c warning
Er liep iets mis. De pagina is tijdelijk onbeschikbaar.

Het recht op reparatie: wat houdt dat in voor jou?

Een afwasmachine die het al na enkele jaren dienst laat afweten en een hersteller die je zegt dat je beter een nieuw model koopt? Da’s binnenkort verleden tijd. Want Europa nam in het kader van het recht op reparatie een richtlijn aan die ervoor zal zorgen dat je je apparaten en toestellen (zoals wasmachines, smartphones en stofzuigers) gemakkelijker kunt laten herstellen. Da’s goed voor het milieu … en je portefeuille.

De spelregels: herstellingen vergemakkelijken

Tegen 31 juli 2026 moeten de Europese lidstaten de nodige maatregelen nemen om aan de richtlijn te voldoen. Concreet stimuleert die richtlijn het herstel van toestellen en apparaten op verschillende manieren:  

  1. Extra garantie
    Wordt je product binnen de garantie hersteld? Dan krijg je één jaar extra garantie.
  2. Herstel na de garantie
    Na de wettelijke garantie moeten producenten het product herstellen aan een redelijke prijs én binnen een redelijke termijn
  3. Toegang tot onderdelen
    Als consument moet je gemakkelijk toegang hebben tot reserveonderdelen, gereedschap en informatie over herstellingen. 
  4. Centen voor herstellingen
    Europa wil het laten herstellen van toestellen ook bevorderen via herstellingsvouchers en reparatiefondsen
  5. Lokaal herstelnetwerk
    De zoektocht naar lokale herstellingspunten en winkels met herstelde toestellen moet makkelijker worden.
  6. Reparatiescore
    Bijkomend in België: vanaf 2026 krijgen elektroapparaten een reparatiescore van 1 tot 10, die aangeeft hoe eenvoudig ze te herstellen zijn.    

De regels toegepast: enkele voorbeelden

Dat lijstje met regels klinkt nog redelijk abstract. Hoe ziet het recht op reparaties er in de praktijk uit?    

Verschillende smartphoneproducenten hebben hun eigen herstelprogramma. Je kan bijvoorbeeld zelf de batterij of het scherm van je toestel vervangen met hulp van een reparatiehandleiding en met originele onderdelen en het juiste gereedschap. Oude onderdelen kan je terugsturen om te laten recycleren, waarvoor je soms zelfs een vergoeding krijgt. 

Verschillende leveranciers van huishoudtoestellen bieden tot 10 of 15 jaar na aankoop reserveonderdelen en handleidingen voor hun toestellen waarmee je apparaten zoals wasmachines en ovens kunt herstellen. 

Tips voor wanneer je toestel stuk gaat

Heb je een defect toestel? Gooi het niet meteen weg!

  • Controleer wat binnen de garantie van de fabrikant valt, en of je garantieperiode nog geldig is. Als consument heb je doorgaans recht op 2 jaar garantie . Momenteel bekijkt de regering of een uitbreiding naar 3 jaar mogelijk is. 
  • Contacteer een herstelpunt. Zij zullen je verdere instructies geven over hoe je hen je toestel moet bezorgen.
  • Opgelet: een herstelling die onder de garantie valt, is volledig gratis. Je moet dus niets betalen voor werkuren, materiaal of bestekkosten. Als de verkoper of fabrikant kan aantonen dat het defect te wijten is aan foutief gebruik van het toestel, mag hij of zij wel weigeren om de garantie toe te passen.
  • Extra tip: hou facturen en betaalbewijzen van de aankoop van toestellen en apparaten goed bij.

Het nut van herstellen

Waarom doen Europa en België zoveel moeite om apparaten en toestellen te repareren? Daar zijn verschillende redenen voor.

  • Minder elektronisch afval
    Wist je dat België jaarlijks duizenden tonnen elektronisch afval produceert? Door de apparaten te herstellen, kunnen we ze langer gebruiken en verkleinen we de afvalberg.
  • Betaalbaarheid
    Dankzij de Europese richtlijn krijgen ook onafhankelijke herstellers toegang tot reserveonderdelen en reparatiehandleidingen. Als consument heb je dus meer opties om je product te laten herstellen, waardoor de herstelling goedkoper wordt.
  • Een duurzamer beleid
    Door toestellen te herstellen, verbruiken we minder grondstoffen. En al helemaal als de reserveonderdelen ook nog eens gerecycleerd worden en zo in de circulaire economie terechtkomen. 

Goed gezien met KBC 

Wonen, werken, leven: het brengt allemaal uitdagingen met zich mee. Bij KBC houden we je graag op de hoogte van wat er leeft op het vlak van huisvesting, energie, duurzaamheid en mobiliteit.