Inflatie is dood, lang leve inflatie! De tijd van buitensporige prijsstijgingen ligt achter ons maar onderliggende indicatoren manen aan tot voorzichtigheid. Krapte op de arbeidsmarkt en veerkrachtige (VS) of herstellende (Europa) activiteit leidt tot aanhoudende prijsdruk in het hart van de economie, de dienstensector. Beleidsmakers kunnen niet op hun lauweren rusten. Dat ondervond de Fed aan den lijve toen ze eind vorig jaar een monetaire u-bocht nam. Stijgende beurzen en dalende rentes wakkerden het economisch en prijsmomentum verder aan. De Amerikaanse centrale bank kwam noodgedwongen op haar passen terug.
Hoger voor langer heroverde zijn plaats in het Amerikaanse beleggershart. De technologische, demografische, geopolitieke en groene (r)evoluties houden het ook daar. Die reiken verder dan de Verenigde Staten alleen. De Europese Centrale Bank zet zo goed als zeker door met een eerste renteknip in juni. Maar die stugge Fed in combinatie met een grillig inflatieparcours in de tweede jaarhelft en het risico op aanzienlijke eurodepreciatie beperken de bewegingsvrijheid van Frankfurt.
De markt voorziet voor de Bank of England een rentescenario analoog aan dat van de Fed. Nochtans is het Verenigd Koninkrijk op weinig vlakken vergelijkbaar met de VS, al zeker niet economisch. De Bank of England houdt een duidelijke Europese koers aan met waarschijnlijk een eerste renteverlaging in juni, maar de markt volgt (nog) niet. Een herpositionering is onvermijdelijk. Wat betekent dit voor het pond?
Wat mag je van dit webinar verwachten?
Marktenstrateeg Mathias Janssens licht de evoluties toe tijdens dit webinar.
Specialist risicobeheer Lieselotte De Coster van het Corporate sales team licht toe hoe je als bedrijf met die on zekerheid kan omgaan.
Herbekijk het webinar
Download de presentatie
Heb je na dit webinar nog vragen?
Dan kun je natuurlijk terecht bij je KBC-relatiebeheerder.