Hoe ga je als jongere om met je geld?

Ruben Fossez (21) over zijn financiële situatie

Ruben Fossez (21) is net afgestudeerd en klaar voor het werkleven. Zijn eerste job heeft hij al te pakken. Vandaag vertelt hij hoe hij omgaat met geld en deelt hij enkele handige tips.

Je bent nog jong, maar toch weet je al redelijk wat over geld.

“Klopt, ik behaalde net mijn master in Finance en Risicomanagement. Dat volgde op de bachelor Handelswetenschappen aan de faculteit Economie en Bedrijfskunde aan de UGent. Als student was ik twee jaar geëngageerde voorzitter van onze studentenvereniging en daar heb ik ontzettend veel uit geleerd: in teamverband werken, teams aansturen én vooral ook het budget van de vereniging beheren.”


“Het is stiekem mijn droom om bedrijfsrevisor te worden, maar daarvoor moet ik nog een lange weg afleggen. Binnenkort begin ik wel aan mijn eerste job bij BDO, een Finance en Consulting-kantoor in Roeselare. Daar kijk ik énorm naar uit!”

Hoe verdiende je voordien je geld?

“Als student heb ik twee verschillende studentenjobs gedaan. Ik ben als rekkenvuller begonnen bij Delhaize. Daar verdiende ik 12 euro per uur. Vorig jaar ging ik dan weer aan de slag als student bij AGO Jobs & HR. Daar werkte ik als administratieve hulp op de preventiedienst en dat leverde 11 euro per uur op. Dat deed ik wel alleen in de zomer, want tijdens het schooljaar had ik het altijd te druk. Gelukkig betaalden mijn ouders mijn kot en kreeg ik maandelijks ook 60 euro zakgeld.”

Dat zakgeld zal weldra niet meer nodig zijn, toch?

“Binnenkort ontvang ik met mijn eerste échte job een brutoloon van 2.200 euro. Dat is zeker niet mis, zeker als je weet dat ik ook een bedrijfswagen met tankkaart, een gsm-abonnement, een hospitalisatieverzekering en een laptop krijg. Nog een voordeel is dat ik heel wat opleidingen kan meepikken, waardoor ik me nóg meer kan specialiseren.”

Waar geef je het meeste geld aan uit?

“Uitgaan op café (lacht). Ik durf het bijna niet te zeggen, aangezien mijn ouders dit ook wel zullen lezen. Maar goed, gemiddeld kost dat uitgaan me zo’n 100 euro per maand. Hoewel dat in de coronatijden natuurlijk veel minder is. Nu geef ik het meeste geld uit aan verzekeringen, maar dat komt omdat ik een polis heb voor mijn moto én eentje voor mijn auto. Binnenkort valt die autoverzekering dankzij mijn nieuwe job weg.”

Heb je een goed overzicht in je uitgavenpatroon?

“Budgetteren is moeilijk als je studeert, maar ik heb wel een goed overzicht van mijn kosten. Ik houd eigenlijk al mijn inkomsten en uitgaven bij in een Excel-tabel. Dat leerde ik tijdens mijn stage. Ik weet dus altijd precies hoeveel geld er op mijn zicht- of spaarrekening staat en hoe het met mijn beleggingen zit. Wekelijks update ik de tabbladen door snel even in KBC Mobile mijn uitgaven te filteren. Grote uitgaven plan ik in, zodat ik nooit voor verrassingen kom te staan.”

 

“Ik beheer eigenlijk ook ons gezinsbudget. Mijn moeder hield de in- en uitgaven vroeger al goed bij op papier, maar ik goot al die cijfers in een Excel. Nu hebben mijn ouders een veel duidelijker overzicht van hun budget.”

Veel jongeren van je leeftijd zijn nog niet met beleggen bezig. Waarom is dat voor jou wél belangrijk?

“Ik snap dat het voor veel jongeren een onbekende wereld is, maar in mijn ogen is het voor iedereen een must. Al is het maar met een klein deeltje van je inkomen. Beleggingen bouwen namelijk op. Hoe vroeger je start, hoe meer je eruit kan halen. Ik beleg nu maandelijks automatisch een klein bedrag in een beleggingsfonds van KBC. Daarnaast beleg ik ook met mijn wisselgeld. Bedragen die ik met mijn kaart betaal, worden afgerond en komen in datzelfde beleggingsfonds terecht.”


“Eigenlijk zijn er zo veel opties als je belegt. Weet je niet wat? Praat met iemand die ervaring of kennis van zaken heeft, die zal je met plezier op weg helpen. Want eenmaal je eraan begint, ben je niet meer te stoppen (lacht)!”


Tip: zorg altijd voor voldoende geld op je zichtrekening als buffer. In regel beleg je alleen met geld dat je op korte termijn niet nodig hebt.

Heb je soms geldzorgen?

“Niet echt. Ik heb ooit een auto-ongeluk gehad en de kosten deden me even verschieten: 1.600 euro. Die maand staat in mijn Excel-sheet voor altijd in het rood gemarkeerd. Maar hé, het is ook een manier om te leren uit je fouten en in de toekomst beter te anticiperen op onvoorziene kosten.”

Waar leerde je met geld om te gaan?

“Dat kreeg ik eigenlijk van thuis mee. Ik kan me nog goed herinneren wanneer het begon. Als kind wilde ik zo graag een speelgoed set van mijn favoriete televisieprogramma. ‘Mijn ouders waren akkoord, maar ik moest ervoor sparen. Dat heb ik dan ook wekenlang gedaan. Ik verzamelde vastberaden muntstukken van 1 en 2 euro. Op een groot blad papier duidde ik dan aan hoeveel ik nog moest sparen.”


“Verder leerde ik ook omgaan met geld op school. In het middelbaar leerde ik in de richting Economie-Wiskunde bij over boekhouden. Het meeste leer je natuurlijk door het te doen, zoals het budget beheren van de studentenvereniging.”

Welke spaartips zou je willen geven aan anderen?

1. Houd een overzicht bij van je in- en uitgaven.
2. Anticipeer op grotere (en onvoorziene) kosten.
3. Kom je geld te kort? Werk dan wat extra of stel onnodige uitgaven even uit.

Onderdeel van

Gerelateerde artikels

Rondkomen als je op kot zit

Is je geld elke maand snel op? Budgetteren kan voor kotstudenten een echte challenge zijn. Gelukkig helpen we je op weg met 6 handige lifehacks.

Mijn dagelijks leven als student betaalbaar houden, hoedoekda?

Studeren kost geld, veel geld. Zorg dus voor goede afspraken met je ouders, maak een realistisch budget en let op verborgen kosten die kunnen oplopen.