Hoe ga je als jongere om met je geld

Maxime Rypens over haar geldzaken

Als je eindelijk meerderjarig bent, komen er veel geldvragen op je af. Hoe ga je daar het best mee om? Maxime Rypens (18) deelt haar verhaal. “Sinds ik op kot zit, ga ik veel bewuster om met mijn geld.”

 

Wie ben je?

“Ik studeer Biomedische Laboratoriumtechnologie aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. Om bij te verdienen werk ik als student in een kinderopvang en draai ik ook een paar uur per week mee in het poetsbedrijf van mijn ouders. Daarnaast ben ik ook als vrijwilliger actief bij het Rode Kruis.”

Hoeveel verdien je?

“Ik verdien 11,70 euro per uur in de kinderopvang en 10 euro per uur in de zaak van mijn ouders. Mijn uren zijn erg variabel, dus het is moeilijk om daar per maand een exact cijfer op te plakken. Ik krijg wel elke maand 50 euro zakgeld van mijn ouders.”

Waar geef je het meeste geld aan uit?

“Ik geef te veel geld uit aan kleren, dat is zeker (lacht)! Verder heb ik ook de slechte gewoonte om af en toe geld uit te geven aan hebbedingetjes die ik niet echt nodig heb. Wel koop ik veel van die spullen in tweedehandswinkels of op tweedehandswebsites, dus daar spaar ik gelukkig een beetje geld mee uit."


"Nu ik op kot zit, geef ik meer geld uit aan eten. Ik ben een snoeper en merkte snel dat ik voor de prijs van mijn favoriete pak snoep eigenlijk een volledige maaltijd kan kopen. Eten bestellen is ook gevaarlijk, want daaraan geef ik al snel 10 tot 15 euro uit.”

Heb je een goed overzicht van je uitgavenpatroon?

“Sinds ik op kot ben, heb ik een beter overzicht van mijn uitgaven. Ik houd mijn budget dan ook zeker in de gaten. Zo probeer ik elke maand niet meer dan 50 euro uit te geven aan eten. Shoppen doe ik dan weer alleen als er minstens 150 euro op mijn rekening staat, want ik wil toch graag wat reserve hebben.”

Heb je soms geldzorgen?

“Niet echt. Het helpt dat ik geen extra kosten heb voor bijvoorbeeld een auto of zo. En als ik extra geld nodig heb, werk ik gewoon wat meer.”

Hoe leer je met geld omgaan?

“Mijn ouders hebben me wel geleerd om bewust om te gaan met geld. Dankzij hen denk ik bijvoorbeeld goed na of ik iets echt nodig heb of niet. Ook vandaag kan ik nog altijd bij hen terecht voor al mijn vragen over geldzaken."

 
"Ik vind het wel spijtig dat we op school niet leren hoe om te gaan met geld. Eigenlijk zou dat in het laatste jaar middelbare school toch een verplicht vak moeten zijn, niet? Als ik nu alleen zou gaan wonen, zou ik écht niet weten hoe daaraan te beginnen. Je kunt wel op heel wat plekken terecht voor info, maar zo’n lessen waren toch handig geweest.”

Heeft de coronacrisis invloed op je inkomsten en uitgaven?

“Ja, toch wel. Sinds de coronacrisis shop ik meer online en geef ik ook meer geld uit. Het is ook zo veel makkelijker en je hoeft er zelfs je bed niet voor uit te komen. Vooral tijdens de eerste lockdown schoten mijn uitgaven de lucht in, dus daar moet ik goed mee opletten. Maar ik heb nu ook meer vrije tijd omdat ik minder les heb, dus dat compenseer ik gelukkig door wat meer te werken.”

Welke geldtips zou je willen geven aan anderen?

Tip 1: "Stel je aankoop indien mogelijk een weekje uit om zeker te zijn dat je het écht graag wilt."


Tip 2: "Als je online shopt, is het belangrijk om dat ook veilig te doen, want er zijn almaar meer hackers op het internet. Ik heb me één keer laten beetnemen. Dat was zo belachelijk van mij, want er stond zelfs een typefout in de URL! Ik kijk daarom altijd de website na op Trustpilot om reviews van gebruikers te screenen.”

Onderdeel van

Gerelateerde artikels

Rondkomen als je op kot zit

Is je geld elke maand snel op? Budgetteren kan voor kotstudenten een echte challenge zijn. Gelukkig helpen we je op weg met 6 handige lifehacks.