c warning
Er liep iets mis. De pagina is tijdelijk onbeschikbaar.

Blik op morgen: ons energieverbruik in 2030

Vandaag plaatsen steeds meer Vlamingen zonnepanelen en thuisbatterijen, maar de echte transformatie komt er pas wanneer die systemen actief energiebeheer mogelijk maken. “Binnenkort hebben we allemaal een thuisbatterij met slimme sturing. Die regelt je energieverbruik “automagisch” én zorgt ervoor dat je er ook nog wat aan verdient”, zegt Peter van Hees, innovation manager bij KBC.

“Een thuisbatterij die de overtollige energieproductie van zonnepanelen opvangt? Dat is volgens Peter de klassieke visie op een thuisbatterij. “Door de batterij enkel op die manier te gebruiken, verleng je de terugverdientijd; er is dan ook – begrijpelijk – best wat scepsis over thuisbatterijen. Maar die batterijen worden steeds intelligenter – zeker als je er slimme sturingssystemen op aansluit.”

“Die beslissen wanneer energie opgeslagen, gebruikt of verkocht wordt. Factoren zoals het weerbericht, de energieprijzen en de energievraag worden constant geanalyseerd. “Met slimme sturing haal je je investering in de thuisbatterij er met gemak uit, omdat die voortdurend in 't oog houdt wanneer het lucratief is om je elektriciteit te verkopen,” zegt Peter. “Het systeem houdt niet alleen rekening met je persoonlijk energieverbruik doorheen de dag, maar monitort ook voortdurend de actuele energieprijzen.” En bonus: je moet daar zelf niks voor doen, want het systeem werkt zelfstandig.

Vehicle-to-Grid: je auto als batterij

De volgende stap in slim energiebeheer is de integratie van elektrische voertuigen in het energiesysteem. De vehicle-to-Grid (V2G)-technologie maakt het mogelijk om elektrische wagens niet alleen op te laden, maar ook energie te laten terugleveren aan het elektriciteitsnetwerk.

“Vanaf dit jaar zullen de eerste V2G-systemen er komen,” vertelt Peter. “De capaciteit van een elektrische wagen ligt vier tot tien keer hoger dan die van een thuisbatterij. Op termijn wordt je wagen dus je thuisbatterij.”

Dat betekent dat overtollige zonne-energie niet alleen in een thuisbatterij, maar ook in een elektrische wagen kan worden opgeslagen en gebruikt wanneer nodig.

Peter: “Je laadpaal wordt dan een bidirectionele laadpaal - een laadpaal die zowel energie uit het net kan halen, als opgewekte energie kan injecteren - en in elk huis gaat slimme sturing zijn intrede maken. Vanaf 2030 gaat dat stilaan de standaard worden. De vraag is niet of dit gaat gebeuren, maar wanneer.”

Slimme energiesturing geeft gebruikers de mogelijkheid om te kiezen hoe hun wagen oplaadt. “Met mijn systeem kan ik instellen hoe mijn wagen geladen wordt. Bijvoorbeeld altijd enkel met zonne-energie of aan de voordeligste prijs’,” zegt Peter.
 

Decentralisatie van energie: the internet of energy

Het klassieke energiemodel met centrale elektriciteitsproducenten en passieve consumenten maakt steeds meer plaats voor een gedecentraliseerd netwerk. “We spreken over een internet of energy,” zegt Peter, “een volledig gedecentraliseerd systeem waarin huishoudens zelf hun energie produceren, opslaan en verkopen.

Een gekend fenomeen in die verschuiving is de duck curve. “Hoe meer mensen zonnepanelen plaatsen, hoe dieper de prijscurve op een zonnige dag zakt. Dat patroon lijkt op de tekening van een eend: een piek in de ochtend, een duik in de middag en opnieuw een piek ‘s avonds.” Het elektriciteitsnet moet daarom ook flexibeler worden, met slimme systemen die overschotten kunnen opslaan en herverdelen.
 

De duck curve?

De duck curve verwijst naar de vorm van een grafiek van typisch energieverbruik van huishoudens. Die start met een piek, wanneer mensen zich klaarmaken voor werk of school en daalt dan drastisch in de voormiddag. Aan het begin van de avond piekt het energieverbruik dan opnieuw, wanneer iedereen weer thuiskomt.

Maar op zonnige dagen wekken de zonnepanelen maximaal energie op, terwijl die dus niet meteen verbruikt kan worden. Om dat effect op te vangen is een thuisbatterij ideaal: zo kan je ‘s avonds nog genieten van je eigen opgewekte stroom.

Een thuisbatterij: nu of later?

Is het vandaag al interessant om een thuisbatterij te installeren? Peter raadt aan om de batterij altijd te combineren met enerzijds voldoende zonnepanelen en anderzijds een slimme sturing. “Als je geen slimme sturing hebt, wordt het een moeilijker verhaal: je terugverdientijd loopt dan op. Mét slimme sturing haal je er je investering zeker uit.”

Simuleer hier hoeveel je bespaart met zonnepanelen

En Peter spreekt uit ervaring: “Ik heb mijn thuisbatterij nu twee à drie jaar en we hebben er zo’n 7.000 euro voor betaald. Maar als je alles optelt – de besparing op ons energieverbruik en wat ik betaald krijg voor de grid balancing – dan heb ik die batterij op zo’n zes jaar terugverdiend. En de levensduur is acht à tien jaar.”
 

Grid balancing, wat is dat?

Grid balancing (netbalancering) zorgt voor een stabiel elektriciteitsnet door vraag en aanbod in evenwicht te houden. Omdat het net geen overtollige energie kan opslaan, spelen thuisbatterijen een sleutelrol.

Door batterijen zoals die van particulieren kort in te zetten, kunnen energieleveranciers en netbeheerders stroomtekorten of -overschotten opvangen. Particulieren met een thuisbatterij vormen als het ware een virtuele elektriciteitscentrale – zonder C02-uitstoot.

En zo kan je geld verdienen: bij een energie-overschot staan de prijzen laag en betaal je weinig om je batterij op te laden. Bij een energietekort stijgen de prijzen, en kan jij de energie uit je batterij verkopen aan een voor jou voordelige prijs.

Peter verwacht dat zo’n slimme sturing binnenkort standaard aangeboden zal worden door leveranciers. “Binnen een paar jaar worden thuisbatterijen geïntegreerd geleverd met een slim sturingssysteem. Ik heb het allemaal zelf ingesteld, maar ik ben er dan ook graag mee bezig”, zegt Peter.
 

De toekomst van energie en mobiliteit

De energietransitie stopt niet bij thuisbatterijen en elektrische wagens. De grootste uitdaging is de batterijtechnologie zelf. “Wereldwijd breken wetenschappers hun hoofd over hoe ze de batterijen kunnen optimaliseren door bijvoorbeeld de ontlaadcycli te verbeteren en ze sneller te laten opladen. De mens die daar de doorbraak vindt, wordt stinkend rijk,” zegt Peter.

Op langere termijn evolueren we naar nieuwe energievormen. “Over 20 à 30 jaar gaan we naar een ander type energieproductie. We experimenteren al 50 jaar met kernfusie. Chinese wetenschappers maakten eind januari bekend dat ze een plasma van 100 miljoen graden Celsius 1.066 seconden (bijna 18 minuten) stabiel hebben kunnen houden. Daarmee verbraken ze hun eigen record, dat rond de 7 minuten lag.”

“Dat is echt waanzinnig, hè,” gaat Peter enthousiast verder, “ze maken als het ware een zon op aarde door twee waterstofelementen samen te voegen tot helium. Daarmee wekken ze energie op zonder restafval en zonder risico. Maar die oven moet op 100 miljoen graden draaien, en dat is enorm complex. Wist je trouwens dat Europa daar ook mee bezig is? In Frankrijk bouwen ze op dit moment een site voor kernfusie. We leven in boeiende tijden.”
 

Goed gezien met KBC

Wonen, werken, leven: het brengt allemaal uitdagingen met zich mee. Bij KBC houden we je graag op de hoogte van wat er leeft op het vlak van huisvesting, energie, duurzaamheid en mobiliteit. Lees bijvoorbeeld meer over de versoepelde renovatieplicht, bereken welk voordeel je uit zonnepanelen kan halen of ontdek onze makelaarstips voor wanneer je je huis wil verkopen. Wil je investeren in energetische renovaties? Bereken dan hier je energielening.