Autodelen of toch een eigen wagen?

Net je rijbewijs gehaald? Of misschien nog druk aan het oefenen voor je theoretisch rijbewijs in KBC Mobile? In ieder geval: je kijkt er misschien naar uit om je eigen (tweedehands)wagen aan te schaffen. Voor je dat doet, ga je best even op de rem staan. Afhankelijk van hoeveel kilometers je ermee gaat rijden, is er mogelijk een goedkoper alternatief: autodelen.

Rijd je minder dan 15.000 km op een jaar? Dan is het voor Test Aankoop duidelijk. Je bent in dat geval altijd beter af om geen auto te kopen, maar aan autodelen te doen.

Sharing is caring

Het concept van autodelen is erg eenvoudig. Meerdere personen maken gebruiken van eenzelfde wagen. Dat kan bijvoorbeeld met je buren zijn. Een andere mogelijkheid is via verdelers die auto’s aanbieden met of zonder een vaste standplaats.

Wanneer je geen auto nodig hebt, staat er dus ook geen op je oprit. En dat heeft tal van voordelen. Zo ga je bewuster nadenken over alternatieve manieren om je te verplaatsen en zouden autodelers minder rijden, wat de CO2-uitstoot ten goede komt. Autodelen is dus beter voor het milieu, maar vaak ook beter voor de portemonnee.

Zo betaalt een gemiddeld gezien jaarlijks 5.000 euro voor een eigen wagen. De kosten lopen niet alleen op door de brandstof, maar ook door allerlei andere facturen zoals die van de keuring en het onderhoud. Doe je aan autodelen? Dan betaal je alleen voor het effectieve gebruik van een wagen en hoef je je geen zorgen meer te maken over alle administratieve rompslomp.

Niet voor iedereen

Maar wat moet dat autodelen dan precies kosten? Dat is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Veel hangt natuurlijk af van de autoverdeler, je verbruik, welk type wagen je kiest en of je al dan niet een abonnement neemt. Ruwweg kun je wel stellen dat je los van eventuele opstart- en abonnementskosten voor elke kilometer tussen de 0,25 en 0,35 cent betaalt.

Benieuwd naar wat een deelauto jou zou kosten? Reken het uit op de website Save with carsharing, een initiatief van onder andere Autodelen.net, Test Aankoop en Brussels Mobiliteit.

Willen we hier nu autodelen blind promoten? Dat nu ook weer niet. Zo blijft een eigen wagen in de meeste situaties toch nog altijd aangewezen als je dagelijks naar het werk moet pendelen. Anders wordt het via autodelen té duur. Al zijn er nog altijd alternatieven.

Heb je bijvoorbeeld al eens gedacht aan carpoolen met collega’s of andere mensen die dezelfde richting uit moeten? Een aanrader, tenzij de bestuurder een slechte muzieksmaak heeft.

Onderdeel van

Gerelateerde artikels