Freelancer worden, hoedoekda?

Freelancer Coralie Legrand deelt haar tips en tricks

Coralie Legrand (32) kwam na haar opleiding Grafisch Ontwerp in de modewereld terecht. Ze ontwierp tijdens haar carrière onder andere prints voor modecollecties van H&M. Na 8 jaar hard werken kwam ze op een kantelpunt. Ze kreeg een burn-out en besliste om haar leven om te gooien. “Ik wou zelf mijn richting bepalen.” Coralie schoolde zich om als animator en motion designer en is ondertussen al 3 jaar freelancer. Dit zijn haar tips en tricks voor freelancers in spe.

Credits: Alexandra Bertels

Wat is een freelancer?

Wie freelance aan de slag gaat, wordt zijn of haar eigen baas. Je werkt wel in opdracht van een bedrijf, maar niet vast. Coralie: “Ik zie mezelf als een erg flexibele werkkracht. Ik kan voor korte tijd inspringen in of voor een bedrijf, zowel zelfstandig als in team.”

Voordelen van freelancen

1. Je hebt een flexibel statuut
Coralie: “Voor veel bedrijven is dat een pluspunt, want ze hebben voor sommige opdrachten heel specifieke skills nodig. Dan is het gemakkelijker en goedkoper om voor een korte tijd een freelancer in te zetten.”

 
2. Je hebt je eigen tijd in handen
“Ik deel zelf mijn dag, week of maand in zoals ik het wil. Ik kan een paar maanden extra hard werken om het daarna een pak rustiger aan te doen.”


3. Je bepaalt zelf je koers
“Ik kan kiezen welke opdrachten ik aanneem en dat geeft me ongelofelijk veel vrijheid om te doen wat ik leuk vind.”


4. Je werkt samen als partners
“Als freelancer draag je een grote verantwoordelijkheid, maar dat maakt dat je een partnerrelatie uitbouwt met je werkgever. Ik kan op voorhand goed afspreken hoe ik wel of juist niet te werk ga.”


5. Je hebt veel variatie
“Ik heb wel een aantal vaste klanten, maar ben niet verbonden aan één bedrijf. Ik heb dus heel veel afwisseling in mijn job.”


6. Je hebt extra voordelen
“Je kunt onkosten inbrengen en ze fiscaal aftrekken. Je recupereert ook btw op je beroepskosten.”

3 tips van freelancer Coralie Legrand

1. Neem de tijd om de fundamenten van je onderneming te leggen. Zoek uit hoe je kunt beginnen zonder te veel risico’s te nemen.

 
2. Investeer in mensen en communicatie. Leer netwerken en luisteren naar de noden van mensen om je heen. Als er een paar grote klanten wegvallen, kun je zo nog altijd terugvallen op je netwerk.


3. Wees geduldig. Stel doelen, maar wees ook niet te streng voor jezelf. Het heeft geen zin om je te vergelijken met concullega’s op Instagram. Je vergelijkt jezelf beter met jezelf, maar dan van een paar jaar geleden.

Nadelen van freelancen

1. Je werk is nooit gedaan
Coralie: “Je werk is nooit af en je neemt het ook gemakkelijk mee naar huis. Ik werk zeker niet van 9 tot 5. En hoewel ik zelf mijn vakantiedagen mag indelen, neem ik minder vakantie dan ik zou willen. Het is natuurlijk ook een teken dat ik mijn job graag doe, maar het blijft continu zoeken naar een evenwicht.”


2. Je bent minder goed beschermd tegen inkomensverlies
“Ik kreeg onlangs een hersenschudding. Dat is in mijn job natuurlijk verschrikkelijk, want het was daardoor onmogelijk om lang voor een scherm te zitten. Als je uitvalt door ziekte, heb je dus geen inkomen meer.”

 
Tip: je kunt als zelfstandige wel een polis afsluiten voor inkomensverlies door ziekte of invaliditeit.


3. Je moet meer doen dan je job alleen
“Je vervult elke rol in je onderneming, ook de minder interessante of spannende. In loondienst was ik bijvoorbeeld helemaal niet bezig met administratie, maar nu moet dat wel.”


4. Je hebt geen inkomen als je geen werk hebt
“Freelancen brengt wel wat onzekerheid en stress met zich mee, daar ben ik zeker wat moeten in groeien. Nu weet ik dat het oké is als ik eens twee weken minder werk heb.”


5. Je ontvangt geen vakantiegeld
“Vakantiegeld of een 13e maand loon is niet aan de orde. Maar dat vind ik niet zo erg, want als ik hard werk, verdien ik als freelancer meer.”


6. Je bouwt minder pensioenrechten op
“Ik ben eigenlijk nog te weinig bezig met mijn pensioen, maar ik investeer wel al in een VAPZ, een vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen.”

Administratieve check-up

1. Check of je diploma’s en/of vergunningen nodig hebt.

2. Kies je ondernemingsvorm.

3. Open een professionele rekening om je privé- en zakelijke uitgaven te scheiden.

4. Vraag een ondernemingsnummer en btw-nummer aan.

5. Sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds.

6. Sluit je aan bij een ziekenfonds.

7. Check of je recht hebt op auteursrechten.

Kun je nog tips gebruiken om je eigen zaak op te starten of ontdek je graag meer over ondernemen in bijberoep? Neem dan zeker eens een kijkje op www.kbc.be/starters.

Onderdeel van

Gerelateerde artikels

Een zaak starten met mijn vrienden, hoedoekda?

Een eigen zaak opstarten met vrienden klinkt geweldig, maar je let beter goed op voor de valkuilen. 

Van mijn hobby mijn beroep maken

Ben je ongelooflijk goed in je hobby en maak je daar graag je beroep van? Goed nieuws! Startende freelancer Joffrey Vandenbussche deelt een aantal handige tips en tricks.