Mijn belastingaangifte invullen, hoedoekda?

Ze zeggen weleens dat je het wel begrijpt als je ouder wordt, maar als het gaat over je belastingaangifte invullen, is het niet erg als je er nog altijd niets van snapt. We helpen je met plezier op weg!

Waarom moet ik een belastingaangifte invullen?

Er is gewoon geen ontsnappen aan. Iedereen die in België woont en die het voorbije jaar een minimumbedrag aan belastbare inkomsten (8.990 euro in 2020) heeft verdiend, moet belastingen betalen en dus een belastingaangifte invullen. Is het je eerste belastingaangifte, dan stuurt de fiscus je in principe automatisch een in te vullen belastingformulier op.

Belastingen betalen in 3 stappen

  1.  Je betaalt een voorschot
    Ben je zelfstandige, dan betaal je dat voorschot zelf. Ben je werknemer, dan wordt het automatisch afgehouden van je loon. Hoeveel dat is, staat op je maandelijkse loonbrief.
  2. Belastingaangifte
    Het belastingformulier dat je dit aangiftejaar indient, gaat eigenlijk over het inkomstenjaar dat al afgelopen is. Vorig jaar dus. Op basis van je aangifte berekent de fiscus hoeveel belastingen je betaalt. Je krijgt vaak al een vereenvoudigd voorstel van de overheid, maar kijk dat altijd goed na, want het kan zijn dat het niet 100% klopt.
  3. De eindafrekening
    Een aantal maanden na het indienen, krijg je de eindafrekening. Betaalde je al te veel, dan krijg je een deel terug van de fiscus. Hoera! Betaalde je nog niet genoeg, dan moet je helaas nog bijbetalen. Balen.

Wanneer doe je je belastingaangifte?

Voor de papieren aangifte is de deadline 30 juni, maar de kans is veel groter dat je op Tax-on-web belandt. Dan heb je meestal tijd tot de tweede week van juli. Boekhouders die je van deze taak ontzorgen, krijgen tijd tot in het najaar. Maar je moet ze wel tijdig een mandaat geven: een toestemming om de aangifte in jouw plaats te doen.

Wat heb je nodig om je belastingbrief in te vullen?

  • Eerst en vooral: een helder hoofd!
  • Voor een online aangifte: je elektronische identiteitskaart én een kaartlezer of de itsme-app
  • Je loonfiches: die krijg je van je werkgever, maar kijk ze toch altijd goed na
  • Fiscale attesten voor belastingvermindering (joepie!): pensioensparen, dienstencheques, giften, woonbonus enz.

Hoeveel belastingen betaal ik?

Aha ... we zijn aanbeland bij de belangrijkste vraag! En helaas is het antwoord daarop niet zo simpel. Dat hangt namelijk af van je inkomsten. Je kunt wel een simulatie doen op de website van Minfin.

Wat als ik mijn aangifte niet of te laat indien?

Na de belangrijkste vraag, de vraag die iedereen stress bezorgt. Als je te laat bent, kun je:

 

  • een administratieve boete krijgen of zelfs een belastingverhoging van 10 tot 200% … Yikes!
  • een ‘aanslag van ambtswege’ ontvangen. Je betaalt op basis van cijfers die de overheid kent of vermoedt. Het is dan aan jou om eventueel het tegendeel te bewijzen. 

Niet cool dus!

Van wie krijg je je fiscale attesten?

De bank of verzekeraar bezorgt je fiscale attesten voor je: 

hypothecair krediet

groene lening

pensioensparen

levensverzekering 

andere bankproducten

Fiscale attesten voor dienstencheques, giften, kinderopvang, enz. staan vaak automatisch in Tax-on-web. Kijk het wel na, want als er iets ontbreekt, moet je er zelf achteraan bij de juiste instelling. Er tijdig aan beginnen is dus de boodschap!

Nog meer vragen over je loon, betalingen of facturen betalen? Hoedoekda staat voor je klaar met heel wat interessant advies.

Onderdeel van

Gerelateerde artikels

Check-up van je financiële situatie

Geld uitgeven is makkelijk, maar hoe zorg je ervoor dat je beter met je geld kunt omgaan? We helpen je stap per stap een financiële check-up te doen.

Lenen voor je studies?

  • Studietoelagen en studieleningen van de overheid
  • Financiële steun van je hogeschool of universiteit
  • Een persoonlijke lening bij je bank