Wees slimmer dan oplichters
Christine Van Dessel is procesbeheerder Cybersecurity Awareness bij KBC. Haar voornaamste taak is klanten bewust te maken van frauderisico's en fraudetechnieken van dit moment, en tips geven om te voorkomen dat ze in de val van oplichters trappen.
We informeren onze klanten met nieuwsberichten in hun toepassingen om online te bankieren. Voor particulieren is dat KBC Mobile en KBC Touch. Deze informatie is ook altijd beschikbaar op onze website kbc.be/secure4u. Mensen krijgen zo een idee hoe ze worden benaderd door oplichters. Hoe komen fraudeurs bij mij terecht en vooral ook, hoe kan ik me daartegen wapenen?
Christine Van Dessel

Hoe nemen oplichters meestal contact?
Fraudeurs bellen u op en doen zich voor als een medewerker van een organisatie die u vertrouwt zoals uw bank, CardStop of een overheidsdienst. Fraudeurs slagen er tegenwoordig in om telefoonnummers te manipuleren, u kunt dus nooit met zekerheid weten wie u aan de lijn hebt.
Als u een onverwacht verzoek krijgt om een betaling uit te voeren of te bevestigen, de vraag krijgt om codes van de kaartlezer door te geven of om toelating te geven om software te installeren, zogezegd om u te ‘helpen’, dan moeten alle alarmbellen afgaan. Haak in: deze instanties stellen dergelijke vragen nooit. Neem daarna contact op met de organisatie op het telefoonnumer dat u kent.
Fraudeurs benaderen u ook op sociale media zoals WhatsApp. Ze doen zich voor als uw zoon of dochter en vragen om een overschrijving uit te voeren omdat de smartphone stuk is of in de wasmachine beland is. Ga daar niet op in. Als het over financiële zaken gaat, doe dan nooit verrichtingen en geef geen informatie louter en alleen op basis van een online bericht. Zorg ervoor dat u die persoon zeker gesproken hebt op basis van de contactgegevens die u zelf hebt.
Of ze sturen phishingmails in naam van KBC of andere organisaties uit waarin ze vragen om dringend op een link te klikken en uw persoonlijke gegevens en bankgegevens vragen.
Bij factuurfraude wordt in naam van de leverancier een mail gestuurd met een gewijzigd rekeningnummer. In dat geval is het belangrijk om de contactgegevens die u zelf van die leverancier hebt te gebruiken en niet de gegevens die vermeld worden in het bericht.
Als jullie spreken over cybersecurity, wat verstaan jullie daar dan precies onder?
De technologie die wij gebruiken om aan te melden in onze toepassingen om online te bankieren en om verrichtingen te tekenen is veilig. Het is vooral van belang hoe u er zelf mee omgaat, hoe u bijvoorbeeld reageert als iemand u opbelt en vraagt om verrichtingen te bevestigen.
Ons advies is om nooit in te gaan op vragen van derden, om codes van uw kaartlezer door te geven, om uw debetkaart af te geven of verrichtingen met itsme te bevestigen. Bevestig alleen maar verrichtingen die u zelf gestart hebt, nooit op vraag van iemand anders.
Een techniek die een fraudeur nu veel toepast om onze beveiliging te omzeilen, is proberen om onze klanten te overtuigen om zelf een overschrijving uit te voeren. In vergelijking met 5 jaar geleden is die socialengineeringtechniek, waarbij de mens zelf wordt misleid of overtuigd om acties te nemen, een trend. Zo is er ook datingfraude, beleggingsfraude, fraude via de telefoon…
Welke andere acties onderneemt KBC nog om fraude tegen te gaan?
We hebben een fraudemeldpunt. Als klanten twijfelen of ze vertrouwen iets niet, dan kunnen ze bij KBC Secure4u terecht. Deze dienst is de klok rond beschikbaar.
Bel ons meteen zodra u fraude opmerkt of vermoedt, want het is heel belangrijk om snel te kunnen handelen. Fraudeurs nemen heel snel verschillende acties om zoveel mogelijk geld te stelen. Hoe sneller wij op de hoogte zijn, hoe sneller we alles kunnen stoppen. We blokkeren meteen de apps en de rekeningen en Card Stop blokkeert de kaarten.
We hebben een fraudedetectiesysteem dat verdachte verrichtingen (overschrijvingen, kaartaanvragen, online betalingen, activatie Mobile…) opspoort. Die verrichtingen gaan we stoppen of ‘parkeren‘. We nemen dan zelf contact op met de klant en vragen of het gaat om een overschrijving die de klant zelf heeft ingevoerd of niet. Wij vragen nooit om andere acties te nemen. Het gaat enkel over het bevestigen of het niet bevestigen van een verrichting.
Kan AI een hulp zijn om fraude in de toekomst nog beter te bestrijden?
We gebruiken AI in het opsporen van fraude en we volgen nieuwe technologieën op om te kijken in welke mate ze een oplossing kunnen bieden om fraude tegen te gaan.
De hoofdboodschap is om altijd een kritische houding aan te nemen, ook online. In de digitale wereld zijn mensen veel nonchalanter dan in de fysieke wereld als het gaat om het delen van persoonlijke gegevens of om acties op vraag van iemand anders uit te voeren. Op het internet, via mail of telefoon moet men nochtans dezelfde kritische houding aannemen als in de fysieke wereld.
Slachtoffer van fraude?
- Hebt u persoonlijke gegevens ingevoerd op een verdachte website?
- Hebt u persoonlijke gegevens via telefoon doorgegeven aan een onbekende?
- Merkt u een betaling op die u zelf niet ingevoerd hebt?
- Hebt u software geïnstalleerd om iemand vanop afstand toegang te geven tot uw computer?
Dan bent u wellicht het slachtoffer van fraude. Bel meteen naar KBC Secure4u op het nummer 016 432 000.