Je woning verkopen? Makelaar Christophe verklapt zijn geheimen
Christophe Ombelet is erkend vastgoedmakelaar en bestuurder bij Immo GVE (lid van het Immoscoop-netwerk), met kantoren in Leuven, Bertem, Tienen en Aarschot. Hij deelt enkele tips voor eigenaars die hun woning willen verkopen. Zijn ultieme advies? Anticipeer op mogelijke vragen van de kopers.
Vroeger vs. vandaag
Christophe ziet voor kopers én verkopers grote verschillen met pakweg dertig jaar geleden. “Vroeger waren er minder criteria waaraan een pand moest voldoen. Geïnteresseerde kopers keken naar de kwaliteit van de materialen, de ligging en de uitstraling van het pand en besloten dan of ze een bod uitbrachten. Dat is vandaag helemaal anders. Is de elektriciteit conform? Heeft de woning een gunstig EPC? En zit er asbest in het dak? Het zijn maar enkele vragen waarop kopers vandaag het antwoord willen weten.”
Daarom is het volgens Christophe zo belangrijk om te anticiperen op vragen van de koper. “Zorg ervoor dat je alle vragen over energie, asbest en isolatie kunt beantwoorden. Vraag zelfs hier en daar al een offerte op voor bijvoorbeeld de vernieuwing van het dak of voor nieuwe ramen en deuren. Kopers die niet veel van verbouwen afweten, schatten de prijzen vaak te hoog in. Dan heb je met een offerte die onder het door hen geschatte bedrag uitkomt, een sterke troef in handen.”
Wist je dat je met KBC Mobile vlot de nodige attesten kunt aanvragen?
Zelf nog snel renoveren?
Over verbouwen gesproken … heeft het zin om zelf nog enkele kleine renovaties te doen voor je je huis verkoopt? Volgens Christophe niet. “Als er sowieso nog werken in het gebouw moeten gebeuren, zijn je renovatie-inspanningen verloren moeite. Een likje verf kan natuurlijk nooit kwaad, maar schilder dan enkel die delen van het huis die helemaal in orde zijn. Belangrijker is dat je de kopers goed kunt informeren over het EPC-attest en met welke inspanningen ze snel winst boeken. Dat EPC-attest is uiteindelijk wat kopers – en hun bank – het belangrijkst vinden.”
“Sommige kopers focussen enkel op de EPC-score, maar lezen de aanbevelingen in het attest niet. Nochtans staan daar vaak heel haalbare oplossingen in: een spouwmuur isoleren bijvoorbeeld, of de oude kachel vervangen. Je EPC verbeteren hoeft geen stukken van mensen te kosten. Wijs je kopers daarop wanneer ze je pand komen bezoeken.”
Er is geen ideale timing
In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, zegt Christophe dat er geen ideaal moment is om je huis te verkopen. “Veel eigenaars mikken op de lente, omdat het huis en de eventuele tuin dan het best tot hun recht komen. Maar als iederéén zo redeneert, dan heb je een overaanbod in die periode. Verkoop daarom op het moment dat voor jou het best uitkomt. Bovendien: het Belgische weer is zo onvoorspelbaar dat je er de verkoop van je huis niet van mag laten afhangen. De lente van 2024 was bijvoorbeeld helemaal uitgeregend.”
Is er dan misschien een ‘koperspiek’ – een typische periode waarin mensen op zoek gaan naar een koopwoning? “De markt laat zich tegenwoordig gemakkelijk dicteren door de economie en wat de media schrijven”, vindt Christophe. “Als de kranten dalende woningprijzen voorspellen, dan nemen potentiële kopers een afwachtende houding aan. En in de omgekeerde richting geldt het ook: als er renteverhogingen aankomen, gaan kopers zich haasten om nog snel een woonkrediet af te sluiten met een voordeligere rentevoet.”
“Los daarvan zijn er wel enkele momenten waarop geïnteresseerde kopers intensiever op zoek gaan, zeker als de rush van het leven even stilvalt. Tijdens hun jaarlijkse vakantie bijvoorbeeld, of op het einde van het jaar. Dan hebben we nu eenmaal meer tijd om na te denken over grote beslissingen zoals een nieuwe woonst.”
Typische valkuilen
Christophe onderscheidt twee typische valkuilen bij verkopers. Ten eerste: slechte foto’s. “Als je huis scheef lijkt te staan op de foto’s, trek je minder geïnteresseerden aan. Die eerste indruk online is zó cruciaal. Zorg er dus voor dat je goede, mooie foto’s van je huis online plaatst. Laat je desnoods bijstaan door een professionele fotograaf.”
“Daarnaast kan de emotionele band met je huis een gunstige verkoopprijs in de weg staan. Ik heb mijn allereerste huis, dat ik samen met mijn vader verbouwde, ooit zelf verkocht. Toen een geïnteresseerde koper onze renovatie maar niks vond, heb ik serieus op mijn tanden moeten bijten. Op dat moment heb ik besloten dat ik nooit meer zélf een eigen pand verkoop, maar de hulp van mijn collega’s inschakel. Die zijn objectiever; opmerkingen over de inrichting of renovatiewerken raken hen niet. Terwijl ik die kritische koper stiekem door het raam wilde gooien. (lacht)”
Onderhandelen is … je koper lezen
Natuurlijk wil je als verkoper de beste prijs uit je woning halen. Maar hoe doe je dat? “Onderhandelen doe je door je potentiële koper goed in te schatten. Zijn het mensen die op gevoel handelen? Of voel je dat ze heel duidelijk berekend hebben wat ze voor dit huis willen en kunnen geven en is er dus weinig marge? Probeer hoe dan ook een sfeer van vertrouwen te creëren. Ook al staan jullie belangen tegenover elkaar, dat betekent niet dat je elkaars vijand moet zijn. Wees transparant, bezorg zo veel mogelijk correcte info en overtuig hen van de waarde van je huis.”
“Er zijn natuurlijk ook wel eigenaars met surrealistische prijsverwachtingen. Die verwachtingen temperen we bij Immo GVE altijd even. Je kunt je huis namelijk ook “verbranden” door er een te hoge prijs voor te vragen. Zo verpest je die belangrijke eerste indruk die potentiële kopers van je huis hebben.”
Verkoop jij binnenkort je woning?
KBC helpt je graag. Met KBC Mobile kun je de prijs van je woning schatten. Mocht je ook al een nieuwe woning op het oog hebben, kunnen we je altijd helpen met een overbruggingskrediet.
Bij onze partner Immoscoop kun je een gratis schatting aanvragen en de juiste makelaar vinden. Aan de hand van enkele gegevens selecteren ze voor jou in een mum van tijd enkele experten die bij je langs kunnen komen. Die makelaars kennen jouw regio en hebben ervaring met vergelijkbaar vastgoed.
Veel succes bij de verkoop!
De tips van Christophe op een rijtje
- Zorg dat alle documenten (EPC-, asbest- en bodemattest) beschikbaar zijn.
Dat kan gemakkelijk met KBC Mobile. - Anticipeer op de vragen van geïnteresseerde kopers
- Opfrissen kan, grondig renoveren is verloren moeite
- Wijs je bezoekers op de quick wins die in het EPC-attest staan
- Verkoop op het moment dat joú het best uitkomt
- Laat je huis door iemand anders verkopen of neem afstand van je emotionele band met het pand
- Zorg voor een goeie eerste indruk met professionele foto’s
- Schat je potentiële koper goed in: welk type onderhandelaar zit voor je
- Hou je prijsverwachting (en dus ook je vraagprijs) realistisch
Kredietvorm: hypothecair krediet met onroerende bestemming. Onder voorbehoud van goedkeuring van je kredietaanvraag door KBC Bank NV. Kredietgever: KBC Bank NV, Havenlaan 2, 1080 Brussel, BTW BE 0462.920.226, RPR Brussel