Is het over en uit voor beleggen in hernieuwbare energie?
De vooruitgang in hernieuwbare energie gaat snel. Maar beleggen in de sector is momenteel allesbehalve winstgevend. De koersen van de zogeheten ‘groene’ energiebedrijven kleuren bloedrood. Hoe komt het dat bedrijven die broodnodig zijn in de strijd tegen de opwarming van de aarde hun koersen de afgelopen twee jaar zagen verschrompelen? “De sector werd buitensporig getroffen door een perfecte storm”, stelt Anthony Sandra, portfolio manager bij KBC Asset Management. Positieve noot in het verhaal: het businessmodel voor alternatieve energie blijft intact. Meer nog: een exploderende vraag naar energie, samen met een toenemend streven naar strategische onafhankelijkheid, zorgen voor optimisme.
Investeren in de duurzame transitie gaat niet enkel om het mooie verhaal, maar om het onvermijdelijke verhaal, met veelbelovende kansen en groeivooruitzichten. Maar het vraagt wel om een visie die verder reikt dan de huidige onzekerheden.
Anthony Sandra, portfolio manager KBC Asset Management
Het wereldwijde klimaat verandert, met extremer weer als gevolg. Nooit eerder waren er zoveel hittegolven, bosbranden of verwoestende overstromingen. De financiële schade is enorm. Het menselijk leed onbetaalbaar.
De transitie van fossiele brandstoffen naar meer duurzame energiebronnen is en blijft broodnodig en biedt kansen voor bedrijven uit de sector Alternatieve Energie. “In 2020 ontdekten beleggers het thema Alternatieve Energie. Een thema dat al jarenlang een sluimerend bestaan leed om dan, in relatief korte tijd, grote stromen aan nieuw beleggersgeld binnen te halen”, zegt Anthony Sandra, portfolio manager bij KBC Asset Management. “Het ging hard. Maar de afgelopen twee jaren is hier duidelijk de klad in gekomen. Beleggen in Alternatieve Energie lijkt te hebben afgedaan.” Maar is dat ook terecht? Of bieden de lage waarderingen, mede veroorzaakt door de uitstroom van korte termijn beleggers, indertijd aangetrokken door de hype, net opportuniteiten voor zij die denken op de lange termijn?
Private Equity spelers met goedgevulde zakken kammen momenteel de markt uit op zoek naar kwalitatieve, goedkoop gewaardeerde prooien.
Anthony Sandra, portfolio manager KBC Asset Management
“De groeivooruitzichten blijven veelbelovend”, benadrukt Sandra. “Dat bewijzen ook de verschillende overnames van producenten van hernieuwbare energie - waarvan de waarderingen over de voorbije vijf jaar op een dieptepunt staan - door Private Equity spelers.”
De perfecte storm
“De start van de oorlog in Oekraïne was als een katalysator voor de sector van Alternatieve Energie, gedreven door de hoge prijzen van fossiele brandstoffen en de behoefte aan meer energieonafhankelijkheid. Maar de voorbije twee jaar werd de sector buitensporig getroffen door een perfecte storm”, zegt Sandra.
- De torenhoge inflatie van de afgelopen jaren deed de ontwikkelingskosten stijgen. Materialen, personeel en transport waren duurder geworden. Door de toevloed van goedkope concurrentie uit China kwamen de winstmarges onder druk te staan. Immers, niet alle bedrijven konden de kosten doorrekenen aan hun eindklanten. Vooral de makers van apparatuur voor zonne-energie zagen af.
- De vele en snelle rentestijgingen, bedoeld om de hoge inflatie te beteugelen, deden de kapitaalkosten stijgen. Nutsprojecten hebben hoge aanloopkosten en zijn zeer rentegevoelig. Het zijn lange termijnactiva, gefinancierd met leningen. Hogere rentes maken deze leningen duurder. Waarderingen en rendementen krijgen dan meteen een klap.
Hetzelfde geldt voor uitbaters van elektriciteitsnetwerken. Door hun stabiele cashflow lijken ze een beetje op obligaties, waardoor ook zij te lijden hadden onder de stijgende rente. - De hogere rente zette meteen de rem op particuliere investeringen. Leningen voor de installatie van bijvoorbeeld zonnepanelen werden duurder. Energiezuinige investeringen bij nieuwbouw en/of renovatie werden op de langere baan schoven.
- En dan daalden de olie- en gasprijzen, waardoor fossiele brandstoffen weer competitiever werden. Door de nog steeds hoge rentes werd de terugverdienperiode langer, wat op de vraag woog. De overcapaciteit, gevolg van het feit dat er meer dan voldoende aanbod was voor die vraag, drukte bijkomend op de winstmarges.
Trump gooit olie op het vuur…
Hij maakt er geen geheim van: Donald Trump vindt de klimaatverandering een hoax. “De zeespiegel stijgt. Who the hell cares?”, vroeg hij zich tijdens een campagnerally in Milwaukee openlijk af. Wat betekent het voor de groene transitie, nu Trump de komende 4 jaar opnieuw in het Witte Huis vertoeft?
“Trump trok de VS al eens terug uit het klimaatakkoord van Parijs tijdens zijn eerste ambtstermijn als president”, aldus Sandra. “Opvolger Biden stapte er onmiddellijk terug in, maar wellicht zal Trump er nu opnieuw uitstappen. En niet alleen dat. Onder het motto “drill, baby, drill” wil hij waarschijnlijk opnieuw zoveel als mogelijk inzetten op de winning van fossiele energie: kolen, olie en gas.”
En dan is er nog de vraag wat er zal overblijven van de Inflation Reduction Act (IRA), één van Bidens klimaattrofeeën uit 2022. De IRA was bedoeld om groene investeringen aan te moedigen. Het enorme pakket van leningen en belastingvoordelen - ter waarde van maar liefst 370 miljard dollar – omvatte onder andere steun voor zonne- en windenergieprojecten, maar ook aankooppremies voor warmtepompen en elektrische wagens. Volgens Trump is de IRA “de grootste belastingverhoging in de geschiedenis van de VS”.
… Al wordt de soep misschien niet zo heet gedronken als ze opgediend wordt
Trump bepaalt niet op eigen houtje de klimaattoekomst van de VS. Dat doen ook de verschillende individuele staten, met hun eigen klimaatwetgeving. “De IRA blijkt een belangrijke motor van economische groei en jobcreatie, waardoor de wet bij zowel Republikeinen als Democraten op brede steun kan rekenen”, benadrukt Sandra. “En niet onbelangrijk: de investeringen in groene energie op eigen bodem verminderen de afhankelijkheid van de VS van China, wat apparatuur voor hernieuwbare energie betreft. Als de VS willen concurreren met de rest van de wereld, zullen ze tot op zekere hoogte moeten doorzetten in hun eigen transitie.”
Laat ons vooral ook Elon Musk niet vergeten, de ‘First Buddy’ van Trump en tevens de baas van Tesla, die ongetwijfeld de fiscale voordelen voor elektrische wagens overeind zal willen zien blijven.
Anthony Sandra, portfolio manager KBC Asset Management
Er is ook nog zoiets al de wetten van de markt. Zonne- of windenergie blijft in verschillende staten in de VS de goedkoopste energiebron. “Het zou dus net zo goed kunnen dat Amerikaanse bedrijven in hernieuwbare energie blijven investeren. Niet per definitie uit klimaatbewustzijn, maar om de simpele reden dat het geld in het laatje brengt”, zegt Sandra.
Last but nog least: Trump zal tijdens deze ambtstermijn de realiteit niet meer kunnen negeren. De VS kenden een dodelijk orkaan seizoen en ongetwijfeld volgen er tijdens zijn regeerperiode nog meer klimaatrampen. Je kan niet blijven doen alsof er niets aan de hand is.
“De duurzame transitie in de wereld zal doorgaan. Dat staat vast”, merkt Sandra op. “Wat niet wegneemt dat de sector van alternatieve energie momenteel extra onder druk wordt gezet vanwege de onzekerheid rond het beleid van Trump. Investeerders nemen een afwachtende houding aan. Projectontwikkelaars willen meer duidelijkheid.”
Twee simpele redenen waarom beleggen in hernieuwbare energie niet dood is
1. De vraag naar energie explodeert
De vraag naar elektriciteit neemt toe en zal alleen maar blijven toenemen. Waarom? Artificiële intelligentie (AI). AI speelt een steeds grotere rol in ons leven. “Naarmate AI zijn opmars doorzet, wordt de energiehonger ervan steeds duidelijker”, benadrukt Sandra. “AI heeft namelijk een gigantische hoeveelheid rekenkracht en gegevensopslag nodig, wat energie kost. De afgelopen jaren verbruiken datacenters wereldwijd steeds grotere hoeveelheden energie. Een zoekopdracht op ChatGPT - de geavanceerde chatbot van OpenAI - stoot beduidend meer CO2 uit dan een gewone zoekopdracht op Google.”
Artificiële intelligentie doet de vraag naar energie ontploffen. Duurzame energie heeft zijn plaats in een gezonde energiemix.
Anthony Sandra, portfolio manager KBC Asset Management
“De grote technologiebedrijven, als een Amazon, Meta, Google of Microsoft, hebben niet alleen toegezegd om hun netto CO2 uitstoot binnen een bepaalde tijd tot nul te reduceren, ze zijn ook als de dood om zonder energie te vallen”, vult Sandra nog aan. “Dus diversificatie dringt zich op.” Deze bedrijven plannen niet alleen te investeren in nucleaire energie, maar ook, en steeds meer, in hernieuwbare energie opgewekt met zon, wind en water. Ook waterstof en geothermie winnen aan belangstelling. Dit alles al dan niet in combinatie met batterijopslag.
Het is voor de grote tech-reuzen steeds belangrijker om de energievoorziening in eigen handen te nemen. En om hun energiemix te spreiden. Uit risicoperspectief.
Anthony Sandra, portfolio manager KBC Asset Management
Nog een kleine maar belangrijke nuance. AI vormt niet alleen een bedreiging voor het klimaat, maar ook een mogelijke – en mogelijks krachtige - bondgenoot. “AI kan ons begrip van de klimaatwetenschap verbeteren”, verduidelijkt Sandra. “Door bijvoorbeeld extreme weersomstandigheden nauwkeuriger te voorspellen. AI kan ons ook helpen bestaande electriciteitsnetwerken te optimaliseren. Ze kan ons ook helpen onze energieproductie efficiënter te beheren. De productie uit wind- en zonne- nergie is minder voorspelbaar. AI kan een stabiel evenwicht tussen vraag en aanbod faciliteren door eventuele dipjes in het aanbod op te vangen met andere energiebronnen. In de huidige vorm is AI geen bijzonder duurzame technologie. En de ontwikkeling ervan is duur. Maar als we oplossingen vinden die de nadelen ervan compenseren, dan kan AI de uitdaging van klimaatverandering mee aangaan.”
2. De nood aan strategische onafhankelijkheid in een geopolitiek mijnenveld
De wereld is getuige van een toenemend streven naar strategische onafhankelijkheid. Een geopolitieke trend die al enige tijd aan de gang is en die door COVID-19 en de Russisiche inval in Oekraïne werd versneld. Beiden toonden de kwetsbaarheid van wereldwijde toeleveringsketens en vormden de stimulans naar meer zelfredzaamheid. Voeg daar nog een paar conflicten in het Midden- Oosten aan toe en je weet: energie is geopolitiek.
Strategische onafhankelijkheid vraagt om innovatie en diversificatie. Het komt erop aan nieuwe evenwichten te zoeken. Niet langer blindelings te vertrouwen op één flessenhals in de productieketen of op één autoritair, onberekenbaar regime.
Anthony Sandra, portfolio manager KBC Asset Management
Internationale conflicten verstoorden al meerdere keren de handel in olie en gas. Hernieuwbare energie wordt doorgaans lokaal opgewekt en bij voorkeur ook lokaal geconsumeerd. Ideaal in een gezonde energiemix dus.
“Europa blijft, met de nieuwe Clean Industrial Deal, de investeringen in schone energie aanmoedigen”, merkt Sandra op. “Op die manier wil Europa niet alleen minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen die doorgaans van ver buiten Europa worden geïmporteerd. Europa wil ook de competitiviteit van de Europese industrie beschermen. Want laat het duidelijk zijn: decarbonisatie is geen simpele nice to have meer, maar een pure noodzaak.”
Bedrijven die nu investeren in hernieuwbare energie verzekeren hun toekomst. Duurzaamheid gaat voor bedrijven niet alleen om voldoen aan de wetgeving of het versterken van de eigen reputatie. Het gaat om zelfredzaamheid opbouwen in onzekere tijden.
Anthony Sandra, portfolio manager KBC Asset Management
Als belegger vasthouden aan de duurzame missie
Beleggen in Alternatieve Energie vraagt financiële moed. In een ideaal scenario evolueert de wereld naar een energiemix waarin hernieuwbare energie steeds belangrijker wordt. En ook al zagen we de energietransitie de laatste twee jaar niet vertaald op de beurs, de opportuniteit blijft voor zij die de lange termijnvisie koesteren. “Na enkele jaren van sterke prestaties, gevolgd door twee moeilijke jaren, zou de sector zijn tweede adem moeten kunnen vinden wanneer de onzekerheid uit de markt verdwijnt”, meent Sandra.
De sector van Alternatieve Energie mag dan wind tegen gehad hebben op de beurs, het business model houdt koers in de storm.
Anthony Sandra, portfolio manager KBC Asset Management
“De grootste rentestijgingen zijn achter de rug”, verduidelijkt Sandra. “Meer nog. In 2024 zagen we de eerste rentedalingen sinds lang op de financiële markten. Wat opnieuw ademruimte geeft voor de sector van Alternatieve Energie. En ook de onzekerheden rond Trump 2.0 zullen allicht minder podiumplaatsen opeisen dan aanvankelijk gedacht. Eigenlijk is het simpel: dé belangrijkste redenen die van de markt van Alternatieve Energie een groeimarkt maken, zijn de exploderende vraag naar energie en de nood aan een gezonde energiemix om aan die vraag te voldoen. Een energiemix waarin ook hernieuwbare energie een aanzienlijke plaats zal innemen. Het businessmodel blijft intact.”
Meer lezen over verantwoord beleggen?
Dit artikel is louter informatief en mag niet als beleggingsadvies beschouwd worden.