Verbruik en rijbereik van een elektrische wagen
Het rijbereik is de afstand die je kunt rijden met een volle batterij, zonder bij te laden. Het verbruik van een elektrische wagen wordt vooral bepaald door het gewicht en de stroomlijn van de wagen. Hier lees je er alles over.
Rijbereik
Bij elektrische wagens gaat het vaak over het rijbereik, ook wel ‘actieradius’ of ‘range’ genoemd. Het is de afstand die je kunt rijden met een volle batterij, zonder onderweg bij te laden.
Net zoals bij een wagen op fossiele brandstof hangt het rijbereik van een elektrische wagen af van 2 parameters:
- de hoeveelheid energie in het batterijpack of in de brandstoftank
- het reële verbruik
Het wordt duidelijker als we de vergelijking maken met een benzinewagen:
Benzinewagen | Elektrische wagen | |
Energie | benzine |
elektriciteit |
Verbruik | liters per 100 km |
kWh per 100 km |
Stel: je benzinewagen heeft een brandstoftank van 54 liter en je hebt een reëel verbruik van 6 liter per 100 km. Dan kun je in theorie 900 km rijden (54 liter / 6 liter per 100 km = 900 km). Je rijdt natuurlijk niet tot de laatste druppel en zult voor die tijd moeten tanken. Het reële rijbereik ligt dus iets lager liggen, zo rond de 850 km.
Hoe bereken je het rijbereik van een elektrische wagen?
Als je weet hoeveel energie er in de batterij zit en hoeveel de wagen verbruikt, kun je makkelijk het werkelijke rijbereik of de actieradius berekenen:
bruikbare batterijcapaciteit / reëel verbruik = reëel rijbereik
Enkele voorbeelden
Een kleine stadsauto met een reële batterijcapaciteit van 21 kWh en een reëel verbruik van 16 kWh/100 km heeft een rijbereik van ongeveer 130 km.
21 kWh / 16 kWh per 100 km = ±130 km
Een ruime middenklasse met een reële batterijcapaciteit van 89 kWh en een reëel verbruik van 18 kWh/100 km heeft een rijbereik van ongeveer 490 km.
89 kWh / 18 kWh per 100 km = ±490 km
Het rijbereik is afhankelijk van de bruikbare batterijcapaciteit en het reële verbruik. De waarden in de onderstaande tabel maken dat duidelijk:
- Hoe groter de energiecapaciteit van de batterij, hoe groter het rijbereik.
- Hoe lager het verbruik, hoe groter het rijbereik.
Een handige vuistregel!
Zorg dat het reële rijbereik van je elektrische wagen groter is dan je dagelijkse kilometers x1,5.
rijbereik ≥dagelijkse kilometers ×1,5
Zo kun je je verplaatsen zonder onderweg bij te laden. Ook in de winter als je verwarming aanstaat of in de zomer als je airco draait.
Rijd je dagelijks bv. 80 km, dan moet je rijbereik minstens 120 km zijn.
Rijd je dagelijks bv. 200 km, dan moet je rijbereik minstens 300 km zijn.
Wat bepaalt de ‘hoeveelheid energie’?
Bij een elektrische wagen zit de elektrische energie opgeslagen in de batterij.
Belangrijk om te weten is dat er een groot verschil kan zijn tussen de theoretische capaciteit die door de autoconstructeur wordt vermeld en de reële of bruikbare capaciteit. Om de batterij te beschermen, kun je je wagen beter niet helemaal ‘leegrijden’. Reken daarom op een buffer van 5% tot 10% van de totale capaciteit.
Kijk dus vooral naar de reële of bruikbare capaciteit van de batterij.
De bruikbare batterijcapaciteit kan enorm variëren: van 15 kWh bij een kleine stadsauto tot meer dan 100 kWh bij een grote middenklasse.
Hoeveel verbruikt een elektrische wagen?
Het verbruik van een elektrische wagen wordt vooral bepaald door het gewicht en de stroomlijn van de wagen. Bovendien is het verbruik sterk afhankelijk van de rijstijl van de bestuurder en de rijomstandigheden. Het elektrische verbruik van een volgeladen wagen met 2 fietsen op de trekhaak en de airco op 18°C ligt een stuk hoger dan het theoretische verbruik.
Ga dus zeker uit van een reëel verbruik tussen 15 kWh en 30 kWh per 100 km.
Denk eraan je wagen in te pluggen!
Als je ’s avonds thuiskomt, plug je je wagen in. Zo kun je de volgende ochtend probleemloos weer vertrekken.
Een gouden tip: doe de test met de handige Wegwijzer Elektrisch Rijden. Deze Wegwijzer helpt je om de juiste keuze te maken. In enkele eenvoudige stappen kom je te weten of elektrisch rijden iets voor jou is, welke wagens bij jouw profiel passen en hoe je op vakantie kan met een elektrische wagen.
Meer info
Meer info vind je in onze FAQ elektrisch rijden.