Onderhandelen over mijn loon, hoedoekda?

Onderhandelen over je loon doe je niet elke dag. Je doet het zelfs niet elk jaar. Daarom is het belangrijk dat je van meet af aan tevreden bent over je loon en voorwaarden. Hoe pak je dat aan tijdens een sollicitatiegesprek of een evaluatiemoment? We geven je 6 must-know tips om te slagen in je missie.

1. Zoek uit wat je collega’s verdienen


Onderhandelen over je loon lukt beter als je weet wat haalbaar is. Spreek collega’s aan die je vertrouwt en durf hen te vragen naar hun loon. Dat geeft je al een eerste inschatting van wat haalbaar is voor het bedrijf waar je werkt of jouw soort job. 


Solliciteer je voor een nieuwe functie? Doe dan research over de gangbare lonen in je sector. Met een handige tool als het Salariskompas van Jobat achterhaal je eenvoudig wat iemand met een gelijkaardig profiel in je sector verdient.


2. Wees zelfzeker en zakelijk


Onderhandelen doe je beter vanuit een sterke positie. Wees zelfzeker, zonder arrogant over te komen. Eventueel oefen je het gesprek een aantal keer met je lief of vrienden. Laat ze gerust ook een aantal kritische vragen stellen, zodat je je antwoorden klaar hebt voor het gesprek met je werkgever.


Waarom heb je opslag verdiend? Heb je een groter project in goede banen geleid of ben je al een aantal jaren trouw aan je werkgever? Zorg dat je objectieve argumenten kunt voorleggen.


3. Focus niet alleen op geld


Onderhandelen over je loon kan op verschillende manieren. Je kunt vragen om netto meer te verdienen, maar ook extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, een bedrijfswagen of extra vakantiedagen kunnen deel uitmaken van je onderhandeling. 


Weet dat het voor je werkgever goedkoper is om je meer loon te geven in de vorm van extralegale voordelen. Zoek hier dus naar win-winopportuniteiten voor zowel jezelf als je werkgever.


4. Begin niet meteen over je loon

Begin op een sollicitatiegesprek of een evaluatiegesprek nooit meteen over je loon. Overtuig eerst je werkgever tijdens een sollicitatieprocedure dat jij de geknipte persoon bent voor de job. 


Werk je al langer bij een werkgever, dan is het einde van een evaluatiegesprek een goed moment om over je loon te beginnen. In sommige bedrijven zijn evaluatiegesprekken eerder de uitzondering dan de regel, maar niets belet je om bij je werkgever aan te kloppen om zo’n gesprek in te plannen.

 

5. Noem nooit zelf een bedrag


Wie vraagt naar meer loon, krijgt van de werkgever vaak de vraag hoeveel hij of zij graag wil. Weet op voorhand voor jezelf wat je graag wilt, maar laat niet meteen in je kaarten kijken.


Misschien ligt het voorstel van je (toekomstige) werkgever wel een pak hoger dan je dacht of zou durven te vragen. Ligt het lager dan je verwachtte, dan kun je nog altijd aangeven dat je wat meer had verwacht. Leg ook uit waarom.


6. Durf vragen te stellen


Krijg je een positief signaal van je werkgever, check dan wat het aanbod precies inhoudt. Biedt je werkgever je maaltijdcheques aan? Vraag dan hoeveel ze zullen bedragen. Lukt het om een bedrijfswagen te strikken? Vraag dan of er een tankkaart bij hoort. Als je vraagt naar details, bewijs je ook dat je goed voorbereid bent en weet wat je wilt.


Je kunt voor meer informatie over starten met werken, je loon en eventuele voordelen terecht bij KBC.
 

Onderdeel van

Gerelateerde artikels