Mijn dagelijks leven als student betaalbaar houden, hoedoekda?
Studeren kost geld, veel geld. Zorg dus voor goede afspraken met je ouders, maak een realistisch budget en let op verborgen kosten die kunnen oplopen.
Studeren aan de unief of hogeschool is niet goedkoop. Reken gerust op een paar duizend euro per jaar. Wat zijn de grootste kosten en hoe pak je het slim aan om het maximum uit je budget te halen?
Studiekosten
Je inschrijvingsgeld, boeken, cursussen, software, een laptop…: dat zijn de dingen waarvan de meeste ouders het vanzelfsprekend vinden dat zij ervoor opdraaien. Zorg voor goede afspraken op voorhand en vermijd onaangename verrassingen. Zoek bijvoorbeeld uit welke kosten je ouders zoal kunnen verwachten en houd je betalingsbewijsjes bij.
Als je ouders je liever een algemeen budget geven dat je zelf moet beheren, bereken dan hoeveel je nodig hebt voor je studies, je kot, je vervoer en je dagelijkse leven en hou je zoveel mogelijk aan dat budget.
Misschien heb je gewerkt tijdens de vakantie en/of doe je een studentenjob tijdens het schooljaar. Dat geeft je wat meer financiële ademruimte. In een andere blog leggen we uit hoeveel je maximaal mag verdienen en hoeveel uur je mag werken.
Wanneer het gezinsbudget niet volstaat voor je studie- en leefkosten, kom je mogelijk in aanmerking voor een studiebeurs.
Studiebeurs
Gemiddeld heeft 1 op de 4 studenten in Vlaanderen recht op een studietoelage, dus het is sowieso de moeite om te checken of jij daar ook bij hoort. De bedragen variëren van 277,46 euro tot 5781,09 euro per jaar (schooljaar 2020-2021).
Je kunt tot het einde van het schooljaar je studietoelage aanvragen (telkens tot begin juni), maar houd er wel rekening mee dat de toelage soms pas maanden na de aanvraag op je rekening staat. Alle criteria en tarieven voor studiegelden vind je op de website van Onderwijs Vlaanderen.
Op kot
Naast de inschrijving neemt huisvesting een grote hap uit het studentenbudget. Je wilt een leuk kot, niet te ver van je studieplek en in de buurt van je favoriete café (maar best niet erboven). Allemaal goed, maar ook al aan de prijs gedacht? Kijk en hoor vooral goed rond, want niet alle koten zijn even duur. In een studentenresidentie van de unief zal je vaak minder betalen dan in een woning van een privépersoon. Als je samen met vrienden een appartement of huis kunt huren, ben je mogelijk nog goedkoper af.
Lees zeker de kleine lettertjes van de huurovereenkomst en vergelijk. Kijk dus altijd naar het volledige kostenplaatje als je twee of meerdere koten tegen elkaar afweegt: betaal je 12 of 10 maanden huur? Hoe zit het met kosten voor internet, onderhoud, water, verwarming, enz…?
Of toch maar pendelen?
Niet op kot gaan is ook een optie. In hotel mama/papa is het eten gratis en het internet ook… Als je dan nog een studentenjob doet kun je misschien sparen voor toekomstige reizen of een andere droom.
Met het openbaar vervoer pendelen naar de campus spaart je een pak geld uit, maar het is natuurlijk ook niet gratis. De prijzen variëren afhankelijk van de afstand die je moet afleggen. Voor 30 kilometer reken je met de trein al best 240 euro per jaar. Moet je wat minder vaak naar de campus omdat je bijvoorbeeld deeltijds studeert of op stage bent? Dan biedt de NMBS ook de Student Multi campuskaart aan. Makkelijk: met KBC Mobile betaal je je trein of bus (enkele rit of rittenkaarten) gewoon met je app.
Budgetteren
Hoeveel kost het leven als student? Geven je ouders je elke week vier maaltijden mee, kook je zelf of koop je elke dag een broodje? Hoe vaak ga je op café? Hoe vaak naar de film? Wil je echt de laatste nieuwe smartphone? Moet je zelf je kleren kopen of is daar een apart budget voor? Het zelfstandige leven als student confronteert je soms hard met de realiteit, vooral op het einde van de week of de maand (naar gelang wanneer en hoeveel geld je krijgt).
Het verstandigste wat je kunt doen is een budget voor ogen hebben en je daar zo goed mogelijk aan houden. Lijst je belangrijkste vaste uitgaven op en zet ze af tegen je inkomsten. Komen plus en min opgeteld onder nul uit? Probleem! Dan moet je ofwel minder uitgeven, ofwel meer zelf verdienen ofwel meer geld aan je ouders vragen. Of nog beter: een combinatie van dat alles.
Onderhandelen over geld
Hoeveel geld krijg je van je ouders? Dat verschilt nogal van student tot student. Vind je dat je meer geld moet krijgen, houd dan rekening met deze vuistregels.
- Neem je tijd. Praten over geld kan een gevoelig onderwerp zijn. Zorg ervoor dat er voldoende tijd is om erover te praten, idealiter met je beide ouders samen.
- Houd het zakelijk: toon een lijstje van je uitgaven en van wat er binnenkomt. Baseer je hierop om een hoger bedrag te vragen, eenmalig of elke maand.
- Doe zelf ook een inspanning. Als je presteert tijdens je studies en zelf ook een centje verdient zullen ouders doorgaans meer geneigd zijn om extra te sponsoren.
- Toon begrip. Houd er rekening mee dat je op een nee kunt stoten of niet volledig krijgt wat je vraagt. Dan kun je nog altijd op een strakker budget trachten te leven, meer trachten te verdienen of… het later nog eens vragen.
Houd het overzicht
Zat je je budget al te berekenen op je smartphone? Op zoek naar een handige budgetapp? Zoek niet langer. Met de bekroonde bankapp KBC Mobile heb je een handige tool in handen om al je uitgaven en inkomsten in het oog te houden.