
KBC helpt je bij elke stap van je renovatieproject
Sta je voor de uitdaging om je woning van label F naar label A te tillen? Dan weet je dat dit meer inhoudt dan alleen ‘even’ het dak isoleren. Het omvat een reeks ingrepen, van isolatie tot nieuwe verwarmingsinstallaties, en een doordachte financiering. Goed nieuws: je hoeft dit niet alleen te doen. In dit stappenplan begeleiden we je door alle renovatiestappen en tonen we hoe KBC je in elke fase kan ondersteunen.
Stap 1: Energieaudit en planning
Hoe begin je aan een hele renovatie? Start altijd met een grondige energieaudit of EPC-analyse van je woning. Een energiedeskundige spoort energieverslindende plekken in huis op en geeft je een zicht op je EPC-score en een eerste budgetraming.
Met die inzichten kun je dan een concreet renovatieplan opstellen. Je weet immers wát je precies kunt doen en hoeveel elke maatregel je EPC-score en energierekening kan verlagen.
Stap 2: Dak- en zolderisolatie
Dakisolatie is de eerste stap om je energierekening te verlagen, en meteen ook de stap die je het meest winst oplevert. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals de marktkampioenen minerale wol, XPS en PIR/PUR-platen. Of je kiest voor meer ecologische alternatieven zoals kurk, hennep of zelfs jeans.
Eens je keuze gemaakt is, kun je het isolatiemateriaal aanbrengen tegen het schuine dak of op de zoldervloer. Bij een plat dak gebeurt dat langs boven- of onderaan het plafond. Dit kan warmteverlies via het dak tot 30% verminderen. Vaak heb je deze investering binnen 8 à 15 jaar terugverdiend, en met premies zelfs binnen 5 à 10 jaar. Bij woningen met label F is er meestal geen of heel gebrekkige dakisolatie. Door het dak goed te isoleren, maakt je EPC-score meteen een flinke sprong.
Denk ook al even vooruit of je in de toekomst voor zonnepanelen wilt gaan. Want het zou natuurlijk zonde zijn als er daarvoor bijvoorbeeld een aanpassing aan de structuur van je dak moet gebeuren nadat je al dakisolatie hebt geplaatst.
Stap 3: Muurisolatie (spouw of gevel)
Na het dak zijn de buitenmuren aan de beurt. Bij spouwmuren kun je isolatiemateriaal laten inblazen in de luchtspouw. Heb je geen spouw, dan kun je langs de buitenzijde of binnenzijde isoleren. Dit beperkt het warmteverlies via de muren met zo’n 20%. Spouwisolatie verdien je relatief snel terug (5–10 jaar). Buitengevelisolatie is duurder en kan 20 jaar duren voor je de kosten volledig hebt terugverdiend, maar daar tegenover staat weer het feit dat je je woning een hele nieuwe look kunt geven.
Stap 4: Vervanging van ramen en deuren
Enkel glas of oud dubbel glas blijft een van de grootste energieverslinders in huis. Door te kiezen voor HR++ of driedubbel glas in goed isolerende raamprofielen pak je ook tocht en koudeval aan. Vergeet niet meteen te kijken naar je buitendeuren; een goed geïsoleerde deur voorkomt vervelende kieren en warmteverlies. De besparing op je energiefactuur ligt grofweg rond 10–15% van je verbruik.
Stap 5: Nieuwe verwarmingsinstallatie (warmtepomp of hybride)
Zodra je woning een degelijke isolatieschil heeft, is het tijd voor een moderne, efficiënte verwarmingsbron. In Vlaanderen is een warmtepomp (al dan niet hybride) doorgaans het populairst. Bij een all-electric warmtepomp draait je verwarming uitsluitend op elektriciteit. Kies je voor hybride, dan blijf je deels op gas, maar spaar je toch tot 60% op je gasverbruik. Meer informatie over de verschillende mogelijkheden vind je hier.
Stap 6: Zonnepanelen installeren
Met zonnepanelen wek je je eigen stroom op, wat extra interessant is wanneer je een warmtepomp hebt. Die draait immers op elektriciteit, en die kun je voortaan (gedeeltelijk) zelf opwekken. Een systeem van 5 kWp dekt vaak een groot deel van het huishoudelijke verbruik. Met een 5 kWp-installatie kun je jaarlijks tot ongeveer 4.500 kWh opwekken. De terugverdientijd ligt meestal tussen 7 en 10 jaar.
Hoe kan KBC je helpen om geld te besparen?
- Ben je van plan om je woning te verkopen, verhuren of renoveren? Dan kan een attest of keuring wettelijk verplicht zijn. Denk bijvoorbeeld aan een energieprestatiecertificaat, asbestattest, elektriciteitskeuring of een stookolietankkeuring. Met onze partner Immowinkel vraag je die attesten en keuringen met KBC Mobile in één keer aan.
- Snel een goed zicht op wat je bouwproject je precies gaat kosten? Dat kan met Setle in KBC Mobile. Met deze digitale tool kun je je werkzaamheden ingeven om een realistische, actuele kosteninschatting te krijgen. Bovendien volstaat het renovatierapport om een woonlening aan te vragen bij KBC.
- Hoe isoleer je nu het best je woning? Wat zijn de opties en wat kost dat allemaal? En hoe vind je een betrouwbare aannemer? Dankzij onze partner Impact Us Today kunnen we je bij elke stap van het proces helpen, van aanvraag tot uitvoering.
- In KBC Mobile simuleer je makkelijk hoeveel geld en energie je gemiddeld bespaart met zonnepanelen of een thuisbatterij. Het enige wat jij hoeft te doen? Vertel ons wat meer over je woning en je energieverbruik, en wij tonen je hoeveel je gemiddeld kunt besparen.
- Gemakkelijker een goed zicht krijgen op je verbruik? Simpel. Ga aan de slag met ‘Energie-inzichten’ via KBC Mobile, een extra dienst in samenwerking met Eliq.
- Met het energiedashboard in KBC Mobile helpen we je om energiezuiniger te wonen en te besparen op je energiefactuur. Benieuwd wat jij het best doet om je woning energiezuiniger te maken? Ga in KBC Mobile naar ‘Aanbod’ en ‘Wonen & Energie’ en beantwoord snel een aantal vragen.
- Toch op zoek naar een nieuwe woning? Met Immoscoop vind je de snelste weg naar je droomwoning! Of je nu op zoek bent naar je eerste huis of een appartement wilt huren, je vindt met enkele tikken tal van interessante opties. Bovendien ontdek je 'Immoscoop only'-panden die nog nergens anders te vinden zijn.