c warning
Er liep iets mis. De pagina is tijdelijk onbeschikbaar.

Isoleert het type glas in mijn ramen voldoende?

Wanneer je weet welk type glas er in je ramen zit en hoe oud het precies is, kun je inschatten of het aan vervanging toe is. Maar in welke gevallen is dat aan de orde? We geven je graag enkele handige vuistregels mee om dat met kennis van zaken te bepalen.

Je vervangt het glas in je ramen het best door een beter type wanneer:
 

  1. Je enkel glas hebt.

    Sinds 1 januari 2020 wordt dubbel glas door de overheid verplicht in de leefruimte, badkamer, keuken en slaapkamer van elke woning. Alle studio’s, appartementen, huurwoningen en eengezinswoningen vallen onder deze regel, net als kamers.

  2. Je dubbel glas van 20 jaar of ouder hebt.

    Met nieuwere soorten dubbel glas kun je beter isoleren. Dat is evident. Maar na verloop van tijd verliest dubbel glas ook zijn isolerende werking en kan er zelfs een lek ontstaan. Bij de productie van dubbel glas wordt lucht of edelgas tussen twee glasplaten ingesloten. Daarbij wordt de ruit volledig luchtdicht gemaakt. Hierdoor krijgt dubbel glas een veel hogere isolatiewaarde dan enkel glas.

    Glas is echter een materiaal dat bij temperatuurverschillen uitzet en krimpt. Daardoor kunnen na verloop van tijd lekkages ontstaan. Hou ouder het glas, hoe groter de kans op een lek. En een lek zorgt ervoor dat een raam minder efficiënt isoleert. Om dat risico tegen te gaan, vervang je beter je glas.

    Zie je condensvorming bij hoogrendementsglas? Ga dan niet onmiddellijk uit van een lek. Bekijk aandachtig waar het vocht zich bevindt. Doordat hoogrendementsglas zo goed isoleert, ontstaat bij bepaalde weersomstandigheden in de ochtend wel eens condens op het glas aan de buitenkant. In de loop van de dag zal die vanzelf verdwijnen wanneer de buitentemperatuur stijgt.

  3. Vocht aan de binnenkant van de ramen condenseert.

  4. Een witte waas zich permanent in het glas heeft ontwikkeld.

    Wanneer je dubbel glas lek is, kan vocht de ruimte tussen de twee glasplaten binnendringen. Dat vocht kan condenseren aan de binnenkant van de ruit. Wanneer zich dat lang genoeg voordoet, kan zich een witte waas permanent in het glas ontwikkelen. Dat komt uiteraard de doorzichtigheid niet ten goede en is hét signaal dat je glas zijn isolerende waarde is verloren.

  5. Je energiekosten te hoog zijn.

  6. Het binnen minder aangenaam voelt.

Voldoende isolerend glas is één ding. Als de raamdichtingen en kozijnen niet in een goede staat zijn, gaat er alsnog veel warmte verloren. Het schrijnwerk moet stevig en winddicht zijn, anders heeft kwalitatief glas niet veel zin. Denk daarbij ook aan de isolatie van je muren en rolluikomkastingen.

Dit artikel werd op 12-10-2023 gepubliceerd. Tenzij uitdrukkelijk anders bepaald, heeft alle informatie die je hier raadpleegt of verkrijgt een vrijblijvende en zuiver informatieve waarde. De informatie is uitsluitend voor Vlaanderen van toepassing.

Ze wordt naar best vermogen en op regelmatige tijdstippen bijgewerkt. KBC Bank NV geeft geen garanties wat betreft de actualiteit, accuraatheid, correctheid, volledigheid of geschiktheid voor een bepaald doel van deze informatie. De hier verstrekte informatie vormt geen advies of verkoopaanbod van producten of diensten en is niet bestemd voor commercieel gebruik. Je blijft zelf volledig aansprakelijk voor de gevolgen van het gebruik dat je van deze informatie maakt. De intellectuele eigendomsrechten op de informatie, publicaties en gegevens die hier verstrekt worden komen toe aan KBC Bank NV of aan derden en je moet je onthouden van elke inbreuk hierop. Behoudens de uitdrukkelijk voorafgaande en schriftelijke toestemming van KBC Bank NV is elke overdracht, verkoop, verspreiding of reproductie van deze informatie verboden.