c warning
Er liep iets mis. De pagina is tijdelijk onbeschikbaar.

Een zorgvolmacht: ook voor u?

  • Regel nu al uw successieplanning
  • Uw belangen zijn beschermd
  • U duidt zelf uw bewindvoerder aan

Neem gerust contact met ons op als u vragen hebt.

Ik wil meer weten

Staat u soms stil bij de mogelijkheid dat uw oude dag niet verloopt zoals u had gehoopt? Dat u uw vermogen en persoonlijke belangen op een bepaald moment niet meer kunt beheren? Als u daartoe niet langer in staat bent – bijvoorbeeld na een ongeval, een ziekte of door dementie – bent u wilsonbekwaam. U kunt dan zelf geen bankzaken meer regelen of uw vermogen en beleggingen beheren.

Er zijn twee mogelijke oplossingen om ervoor te zorgen dat uw belangen toch nog goed worden behartigd: de bewindvoering en de zorgvolmacht. Hieronder leggen we het verschil graag verder uit.

Wat is een bewindvoering?

Als u niet meer in staat bent om uw eigen beslissingen te nemen, kan elke belanghebbende (bijvoorbeeld een familielid) in een procedure bij de vrederechter vragen dat u handelingsonbekwaam wordt verklaard en dat er een bewindvoerder wordt aangeduid die uw vermogen moet beheren. Daarvoor moet er een geneeskundig verslag worden opgemaakt, dat hooguit 15 dagen oud mag zijn. De vrederechter bepaalt welke beslissingen u niet langer kunt nemen en wie voor u optreedt, en duidt bij voorkeur iemand aan uit uw naaste omgeving.

De vrederechter bepaalt ook de bevoegdheden van de bewindvoerder, die jaarlijks verantwoording moet afleggen. Voor bepaalde handelingen moet de bewindvoerder ook altijd vooraf machtiging vragen aan de vrederechter.

Belangrijk om te weten: U kunt op voorhand zelf een verklaring van voorkeur afleggen voor de notaris of de vrederechter, waarin u aangeeft wie u mag vertegenwoordigen. De vrederechter kan wel altijd beslissen om een professionele bewindvoerder aan te duiden.

Wat is een zorgvolmacht?

Als u het niet ziet zitten dat de vrederechter voor heel wat beslissingen moet tussenkomen, kunt u een zorgvolmacht laten opmaken. Dat doet u als u nog wilsbekwaam bent. U bepaalt dus zelf wie uw volmachthouders zijn en wat hun bevoegdheden zijn.

  • U kunt bepalen dat de volmacht meteen ingaat, waardoor de volmachthouder al meteen kan optreden. Uiteraard blijft u zelf dan nog bevoegd.
  • U kunt ook voorzien dat de volmacht pas ingaat op het moment dat u wilsonbekwaam bent en dus zelf niet meer zelf kunt optreden. U kunt in de volmacht voorzien hoe dat moet worden vastgesteld, maar weet dat het in de praktijk de volmachthouder is die dat beslist. Derde partijen, zoals een bank, moeten vanaf dan enkel rekening houden met de verklaring van die volmachthouder.

Hoe dan ook moet u volledig kunnen vertrouwen op de persoon die u aanduidt als volmachthouder.

Hoe stel ik een zorgvolmacht op?

  1. Als u naast uw bancaire en verzekeringsproducten ook een regeling wilt treffen voor uw onroerend goed, kan dat enkel met een notariële zorgvolmacht. De notariële volmacht heeft ook het voordeel dat u advies kunt vragen en dat de tekst door een deskundige is opgesteld. De notaris zorgt ook voor de registratie van de zorgvolmacht in het centraal lastgevingenregister gehouden door de Koninklijke federatie van notarissen.
  2. Als u niet naar de notaris wilt gaan, bieden sommige banken de mogelijkheid om van de bancaire volmacht op rekeningen een zorgvolmacht te maken. U kunt daarmee wel enkel uw bankzaken bij die specifieke bank regelen, en niet bij andere financiële instellingen. U moet ook zelf zorgen voor de registratie van de volmacht bij de griffie van het vredegerecht van de woonplaats van de volmachtgever.
  3. Ten slotte kunt u ook zelf een onderhandse volmacht opstellen, maar dat geeft minder zekerheid, omdat de formulering misschien voor interpretatie vatbaar is of omdat een bank zekerheid wil dat de volmacht door een wilsbekwame volmachtgever werd opgesteld. U moet een onderhandse zorgvolmacht laten registreren vóór de volmachtgever wilsonbekwaam wordt. De volmachthouder kan dat ook zelf doen. Daarvoor moet u eerst een kopie van de volmacht voor eensluidend laten verklaren (maar let wel: een kopie van de volmacht voor eensluidend laten verklaren, is geen bewijs van wilsbekwaamheid). Met die kopie kunt u dan terecht op de griffie van het vredegerecht van de woonplaats van de volmachtgever.

Of het nu om een notariële volmacht gaat of over een onderhandse volmacht, u moet in elk geval een aantal keuzes maken:

  • Mag de volmacht meteen in werking treden of pas op het ogenblik van uw wilsonbekwaamheid?
  • Wie duidt u aan als volmachthouder? Eén of meerdere personen? De persoon die u aanduidt als volmachthouder moet in elk geval uw volste vertrouwen hebben. Wees u ervan bewust dat het vaak niet praktisch is dat volmachthouders samen moeten optreden. Vermijd ook dat de volmachthouders enkel onder een bepaald bedrag alleen kunnen optreden.
  • U geeft best zo ruim mogelijke bevoegdheden voor uw bankverrichtingen. Maak geen onderscheid tussen “daden van beheer” en “daden van beschikking”. Dat zijn immers vage begrippen. Vermijd ook dat een volmachthouder slechts bepaalde betalingen mag doen. De bank kan dat niet controleren. Vermeld wel expliciet dat de volmachthouder het beleggersprofiel kan bepalen, vermogensservicecontracten en/of contracten van vermogensbeheer kan sluiten.
  • Zijn er plaatsvervangende volmachthouders voor het geval de oorspronkelijke volmachthouder niet meer kan optreden?
  • Als u een regeling wilt treffen voor uw verzekeringen (zoals beleggingsverzekeringen), hou er dan rekening mee dat een volmachthouder niet alle mogelijke verrichtingen mag doen.
  • Als u schenkingen wilt toelaten, moet dat expliciet worden opgenomen in de zorgvolmacht: aan wie, wat, welke voorwaarden?
  • Ook als u schenkingen wilt laten aanvaarden door de volmachthouder(s), moet dat voorzien zijn in de volmacht.
  • Wijzigingen aan een huwelijkscontract moeten uitdrukkelijk worden voorzien in de volmacht.
  • Als u vruchtgebruiker bent (bijvoorbeeld van een rekening), moet er expliciet worden voorzien dat de volmachthouder uw bevoegdheden als vruchtgebruiker kan uitoefenen.
  • Als u zaakvoerder bent van een maatschap of een vennootschap, moet u dat expliciet regelen.
  • In de zorgvolmacht kunt u niet enkel zaken voor uw vermogen regelen, maar ook voor uw persoon. Zo kunt u de volmachthouder laten kiezen in welk woonzorgcentrum u wilt verblijven.

Wat moet ik nu doen met die volmacht?

U bewaart de volmacht zelf en bezorgt ze aan de bank van zodra u meent dat het nodig is. Als de volmacht meteen in werking mag treden, kan de volmachthouder onmiddellijk alle handelingen doen. Zolang de volmachtgever wilsbekwaam is, kan die ook zelf optreden.

De volmacht die pas in werking treedt bij wilsonbekwaamheid, kan ook vanaf dan pas worden gebruikt. In de volmacht wordt best gepreciseerd vanaf wanneer de volmachtgever als wilsonbekwaam beschouwd wordt. Moet er bijvoorbeeld een medisch attest zijn van één of meerdere medische specialisten? Maar let op: een derde (zoals de bank) moet niet controleren of aan deze voorwaarden voldaan is. Ten opzichte van derden bepaalt enkel de volmachthouder of de volmacht in werking treedt. Die moet de wilsonbekwaam melden aan de bank. De volmachtgever kan vanaf dan niet meer optreden en beslissen, en dus ook geen handelingen meer doen.

Kan ik de volmacht nog wijzigen of herroepen?

Zolang u wilsbekwaam bent, kunt u de volmacht aanpassen of herroepen. U moet dan een aangepaste volmacht opmaken en opnieuw laten registreren. Ook de herroeping van de zorgvolmacht moet geregistreerd worden, zodat iedereen weet dat u dat hebt gedaan. Hou ook rekening met wat de algemene voorwaarden van uw bank zeggen over de manier waarop de volmacht herroepen moet worden.

Wat gebeurt er bij misbruik?

Als de volmachthouder misbruik maakt van de volmacht, kan de vrederechter de volmacht op elk moment geheel of gedeeltelijk wijzigen. Dat kan op eigen initiatief, op verzoek van het Openbaar Ministerie, of op verzoek van elke belanghebbende.

Wat moet u onthouden?

Als u zelf zo veel mogelijk wilt anticiperen op het moment dat u wilsonbekwaam wordt, kunt u nu al een zorgvolmacht laten opstellen. U kunt ook al een verklaring van voorkeur opmaken voor het geval de vrederechter zelf een bewindvoerder aanduidt. Vraag zeker eerst advies aan een notaris voor u de eerste stap zet.

Op zoek naar ondersteuning?

Hebt u vragen of hebt u onze hulp nodig? We helpen u graag.

Contacteer ons