Bijverdienen naast mijn job, hoedoekda?

Kun je een extraatje gebruiken? Hoera! Er bestaan verschillende leuke manieren om wat geld bij te verdienen naast je hoofdjob. Meestal betaal je zelfs geen bijkomende belastingen op het verdiende bedrag. Inspiratie nodig?

De populairste bijverdiensten

Flexi-jobs in de horeca of in een winkel (zoals de bakker of de supermarkt): die zijn waarschijnlijk het populairst. In een café of restaurant bijklussen, of ’s morgens bij de bakker helpen: dat is een win-winsituatie, want het is ook voordeliger voor de uitbater.


    Gemiddeld loon: 10,27 euro per uur

    (Bron: Liantis)


    Opgelet: maaltijden leveren met diensten als Deliveroo of Takeaway horen hier niet bij!

 

Vrijwilligerswerk: wordt niet altijd betaald, het heet dan ook niet voor niets ‘vrijwilligerswerk’. Soms krijg je er wel een kilometer- of onkostenvergoeding voor.


    Maximale (onkosten)vergoeding: 35,41 euro per dag

    (Bron:vlaanderenvrijwilligt.be)

 

Bijklussen


- Babysitten: is vooral erg populair bij tieners, maar je zult er niet zoveel mee verdienen. Je loon hangt af van de leeftijd van de kleintjes en op hoeveel kinderen je moet passen.


    Gemiddeld loon: €7,49 per uur per kind

    (Bron: babysits.be)


- Honden uitlaten: heel leuke manier om geld bij te verdienen. Toch als je van woefkes houdt! Je bent buiten, in de natuur en actief bezig, geweldig toch? Alleen in de winter is het wat frisser. Je verdient geld per hond of per wandeling, maar natuurlijk kun je meerdere honden tegelijk uitlaten. Kassa, kassa!

 

    Gemiddeld loon: tussen de 5 en 10 euro per hond/wandeling

    (Bron: hondensitter.be)


- Bijles geven: help je graag een leerling in nood? Dan is bijles geven iets voor jou! Wiskunde en Frans zijn bijvoorbeeld heel populaire bijlesvakken. Er bestaan verschillende platformen waarop je je als bijlesleerkracht kunt aanbieden.

 

    Gemiddeld loon: tussen de 23 en 40 euro per uur

   (Bron: bijleshuis.be)


- Animator: werken op een speelplein of kinderkamp is vooral populair bij tieners, maar heel wat jongeren blijven het ook na hun studies doen. Je kunt namelijk doorgroeien tot hoofdanimator en dan verdien je meer. Bijverdienen kan wel alleen tijdens de schoolvakanties.

 

    Gemiddeld loon: varieert van vrijwilligersvergoeding tot in sommige gevallen 19,74 euro bruto als je hoofdanimator wordt.

Wat met belastingen?

Geld verdienen staat gelijk aan belastingen betalen, toch? Als je geld bijverdient naast je hoofdjob, is dat niet noodzakelijk zo. Alles hangt af van hoeveel dagen per week je in loondienst werkt en hoeveel geld je extra job jaarlijks opbrengt. We lijsten de bovenstaande opties hier even voor je op.

Als flexi-jobber in de horeca of in een winkel (zoals de bakker of de supermarkt): je mag zoveel uren werken als je wilt, hoera! Als werknemer kun je onbeperkt bijverdienen met een flexi-job, op voorwaarde dat je minstens 4/5de in loondienst werkt bij een andere werkgever.


Als vrijwilliger:
mag je niet meer dan 1.416,16 euro per jaar ontvangen in de vorm van een onkostenvergoeding. Dat komt neer op 40 dagen werk tegen maximaal 35,41 euro per dag. Of je mag per jaar een kilometervergoeding krijgen voor maximaal 2.000 kilometer en maximaal 37 cent per kilometer. Met de fiets is dat 24 cent per kilometer. Je kunt maar voor één vervoersmiddel tegelijk je onkostenvergoeding aanvragen.


Bijklussen:
je mag jaarlijks (in 2021) niet meer dan 6.130 euro bijverdienen. Daarvoor moet je minstens 4/5 aan het werk zijn, zelfstandige zijn in hoofdberoep of gepensioneerd zijn. Ga je helpen in een vereniging of klussen bij iemand thuis? Dan komt er nog een regel bij, want dan mag je maandelijks niet meer dan 500 euro bijverdienen.


Opgelet:
voor verenigingswerk in de sportsector is er een tijdelijke, aangepaste regeling om onbelast bij te verdienen voor het jaar 2021. Je vindt de info terug op de website van de Vlaamse overheid.

Studenten

Studenten kunnen natuurlijk ook wat bijverdienen tijdens het jaar, maar omdat dit dan hun enige inkomsten zijn, gelden andere regels. Tips nodig? Je vindt ze hier terug.

Nog meer informatie nodig over je loon en eventuele voordelen? Of tips om succesvol te solliciteren voor je extra job? Je leest er alles over op het Hoedoekda-platform van KBC.

Onderdeel van