Studeren in het buitenland

Dus, je wil tijdens je hogere studies naar het buitenland. Of je nu een paar weken op taalcursus wilt, of je wilt je hele opleiding in een ander land volgen: opties genoeg. Wij lijsten ze voor je op, samen met een aantal zaken die je zeker niet uit het oog mag verliezen bij het plannen van je buitenlands avontuur.

Mogelijke formules

Studeren in het buitenland

Bij een verblijf in het buitenland komt veel kijken, dat is als student niet anders. Begin alvast met het regelen van deze zaken.

First things first: je moet een plek versieren aan een buitenlandse hogeschool of universiteit. Voor Erasmus of stages kan je dat meestal via je Belgische onderwijsinstelling regelen. Voor volledige opleidingen schrijf je je rechtstreeks in bij de school van je keuze.  Hou er in ieder geval rekening mee dat je een erkende opleiding en instelling kiest. Ook voor het behoud van je studiebeurs is dat van belang!

Geldige documenten

Binnen Europa volstaat een geldige identiteitskaart, voor andere landen heb je je reispaspoort nodig. Controleer in ieder geval de vervaldatum van je identiteitsbewijs. Ga je écht verre oorden opzoeken? Voor sommige landen buiten Europa heb je een studentenvisum nodig. Als je wilt bijklussen in het buitenland, zijn er ook extra documenten vereist.

Huisvesting

Een kot of appartement vinden in het buitenland is niet altijd evident. Sommige gastlanden regelen alles voor jou (Scandinavische landen staan hierom bekend), in andere landen moet je je eigen boontjes doppen. Meestal bestaat daar wel een lokaal online platform voor. Als je voor een kortere periode naar het buitenland gaat, ben je je kot in België misschien liever niet kwijt. Veel scholen hebben een kamerruilsysteem voor dit soort situaties. Op eigen houtje onderverhuren brengt risico’s met zich mee, en niet alle huisbazen laten dit toe. 

Taal

Tenzij je naar Nederland trekt, is een voorbereidende taalcursus geen overbodige luxe. De meeste scholen en universiteiten (zowel in België als in je gastland) bieden hiervoor opties aan. 

Transport

Je moet natuurlijk ook je reis zelf regelen. Als je met het vliegtuig vertrekt, bestaan er heel wat sites die je helpen zoeken naar de beste prijs-kwaliteitverhouding voor je vlucht. Check ook zeker of je nog specifieke inentingen nodig hebt.

Je bankzaken in het buitenland

Tijdens je uitwisseling wil je liefst zo vlot mogelijk je geld beheren. Online je bankzaken regelen is dan de gemakkelijkste optie. Om geld af te halen, hou je best rekening met de duur en het land van je verblijf.

Lange periode

Blijf je voor een langere periode, dan is het interessant om een rekening te openen bij een bank ter plaatse. Dat vergemakkelijkt ook de vlotte betaling van kosten voor huur e.d. De voorwaarden en de kosten voor het openen, gebruiken en afsluiten van een rekening in het buitenland verschillen van land tot land.

Korte periode

Ga je voor een korte periode, dan volstaan je vertrouwde KBC-rekening en -debetkaart. Buiten Europa zijn kosten verbonden aan geld afhalen, dus bekijk zeker wat voor jou de interessantste optie is.

Prepaid kaart

Overweeg ook een Prepaid Kaart: je betaalt dan zoals met een kredietkaart, maar dan met geld dat vooraf op de kaart geladen is. Handig om de controle over je budget te behouden.

Een verzekerde student is er twee waard

Ben je nog gedomicilieerd bij je ouders? Dan ben je waarschijnlijk via hen verzekerd.

Controleer voor de zekerheid of je gedekt bent door deze verzekeringen

  • De brandverzekering voor je buitenlandse stek
  • De familiale verzekering: biedt wereldwijde dekking bij schade aan derden. Als jouw medestudente zich bezeert door jouw toedoen, bijvoorbeeld.
  • De ongevallenverzekering: vergoedt je bij eigen ongevallen.
  • Een verzekering tegen diefstal of verlies 
  • Blijf je langer dan een jaar in het buitenland? Maak dan ook een afspraak met je ziekenfonds.
Onderdeel van

Gerelateerde artikels