Welk budget heb ik nodig voor mijn energiezuinige verbouwing?

Hoeveel kost zo’n renovatie en waar moet ik op letten?

Welk budget heb ik nodig voor mijn energiezuinige verbouwing?

Hoeveel kost zo’n renovatie en waar moet ik op letten?

Steeds meer Belgen hakken de knoop door en starten met energiezuinige verbouwingen. Maar daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan vast en niet iedereen heeft onmiddellijk voldoende budget klaarliggen. Wat kost een energiezuinige verbouwing nu precies? En welke premies zijn er? We zetten het voor je op een rijtje.

Wat kosten energiebesparende verbouwingen?

De juiste kostprijs van verbouwingen inschatten is helaas geen exacte wetenschap. Veel hangt af van je woning en de staat waarin die zich bevindt. Als je vertrekt van een totaalrenovatie van een huis met een slechte EPC, kunnen de kosten oplopen tot wel 125.000 euro.

Is je woning al (deels) gerenoveerd? Dan kom je waarschijnlijk een heel eind met een 20.000 euro voor een warmtepomp met zonnepanelen. We geven je graag een overzicht van mogelijke werken en een inschatting van het nodige budget.

Dakisolatie
Gemiddeld verlies je zo’n 30% van de warmte langs je dak. Afhankelijk van de grootte van je dak en het soort isolatie dat je kiest (bv. glaswol, panelen in polyurethaan of cellulose watten) reken je het best op een budget tussen 5.000 en 12.500 euro.

Gevelisolatie
De isolatie en bijhorende afwerking van je gevel kan in aanmerking komen als een 'ingrijpende energetische renovatie' waarvoor je gemiddeld tussen de 25.000 en 40.000 euro neertelt. Laat je altijd goed adviseren of gevelisolatie wel geschikt en nuttig is voor jouw woning.

Vloerisolatie
Er bestaan verschillende manieren en isolatiematerialen om je vloer te isoleren. Ook hier is het van belang om je juist te laten adviseren zodat de werken die je uitvoert optimaal renderen. Gemiddeld zet je hiervoor best een budget opzij van 9.000 euro.

Buitenschrijnwerk
Heb je een oude woning met enkel glas? Ga dan voor hoogrendementsbeglazing voor een isolatiewaarde van ongeveer 1,0W/m²K of driedubbele beglazing met een waarde tot 0,6 W/m²K. Laat je ook zeker adviseren door een expert. Als je weet dat een gemiddelde woning zo’n 30 m² ramen heeft, tel je gemiddeld 15.000 euro neer om alles aan te passen.

Ventilatie
Isolatiewerken verlagen het energieverbruik van je woning, maar hebben ook gevolgen voor het binnenklimaat en de kwaliteit van de lucht. Denk je aan een ventilatiesysteem? Daarvoor tel je gemiddeld tussen 5.000 en 10.000 euro neer.

Verwarming
Wil je je verwarming vervangen, dan betaal je voor een condensatieketel gemiddeld 7.500 euro. Als je woning verder al optimaal geïsoleerd is, kun je ook gaan voor een warmtepomp (combinatie lucht/lucht of lucht/water). Het budget daarvoor ligt tussen de 10.000 en 20.000 euro.

Zonneboiler
Je sanitaire water opwarmen kan tegenwoordig ook met een zonneboiler in plaats van de energievretende elektrische boiler. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, wekt dit systeem ook warmte op als de zon niet schijnt én tijdens de winter. Je betaalt daarvoor tussen 2.500 en 8.000 euro.

Zonnepanelen
Je hebt je woning grondig geïsoleerd en wilt nu zonnepanelen plaatsen. Daarvoor moet je dak eerst en vooral asbestvrij zijn. Controleer ook zeker de oriëntatie van je dak zodat je zonnepanelen zo min mogelijk in de schaduw liggen. Via de Zonnekaart kun je de kostprijs, winst en ideale plek op je dak berekenen. De totale kosten voor zonnepanelen liggen tussen 6.000 en 10.000 euro.

Thuisbatterij
Gezinnen met zonnepanelen kiezen soms ook voor een thuisbatterij. Als je zonnepanelen meer stroom opwekken dan je verbruikt, wordt de elektriciteit opgeslagen in de batterij. De energie gebruikt je op de momenten waarop de zonnepanelen minder stroom produceren. Een gezin met een gemiddeld energieverbruik van 3.500 kWh per jaar komt al een heel eind met een thuisbatterij van ongeveer 4.000 euro. De prijs kan oplopen tot 10.000 voor modellen met meer capaciteit.

Wat brengen deze investeringen me op?

Er zijn eenvoudige manieren om het rendement van je investeringen te meten. Fluvius heeft bijvoorbeeld een handige calculator waarmee je precies kunt berekenen hoeveel euro van je investeringen terugvloeit naar je portemonnee. Wil je weten wat je er nog meer kunt uithalen? Lees ons artikel over het rendement van je investeringen.

Vergeet je premies niet!

Sinds 1 oktober 2022 zijn alle premies voor renovaties en energiebesparende investeringen gebundeld in Mijn VerbouwPremie: je kunt ze eenvoudig via hetzelfde onlineloket aanvragen. De premies verschillen soms per gewest , kijk dus goed na waarop je recht hebt.

Toch nog extra budget nodig?

Ontdek dan zeker wat wij voor je kunnen doen met onze verschillende types leningen. Maak gerust een afspraak met onze experts, we bespreken graag wat je mogelijkheden zijn en waar je zeker op moet letten.

Let op, geld lenen kost ook geld!
Lening op afbetaling. Onder voorbehoud van goedkeuring van je kredietaanvraag door KBC Bank NV. Kredietgever : KBC Bank NV, met zetel in Havenlaan 2, 1080 Brussel, België. BTW BE 0462.920.226, RPR Brussel, FSMA 026.256A