Wat betekent de versoepelde renovatieplicht voor jou?

De nieuwe Vlaamse regering versoepelt de renovatieplicht. Ben je een nieuwe eigenaar van een woning met EPC-label E en F? Momenteel moet je die binnen de vijf jaar renoveren tot een label D. De renovatieplicht kwam er door de doelstelling om alle Vlaamse woningen tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Maar wat houdt die versoepeling nu precies in?

Versoepeling van de deadline

Sinds 1 januari 2023 geldt er een renovatieplicht voor woningen met EPC-label E of F die na die datum verkocht werden. Dat betekent dat nieuwe eigenaars het pand binnen de vijf jaar moeten renoveren tot minstens een EPC-label D. De renovatieplicht geldt dus niét voor eigenaars die hun woning vóór 1 januari 2023 kochten en in hun pand blijven wonen.

Maar daar hield de ‘oude’ renovatieplicht niet op. Tegen 2028 moesten die woningen minstens een EPC-label C behalen, in 2035 minstens een B en in 2040 minstens een A.

Daar komt vanaf 1 januari 2025 verandering in. De renovatieplicht blijft, maar nieuwe eigenaars hebben één jaar extra om het EPC-label van de woning te verbeteren tot minstens een C. En die verbeteringen tegen 2040? Die verplichting valt helemaal weg.
 


Opgelet

De renovatieplicht op een woning loopt door. Als de eigenaar het pand binnen de 6 jaar doorverkoopt, start de termijn niet opnieuw. De nieuwe eigenaar heeft dus minder tijd om de woning te renoveren tot het verplichte label D. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de nieuwe eigenaar, maar voor op de verkoopprijs van het pand.

Het fiscaal voordeel voor energetische renovaties verdwijnt

De nieuwe Vlaamse regering schaft ook het fiscaal voordeel voor energetische renovatie af, een maatregel om de verbetering van het E-peil – een score die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is – te stimuleren. Vlamingen die al energetisch verbouwden en het E-peil van hun woning drastisch verbeterden, kregen korting op hun onroerende voorheffing. Dat is de jaarlijkse Vlaamse belasting op onroerende goederen die in het Vlaams Gewest liggen.

Wie tot E-peil 90 renoveerde, kreeg vijf jaar lang 50 procent korting op de belasting. Wie tot E-peil 60 renoveerde, kreeg 100 procent korting. Met de komst van de nieuwe Vlaamse regering valt dat voordeel weg, maar hoe de nieuwe regeling eruit zal zien, is voorlopig nog niet bekend.

Collectieve renovaties stimuleren

In plaats van individuele renovaties te stimuleren, wil de nieuwe Vlaamse regering hele wijken en straten in hun geheel aanpakken om ze energie-efficiënter te maken. Dat wil ze doen door voordelige groepsaankopen te stimuleren voor eigenaars van huizen met labels D en E die in dezelfde buurt liggen. Ook die maatregel moet nog concreet worden uitgewerkt.

Taxshift voor warmtepompen

De Vlaamse overheid blijft energetische ingrepen wel op andere manieren stimuleren. Dat doet ze met de zogenaamde taxshift op elektriciteit, waarmee ze elektriciteit goedkoper maakt dan fossiele brandstoffen (zoals aardgas en stookolie). Hou dat zeker in het achterhoofd als je een huis koopt of renoveert.
 

Goed gezien met KBC

Wonen, werken, leven: het brengt allemaal uitdagingen met zich mee. Bij KBC houden we je graag op de hoogte van wat er leeft op het vlak van huisvesting, energie, duurzaamheid en mobiliteit. Lees ook zeker onze artikels over duurzame isolatie, check onze infographic over zonnepanelen en elektrische wagens of bekijk onze checklist voor je badkamerrenovatie.

Wist je dat we je ook kunnen helpen bij je renovatie? Met KBC Mobile kun je bij onze partner Impact Us Today eenvoudig offertes opvragen voor energiezuinige renovatiewerken zoals een warmtepomp. Ook vertellen we je graag meer over onze renovatielening en energielening.