
Je verwarmingsketel onderhouden: verplicht én verstandig
Het spreekt eigenlijk voor zich: als je je verwarmingsketel regelmatig laat onderhouden, werkt het volledige verwarmingssysteem in je woning een stuk efficiënter. Niet alleen dat: het is een wettelijke verplichting in Vlaanderen, en met reden. Veel mensen zijn zich namelijk niet bewust van de mogelijke gevaren van gebrekkig onderhoud, zoals CO-vergiftiging en brand.
Wettelijke verplichting, veiligheid eerst
In Vlaanderen is het regelmatige onderhoud van een centrale verwarmingsketels verplicht: bij stookolie jaarlijks, bij aardgas tweejaarlijks. Die regel is ingevoerd om de veiligheid van jou en je medebewoners te garanderen en je ketel in topconditie te houden. Een slecht onderhouden ketel kan bijvoorbeeld roetophoping veroorzaken, wat kan leiden tot schouwbrand of CO-uitstoot. Tijdens zo’n onderhoud ontdek je ook kleine defecten voor ze grote problemen worden. Regelmatig onderhoud is dus geen luxe, maar een noodzaak.
Na afloop van het onderhoud krijg je een verbrandingsattest als bewijs (en waarop in principe staat dat je ketel werkt zoals het hoort). Een onderhoud duurt meestal een uurtje en kost – afhankelijk van het type ketel – tussen de 100 en 250 euro (zonder bijkomende kosten, bijvoorbeeld voor een herstelling). En zo’n onderhoud levert je meteen iets op: je ketel draait weer vlotjes en je loopt minder kans op pannes. Een goed onderhouden toestel verbruikt bovendien minder brandstof, wat op jaarbasis flink kan schelen.
Verhuurder vs. huurder: wie doet wat?
Dat is niet voor iedereen even duidelijk. Volgens de Vlaamse regels moet de huurder van een woning het verplichte onderhoud laten uitvoeren en betalen; de eigenaar/verhuurder moet dan weer de laatste twee attesten bijhouden.
Dat betekent concreet:
- ben je huurder, plan dan tijdig het onderhoud en bezorg een kopie van het attest aan je huisbaas,
- ben je verhuurder, herinner je huurder dan aan het onderhoud en hou zelf de attesten goed bij.
Goed om te weten: verzekeraars vragen bij schade (brand, CO-vergiftiging) vaak naar onderhoudsattesten.
Alle verwarmingssystemen verdienen aandacht
Heb je een pelletkachel of houtkachel, als hoofd- of bijverwarming? Ook dan is het verplicht om jaarlijks de schouw te laten vegen. Zelfs warmtepompen hebben baat bij een tweejaarlijkse controle, al is dat geen wettelijke verplichting. Maar het reinigen van filters en nakijken van koelvloeistof kan natuurlijk nooit kwaad en verlengt de levensduur van je installatie.
Wanneer is het een goed moment voor onderhoud?
Een vuistregel: stel je onderhoud niet uit tot de eerste koude dagen, maar plan het in de lente of zomer. De technici hebben dan vaak meer ruimte in hun agenda. Stel je in de zomer vast dat er iets mis is met je ketel? Dan heb je nog tijd voor de herstelling voordat de winter in het land is.
Wat doet een technicus precies tijdens het onderhoud?
- De technicus controleert en reinigt de ketelbrander, verwijdert roet en vuil om een optimale werking te garanderen.
- De brander wordt afgesteld voor optimale verbranding, wat zorgt voor een efficiënter gebruik van brandstof.
- De technicus meet de rookgassen (CO, rendement) om te controleren of de ketel binnen de wettelijke normen blijft.
- Versleten onderdelen worden geïnspecteerd en indien nodig vervangen om storingen te voorkomen.
- Na afloop van het onderhoud krijg je een verbrandingsattest als bewijs van de uitgevoerde werkzaamheden.
Goed gezien met KBC
Wonen, werken, leven: het brengt allemaal uitdagingen met zich mee. Bij KBC houden we je graag op de hoogte van wat er leeft op het vlak van huisvesting, energie, duurzaamheid en mobiliteit. Lees bijvoorbeeld meer over de versoepelde renovatieplicht of ontdek onze makelaarstips voor wanneer je je huis wil verkopen.
Kredietvorm: Lening op afbetaling. Onder voorbehoud van goedkeuring van je kredietaanvraag door KBC Bank NV. Kredietgever: KBC Bank NV, met zetel in Havenlaan 2, 1080 Brussel, België. BTW BE 0462.920.226, RPR Brussel.