c warning
Er liep iets mis. De pagina is tijdelijk onbeschikbaar.

Stekkerzonnepanelen en batterijen: hype of zinvolle investering?

Vanaf 17 april mag je in België losse zonnepanelen en batterijen aansluiten op het elektriciteitsnet van je woning. En dat mag je letterlijk nemen: de systemen zijn plug-and-play. Even in het stopcontact steken dus, en klaar. Een revolutie voor huurders in appartementsgebouwen en huiseigenaars met een ongeschikt dak? Of is het allemaal mooier dan het lijkt? 

Om te beginnen: wat zijn stekkerzonnepanelen?

De naam zegt het al: stekkerzonnepanelen sluit je met een gewone huishoudelijke stekker aan op het elektriciteitsnet van je woning. In tegenstelling tot traditionele zonnepanelen, die vast op je dak of gevel worden geïnstalleerd, zijn ze kleiner en hebben ze minder vermogen. Daardoor vind je ze vaak op balkons.

Bij stekkerzonnepanelen hoort vaak een batterij die de overtollig geproduceerde elektriciteit opslaat. Ook de batterijen zijn kleiner en de capaciteit is lager dan bij traditionele thuisbatterijen. Ze werken verder hetzelfde: je kunt de opgeslagen energie op elk moment van de dag gebruiken, bijvoorbeeld om ’s avonds, wanneer de zon niet schijnt, je oven of wasmachine aan te zetten.

De voordelen van stekkerzonnepanelen en batterijen

Een van de grootste voordelen is de eenvoudige installatie. Je hebt geen professionele installateur nodig; je kunt ze zelf aansluiten, gewoon met een stekker in het stopcontact. Daarnaast zijn stekkerzonnepanelen en batterijen relatief betaalbaar en kun je de investering snel terugverdienen. 

Aandachtspunten zijn er natuurlijk ook

Controleer altijd je bewonersreglement of gemeentelijke reglementen: je mag namelijk niet overal zomaar zonnepanelen plaatsen op je balkon. Ook de veiligheid is belangrijk. Koop niet zomaar het eerste het beste model, maar doe het nodige vooronderzoek en controleer dat je toestellen de labels ’CE’ en ’Synergrid’ hebben. Zet ook niet meteen je hele balkon vol met zonnepanelen en beperk je installatie tot 800W per elektriciteitsmeter. Het is ook belangrijk om een teruglevercontract met je energieleverancier af te sluiten, zodat je een vergoeding krijgt voor de overtollige elektriciteit die je op het net zet.

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat er geen overbelasting van de elektriciteitskring kan ontstaan of oververhitting van je leidingen. Zorg dat je installatie dus recent nog is gekeurd. Maak de panelen goed vast, vooral als je ze op een balkon of terras gebruikt, zodat ze niet wegwaaien bij hevige wind. De rendabiliteit van je installatie zal altijd sterk afhankelijk zijn van de gebruikte oriëntatie en hellingsgraad van de panelen, de elektriciteitsprijs, je verbruiksmomenten en de aanschafprijs van de installatie zelf.

Belangrijk om te weten: als je een analoge meter hebt, moet je de stekkerzonnepanelen of plug-inzonnepanelen aanmelden bij netbeheerder Fluvius. Bijkomend wordt er dan binnen de drie maanden een digitale meter bij jou geïnstalleerd. Als je al een digitale meter hebt, hoef je de panelen niet aan te melden.

Denk ook aan je verzekeringen

Goed om te weten: losse zonnepanelen en batterijen die niet vast aan je woning of dak zijn verbonden, worden in principe gedekt door je brandverzekering. Controleer wel altijd even de verzekeringsvoorwaarden om er zeker van te zijn. Daarnaast dekt je verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (je familiale verzekering) in principe schade veroorzaakt aan derden indien de zonnepanelen wegwaaien of vallen. Met andere woorden: als je verzekeringen in orde zijn, zijn ook je zonnepanelen goed verzekerd.

“En wat brengt het me nu eigenlijk op?”

Een systeem van 400 watt, dat ongeveer 450 euro kost, kan jaarlijks tot 350 kWh elektriciteit produceren, wat ongeveer 11 procent van het jaarlijkse verbruik van een gemiddeld gezin dekt. Dat kan een besparing opleveren van ongeveer 115 euro per jaar. Dat bedrag is natuurlijk niet enorm, maar alle beetjes helpen om je energiekosten te verlagen.

Hoewel plug-and-play zonnepanelen en batterijen veel voordelen hebben, is het belangrijk om het volledige financiële plaatje te bekijken. Want ook al is de aankoopprijs relatief laag, de besparingen op lange termijn kunnen wisselend zijn. Wat de levensduur betreft, lopen de cijfers sterk uiteen: van 10 tot wel 40 jaar. Dat klinkt onwaarschijnlijk en dat is het in de meeste gevallen ook. Doorsnee mag je ervan uitgaan dat een plug-and-play zonnepaneel minder lang meegaat dan een klassiek paneel.

Wat moet je zeker onthouden?

Stekkerzonnepanelen en plug-and-play batterijen zijn geen mirakeloplossing, maar bieden wel een toegankelijke manier om je energieverbruik te optimaliseren en je energiekosten te verlagen. Ze zijn ideaal voor huurders in appartementen of woningen met een ongunstig gelegen dak. Let wel goed op de regelgeving en veiligheidsaspecten, en zorg ervoor dat je verzekeringsvoorwaarden in orde zijn. Deze systemen kunnen een waardevolle aanvulling zijn op je woning, mits je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt.

Ontdek ‘Zonnepanelen en batterij’

Zijn stekkerzonnepanelen niets voor jou en wil je een simulatie van de geschatte opbrengst en kosten van klassieke zonnepanelen? Met KBC Mobile vraag je een vrijblijvende offerte aan bij betrouwbare aannemers uit het netwerk van onze partner Impact Us Today. Ze nemen binnen de 5 werkdagen contact met je op om een afspraak te maken.

Meer over onze diensten als zonnepanelen

Goed gezien met KBC

Wonen, werken, leven: het brengt allemaal uitdagingen met zich mee. Bij KBC houden we je graag op de hoogte van wat er leeft op het vlak van huisvesting, energie, duurzaamheid en mobiliteit. Lees bijvoorbeeld meer over de versoepelde renovatieplicht, kom meer te weten over duurzamere isolatiematerialen en houd rekening met deze tips voor als je op huizenjacht gaat. Wil je investeren in energetische renovaties? Bereken dan hier je energielening.  

Kredietvorm: Lening op afbetaling. Onder voorbehoud van goedkeuring van je kredietaanvraag door KBC Bank NV. Kredietgever: KBC Bank NV, met zetel in Havenlaan 2, 1080 Brussel, België. BTW BE 0462.920.226, RPR Brussel.