Economische Vooruitzichten: januari 2024
Het nieuwe jaar heeft alweer zijn start niet gemist. Het blijft meer dan ooit onrustig in de wereld en sommige conflicten zetten de internationale economie en handel onder druk. Enkele blikvangers en verwachtingen.
Met de raketaanvallen op schepen in de Rode Zee door Jemenitische Houthi's, werd de wereld niet alleen geconfronteerd met een nieuwe conflictzone, deze aanvallen verstoren ook de wereldwijde bevoorradingsketens. Ze dwingen veel schepen om de oversteek door het Suezkanaal te vermijden, hun routes aan te passen en drijven zo de scheepvaartkosten op.
De aanvallen veroorzaakten ook een opwaartse druk op de olieprijzen. Begin december daalden die nog fors door het sterke aanbod van niet-OPEC+ landen, maar ze schoten weer omhoog toen de Houthi's hun acties opvoerden. Per saldo daalden de olieprijzen in december met 4%. Ook de aardgasprijzen daalden in december met 25% tot 30,5 EUR per MWh, doordat warmere en winderigere weersomstandigheden de vraag naar aardgas deden dalen.
De inflatie in de eurozone steeg van 2,4% in november naar 2,9% in december. Energie gerelateerde basiseffecten waren de belangrijkste oorzaak voor de stijging, terwijl de voedingsinflatie aanzienlijk daalde en ook de kerninflatie terugviel van 3,6% naar 3,4% dankzij een lagere goedereninflatie. De diensteninflatie bleef ongewijzigd. Omdat de basiseffecten de komende maanden gunstiger zijn en gezien de lagere voedings- en goedereninflatie, verlagen we onze prognose voor 2024 van 2,4% naar 2,1% en verwachten we nu 1,9% inflatie in 2025.
In de VS steeg de inflatie in december van 3,1% naar 3,4%, terwijl de kerninflatie daalde van 4,0% naar 3,9%. We verhogen onze inflatieverwachting voor 2024 van 2,5% naar 2,8% en verwachten een inflatie van 2,3% in 2025.
In de eurozone bereikt de groei geleidelijk zijn dieptepunt. Het consumenten- en producentenvertrouwen is vorige maand dan wel gestegen, het blijft op een laag niveau. Vooral de verwerkende nijverheid zit in recessiegebied. Binnen de eurozone is Duitsland nog altijd het probleemkind, waar zowel de uitvoer als de binnenlandse vraag zwak blijft. De eurozone kan echter nog altijd een veerkrachtige en sterke arbeidsmarkt aanhouden. Wij handhaven onze groeiprognose van 0,5% voor 2024 en verwachten dat de bbp-groei in 2025 weer aantrekt tot 1,3%.
In de VS zal de groei vertragen, maar blijft naar verwachting wel positief. De consumentenbestedingen zijn nog altijd gezond, terwijl de arbeidsmarkt met een indrukwekkend aantal banen groeit. Toch zijn er tekenen van zwakte. Het aantal vacatures neemt af en de indicatoren voor het producentenvertrouwen zijn minder goed (vooral in de dienstensector). Wij verwachten echter dat de Amerikaanse economie dankzij soepeler monetaire voorwaarden in 2024 een bbp-groei van 1,2% kan vasthouden en in 2025 kan terugkeren naar een meer gezonde groei van 2%.
De Chinese economie tot slot groeide in het vierde kwartaal met 5,2% jaar-op-jaar of 1,0% kwartaal-op-kwartaal. Dit brengt de groei voor het hele jaar 2023 op 5,2%, in lijn met de 5%-groeidoelstelling van de regering. Hoewel er voorzichtige tekenen zijn dat het momentum verbetert, zijn de cijfers enigszins gemengd en staat de Chinese economie in het komende jaar voor aanzienlijke uitdagingen.
De wereldeconomie zal in 2024 wellicht aanzienlijk vertragen. Het restrictieve monetaire beleid en de Chinese vastgoedcrisis zullen de groei onder het potentiële niveau houden, vooral in de eerste helft van het jaar. In de tweede jaarhelft zal de lagere inflatie centrale banken in staat stellen om hun beleidstarieven te verlagen en de groei weer te laten langzaam aantrekken. De verwachting is dat tegen 2025 de groeipercentages weer op het potentiële niveau liggen.
Deze vooruitzichten zijn echter onderhevig aan grote (vooral neerwaartse) risico's. De oorlog in het Midden-Oosten kan verder escaleren, wat kan leiden tot verstoringen in de toeleveringsketens en een nieuwe energiecrisis. China zou de spanningen met Taiwan kunnen laten oplopen in de nasleep van de presidentsverkiezingen in dat land en de VS zou na de presidentsverkiezingen van november een meer protectionistische en isolationistische koers kunnen gaan varen.
Wil je gedetailleerd ingaan op de vooruitzichten, lees dan hier de volledige analyse van KBC Economics.