
Jongeren op de huizenmarkt
De huizenmarkt is een dynamisch en vaak uitdagend terrein, beïnvloed door de verschillende generaties kopers en verkopers. Elke generatie heeft unieke voorkeuren, koopkracht en uitdagingen wanneer ze de woningmarkt betreden. In deze reeks duiken we dieper in de generatieverschillen op de huizenmarkt en analyseren we de koopkracht per leeftijdscategorie. Voor elk wat wils, dus.
Starters onder de 30 jaar vormen een aanzienlijk deel van de kopersmarkt in Vlaanderen, zo’n 27 tot 30%. Ze kopen meestal appartementen, kleinere huizen of opknapwoningen in minder dure regio's zoals Limburg en Oost-Vlaanderen. Hun budget ligt vaak tussen de 200.000 en 250.000 euro, waardoor ze beperkt zijn tot buitenwijken of kleinere steden. In duurdere provincies zoals Vlaams-Brabant zijn ze minder vertegenwoordigd. Zelfs met hulp van hun ouders moeten ze vaak aan de slag met een kluswoning.
Beperkte koopkracht vraagt extra creativiteit
Jonge kopers hebben specifieke behoeften en uitdagingen op de huizenmarkt. Hun koopkracht is vaak beperkt, waardoor het een uitdaging kan zijn om voet aan de grond krijgen. Voor hen is het waardevol om te weten dat ze niet alleen staan in hun zoektocht en dat er mogelijkheden zijn om hun droomhuis te vinden, zelfs met een beperkter budget.
Een van de grootste uitdagingen voor starters is het vinden van een woning die binnen hun budget past. De stijgende huizenprijzen kunnen het moeilijk maken voor starters om een geschikte woning te vinden zonder concessies te doen. Daarom zoeken ze veelal in minder dure regio's, waar de prijzen vaak lager zijn en de kans op een betaalbarere woning groter is. Dat betekent helaas ook dat ze vaak verder van hun werk of sociale leven wonen, wat extra reistijd en kosten met zich meebrengt.
Strengere voorwaarden voor jonge kopers
Daarnaast kunnen starters te maken krijgen met strenge hypotheekvoorwaarden. Banken zijn soms terughoudend om leningen aan starters te geven, vooral als ze geen vast arbeidscontract hebben of een laag inkomen. Dat kan het voor hen moeilijk maken om de financiering rond te krijgen, zelfs als ze een geschikte woning hebben gevonden. Soms kunnen jonge kopers steun krijgen van de ouders door een schenking of omdat ze garant staan voor de hypotheek. Dat kan het verschil maken.
Ondanks deze uitdagingen zijn er ook kansen. De overheid biedt verschillende subsidies en belastingvoordelen aan om starters te ondersteunen bij de aankoop van een woning. Daarnaast zijn er steeds meer initiatieven om betaalbare woningen te bouwen, speciaal gericht op jonge kopers. Door goed geïnformeerd te zijn en de beschikbare ondersteuning te gebruiken, kunnen ze hun droom van een eigen woning toch realiseren.
Goed gezien met KBC
Wonen, werken, leven: het brengt allemaal uitdagingen met zich mee. Bij KBC houden we je graag op de hoogte van wat er leeft op het vlak van huisvesting, energie, duurzaamheid en mobiliteit. Bekijk bijvoorbeeld onze checklist voor je badkamerrenovatie of lees onze makelaarstips voor wanneer je je huis wilt verkopen. En ben je op zoek naar een betaalbare woning? Neem zeker een kijkje op Immoscoop.
Kredietvorm: hypothecair krediet met onroerende bestemming. Onder voorbehoud van goedkeuring van je kredietaanvraag door KBC Bank NV. Kredietgever: KBC Bank NV, Havenlaan 2, 1080 Brussel, BTW BE 0462.920.226, RPR Brussel