwaarde van analisten. AI kan een ondersteunende rol spelen, maar de echte visie zal nog altijd komen van mensen’, zegt Verschaeve.

 

Het is mogelijk om door artificiële intelligentie de speeches van CEO’s en financieel directeurs te analyseren, om te achterhalen hoe positief of negatief ze zijn.

Jürgen Verschaeve, Chief investment officer bij KBC Asset Management

Implementatie

AI-toepassingen in vermogensbeheer zijn geen toekomstmuziek, ze zijn een realiteit. Zo heeft KBC Asset Management de voorbije jaren al veel geïnvesteerd in AI-expertise.
‘We zijn bescheiden begonnen. AI draait al enkele jaren op de achtergrond. Nu voelen we ons comfortabel genoeg om door te zetten. Vandaag kunnen we stellen dat AI effectief een impact heeft op ons dagelijks beheer en een waardevolle aanvulling vormt voor de analisten en de fondsbeheerders’, zegt Reyners. Fondsen die volledig worden aangestuurd door een AI-model, zijn vooralsnog vooral weggelegd voor de early believers in AI-technologie.

AI heeft effectief een impact op ons dagelijks beheer en vormt een waardevolle aanvulling voor analisten en fondsbeheerders.

Sofie Reyners, expert kwantitatief beleggen bij KBC Asset Management


 

‘Bij vermogensbeheer zal de rol van AI alleen maar blijven groeien’, zegt Verschaeve. ‘De technologie zal de mens nooit volledig vervangen. AI bezorgt ons nieuwe mogelijkheden, maar er zullen altijd mensen nodig zijn om daar inzichten uit te halen. Intussen blijven de basisprincipes van beleggen onverminderd van kracht. Beleggingsbeslissingen zijn gebaseerd op feiten, behoedzaam en economisch onderbouwd, ook als je innovatieve technieken zoals AI in het beheer integreert. Dat verandert nooit', sluit Verschaeve af.

Meer lezen over thematisch beleggen?

Ontdek het hier

Dit artikel is louter informatief en mag niet als beleggingsadvies beschouwd worden.