Bitcoin voor beginners

Vroeger kocht je met 1 bitcoin een koffie, nu koop je er op sommige hoogdagen een prijzige auto mee. Bitcoin, Ethereum, Ripple, Dogecoin, Litecoin … is het voor jou allemaal Chinees? Niet erg! Je ontdekt hier de basics over cryptomunten.

“Cryptomunten trekken steeds vaker de aandacht omdat hun waarde zo veel schommelt”, zegt bitcoinexpert Dirk Hermans bij KBC. “Het lijkt verleidelijk om er snel een graantje van mee te pikken, maar mispak je niet. Vandaag vervullen de centrale bank en de commerciële bank een belangrijke rol. Ze brengen stabiliteit, zekerheid en maken vele dromen waar door leningen te geven. Tot op vandaag biedt de cryptowereld nog weinig houvast op die vlakken. De technologische evolutie kan daar in de toekomst verandering in brengen en net daarom is het belangrijk om te begrijpen wat cryptomunten precies zijn en hoe ze werken.”

Wat is bitcoin?

Bitcoin is een virtuele munteenheid. Net zoals je dollars en euro’s hebt, bestaat bitcoin als munteenheid naast andere cryptovaluta. Het verschil met euro’s of dollars is dat cryptomunten niet worden beheerd door een overheid of centrale bank. Er is dus ook geen toezichthoudend orgaan dat ingrijpt als de bitcoinbeurs zou crashen. Euro’s en dollars bijvoorbeeld krijgen een groot deel van hun waarde omdat de wereldeconomie daarop steunt. Bitcoin kan daar niet op steunen.


Vanwaar komen ze? Bitcoins worden gecreëerd of ontwikkeld ("minen" heet dat in het jargon) door mensen met krachtige computers. Zij gebruiken die pc’s om ingewikkelde berekeningen te doen. Eigenlijk kan iedereen bitcoin ‘minen’, alleen heb je echt belachelijk veel computerkracht, gespecialiseerde hardware en megaveel elektriciteit nodig.

 
Die berekeningen maken het voor de "gewone" gebruikers mogelijk om transacties te doen met bitcoins. Elke transactie die gebeurt met bitcoin wordt bijgehouden in een groot virtueel boek: de blockchain. Die blockchain wordt wereldwijd verspreid onder duizenden computers. Op die manier zou het systeem minder kwetsbaar zijn voor mensen die het hele systeem zouden willen platleggen.

Waarom zijn bitcoins (soms) zo veel geld waard?

Bitcoin is op het moment dat we dit schrijven superveel geld waard. Maar dat is niet voor elke cryptomunt het geval. Zo kan een bitcoin vele duizenden tot tienduizenden dollars waard zijn, terwijl een andere cryptomunt amper een paar dollarcent kost. Waarom? Bitcoin is de eerste en meest bekende cryptomunt.

 
Het principe van schaarste is de basis. Er kunnen nooit meer dan 21 miljoen bitcoins in omloop zijn, dat ligt zo vast in de software. In die zin zijn cryptomunten een beetje als goud. Op is op! Blijven de prijzen daarom altijd stijgen? Niet per se. De waarde van bitcoin kan ook razendsnel dalen.

Cryptoweetje

De totale waarde van alle cryptomunten is rond de 1,7 triljard dollar. Mega veel zou je denken, maar het totaal van waarde van al het geld in omloop in de wereld is 80 triljard dollar.

Betalen met bitcoin

Kan ik in de supermarkt betalen met mijn bitcoin? Eigenlijk is bitcoin ontworpen als betaalmiddel, maar in de praktijk is dat nog maar weinig het geval. Bepaalde grote bedrijven aanvaarden bitcoin al. Je moet trouwens ook niet met een volledige bitcoin handelen. Net als de euro deelbaar is in eurocenten, is de bitcoin deelbaar in satoshi’s. Zo’n satoshi gaat zelfs tot acht cijfers na de komma!


Betalen met bitcoin is niet even simpel als betalen met je debetkaart. Met een kaart gebeurt dat meteen. Een bitcointransactie neemt meer tijd in beslag omdat die door de miners gecontroleerd wordt. Dat kan dus wel een paar minuten tot een uur duren. Maar wat als de koers van de bitcoin ondertussen stijgt? Dan heb je misschien wel te veel bitcoin betaald voor je product.

Satoshi Nakamoto: de mysterieuze bedenker(s) van de bitcoin

Is een pseudoniem voor een persoon die het hele wiskundige systeem achter bitcoin bedacht heeft. Niemand weet wie Satoshi Nakamoto eigenlijk is en sinds 2004 is er ook online geen enkel teken van leven meer van hem/haar. Veel mensen beweerden ondertussen Satoshi Nakamoto te zijn, met één enkel probleempje: niemand kan het bewijzen. Wat we wel weten, is dat Satoshi een aantal bitcoins bezit die nog nooit verkocht werden. Potentieel zit die dus ergens op een fortuin te wachten.

Zelf investeren in cryptomunten

Kun je zelf bitcoin kopen? Toch wel. Er bestaan websites die werken als een beurswebsite waarop je kunt handelen in cryptomunten. Daarnaast heb je ook nog een wallet nodig, dat is eigenlijk je bitcoinbankrekeningnummer aangezien bitcoin van digitale portemonnee naar digitale portemonnee worden gestuurd. Daarvoor download je software op je computer of telefoon.


Weet wel: een bitcoinportemonnee is niet gekoppeld aan je persoonlijke gegevens. Dat maakt het betaalmiddel ook populair bij criminelen. Hackers laten zich steeds vaker betalen in bitcoin, zodat betalingen niet kunnen worden getraceerd. Dat maakt dat ook veel banken er terughoudend tegenover zijn.


Let er ook op dat de koers en dus de waarde van de bitcoin of andere cryptomunten ook kan zakken. Niemand kan de koersen van cryptomunten voorspellen. Je loopt dus wel degelijk het risico dat je (een deel van) je geïnvesteerde geld niet meer terugziet. Op eigen risico dus!

Heb je nog meer vragen over geld of beleggen? Neem dan een kijkje op Hoedoekda.

Onderdeel van

Gerelateerde artikels

Een betere bestemming voor je wisselgeld?

Wisselgeld kan op de gekste plekken opduiken. Maar wat zou je ermee kunnen doen als je er zorgvuldiger mee omspringt?

Tips om dit jaar beter te sparen

Wil je een nieuwe auto kopen? Droom je van een nieuwe garderobe? Of wil je volgend jaar op wereldreis? Goed nieuws! Wij delen 7 tips die je daarbij helpen.