Wanneer ben je klaar om alleen te gaan wonen?

Alleen gaan wonen is een grote stap. Wanneer weet je of je er klaar voor bent? Anke Criel (22) besliste om na haar studies de stap te wagen. Ze ging het huis uit om te cohousen met haar lief en vier andere huisgenoten. “Na mijn jaren op kot kon ik niet terug naar huis.”

Anke Criel is 22 jaar oud en woont in Gent. Ze studeerde vorig jaar in juli af in Handelswetenschappen en Finance aan de UGent en is sinds september aan de slag bij KBC.


Tijdens de zomer trok ze terug in bij haar ouders, maar het duurde niet lang voor ze het huis uitging. Sinds september staat ze op haar eigen benen.

Wanneer wist je dan dat je klaar was om alleen te wonen?

“Het voelde erg gek om na mijn studies mijn vrijheid terug op te geven. Ik heb lang op kot gezeten en was dat gewoon. Terug thuis wonen was op zich oké hoor, maar het was niet altijd eenvoudig om rekening te houden met de planning van iedereen.”


“Mijn ouders zagen het niet aankomen. Stiekem vonden ze het nog wat vroeg, maar het is beter zo. Eigenlijk is mijn band met mijn ouders verbeterd sinds ik het huis uit ben, want we zien elkaar nu vooral voor leuke activiteiten. Af en toe logeer ik er nog in het weekend, want ik heb nog veel vrienden in de buurt.”

5 signalen dat je klaar bent om alleen te wonen

1. Je hebt een stabiel inkomen dat je kosten dekt
2. Jij (en eventueel je partner) hebben nood aan eigen gewoontes
3. Je maakte al moodboards voor je interieur
4. De huisregels van je ouders vind je stilaan frustrerend
5. Je ouders geven ‘subtiele’ hints dat het tijd is

Hoe is je woonsituatie nu?

“Ik sta op mijn eigen benen, maar woon niet alleen. Mijn lief en ik cohousen nog met vier andere huisgenoten in een woning in Gent. We kozen daar ook bewust voor. Het is véél goedkoper zo. Maandelijks betaal ik 570 euro. Daarin zitten de huur, vaste kosten als gas, water en elektriciteit, verzekeringen, internet en zelfs een extra budget voor een poetsvrouw. Een must als je met meerdere huisgenoten gaat cohousen.”


“Het geeft mij en mijn vriend ook de mogelijkheid om te sparen. Binnen een jaar of twee willen we graag onze eigen woning kopen. Daar proberen we nu maandelijks ongeveer 1.000 euro voor opzij te zetten.”

Is het niet moeilijk om als koppel te cohousen?

“Dat valt goed mee hoor! We zijn niet het enige koppel. In onze woning zitten twee koppels en twee andere huisgenoten, dus dat is een goede mix. We hebben trouwens een grote kamer met een aparte badkamer. Eigenlijk voelt het een beetje als een ministudio. We hebben dus genoeg ruimte voor onszelf. Bepaalde activiteiten doen we wel altijd samen met onze huisgenoten: ’s avonds eten en samen naar tv kijken bijvoorbeeld.”

Wat veranderde het meest aan je nieuwe levensstijl?

“Mijn vrijheid was ik al gewoon, maar het huishouden: daar heb ik me aan mispakt! De was doen, boodschappen halen, koken … Het kan best een uitdaging zijn om volledig op eigen benen te staan (lacht).”

Hoeveel geld heb je nodig om uit de startblokken te schieten?

Als je verhuist, koop je natuurlijk ook een volledige inboedel. Je meubels, dus. Reken hiervoor op een bedrag tussen de 3.000 en 10.000 euro. Afhankelijk van je smaak en je voorkeuren, want veel kun je ook tweedehands kopen. Vergeet geen geld aan de kant te zetten voor een verhuiswagen, verf en verlichting. En last but not least: verzeker je woning en je inboedel tegen water- of brandschade! Dat laatste wordt trouwens meestal verplicht door je huisbaas bij een huurwoning of door je bank bij het afsluiten van een lening.

Heb je ook zin om alleen te wonen? Ontdek nog meer tips over cohousen, je eerste woning kopen of verbouwen op het Hoedoekda?!-platform van KBC.

Onderdeel van

Gerelateerde artikels

Cohousen versus alleen gaan wonen

Wil je na je studies graag dat gevoel vasthouden door te gaan cohousen? Wij zetten de voor- en nadelen van cohousen versus alleen gaan wonen voor jou op een rijtje.

Een eigen woning kopen, hoedoekda?

Wil je binnenkort een eigen woning kopen? Goed plan! Wij overlopen wat je moet weten voor je naar een woonkrediet aangaat.