De wereld in beeld: Wall Street boven
‘Make America great again?’ De rendementen op Wall Street zijn dit jaar alvast ‘great, big’, of om het met Trump zijn woorden te duiden: ‘amazing’. We keken het even na in onze systemen, maar de cijfers van de maand november kloppen wel degelijk. Over small tot big caps, dit zijn percentages die in een goed beursjaar als jaarprestatatie verschijnen. Nu presenteert Wall Street dit op één maand. Evalueren we de prestatie van Wall Street over het ganse jaar, dan geeft de dollarremonte van de laatste weken nog een mooi extraatje. En dan moet de traditionele eindejaarsrally nog komen, of niet? Of klikken de beleggers en fondsbeheerders de winsten vast en is het zo wel welletjes geweest? We tekenen alvast voor dezelfde prestatie in 2025. De markt is duidelijk voor perfectie geprijsd. Later komen we nog terug op de waardering van de (Amerikaanse) aandelenmarkt. Er is alleszins weinig ruimte voor teleurstelling. De lat voor de bedrijfswinsten in 2025 ligt vrij hoog. En Trump, die moet het vanaf 20 januari natuurlijk nog allemaal gaan bewijzen. De beleggers hebben er wel duidelijk vertrouwen in.
Wat met Europa? Europa hinkt alleszins duidelijk achterop op de VS. De oorzaak is stilaan een te lange lijst om op te sommen. 'Trump Trade' natuurlijk, onzekerheid rond de toekomstige taksheffingen vanuit de VS, weinig technologie hier bij ons en die in de VS wel de kar trekt, een economie die het in de voormalige sterkhouders laat afweten, politieke beslommeringen her en der, dreiging van Poetin … Oorzaken in overvloed. Echter opvallend, waar de Duitse economie harde klappen krijgt, is de DAX-index dit jaar bij de best presterende indices in Europa. Maar het niveau of prestatie van een index geeft vaak een vertekend beeld. Kijk naar onze BEL20 die dit jaar eens niet achterop bengelt. De mooie performance wordt maar door een paar aandelen, de zwaargewichten binnen de index, gerealiseerd. Meer dan de helft van de BEL20 leden noteert sinds het jaarbegin immers in het rood.
Staan we nog even stil bij de ‘brede’ S&P500-index. Deze omvat de 500 grootste Amerikaanse bedrijven en alle sectoren zijn er in vertegenwoordigd. We zien echter dat technologie meer en meer een grotere rol gaat spelen binnen deze index. Onderstaande grafiek toont het gewicht van de ‘Magnificent 7’ (Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon.com, Nvidia, Meta Platforms en Tesla). Deze 7 aandelen vertegenwoordigen al meer dan 30% van de totale marktwaarde van de S&P500. En dan rekenen we nog niet eens andere technologiekleppers mee. De evolutie van de techsector bepaalt meer en meer ook de evolutie van de S&P500.
Onzekerheid alom
Recordniveaus op Wall Street terwijl de onzekerheid welig tiert. De wereld op zijn kop? Geopolitieke spanningen worden vooralsnog genegeerd door de markten. Zolang Poetin zijn dreigementen niet tot uitvoering brengt, lijkt dit op de markten weinig impact uit te oefenen. In het Oosten is het echter één groot kruitvat. Naast Oekraïne-Rusland, Israël-Hamas, neemt nu ook de onrust in Syrië opnieuw toe.
Geopolitieke onzekerheid is één zaak, macro-economisch loopt het in sommige traditionele sterkhouders in Europa ook niet op wielen. Duitsland zit in een politieke impasse waar de industrie – denk aan de autosector – in vrije val is. Buurland Frankrijk zit op politiek vlak ook in het slop. Enkele jaren geleden zou men voor gek verklaard worden, maar we overdrijven niet dat Spanje momenteel op economisch vlak het voortouw neemt en zoveel beter doet dan Duitsland of Frankrijk.
‘De meeste dromen zijn bedrog’. Kent u hem nog? Marco Borsato. Wat de VS betreft wordt het vanaf eind januari uitkijken hoe Trump zijn beloftes en dromen tot uitvoering zal brengen. Zijn team is ondertussen zo goed als rond en het minste wat men kan zeggen is dat er, zonder te specifiëren en neutraal te wezen, toch enkele opvallende figuren tussen zitten.
Wat zeggen onze economen over het toekomstig Trump-beleid?
Dat de agenda van Trump een impact heeft op de wereldwijde economische omstandigheden valt niet te ontkennen. Echter verwachten ze dat hij zijn plannen maar gedeeltelijk zal kunnen uitvoeren. Op korte termijn kan er inderdaad een boost aan de economie worden gegeven door onder andere extra budgettaire uitgaven, maar op de langere termijn is het risico op stagflatoire schokken zeer groot. Als Trump zijn plannen, ook al is het maar gedeeltelijk zal uitvoeren, is een stijgende inflatie zo goed als zeker. De inflatie ligt nu al boven de doelstelling van 2%.
Waar liggen de risico’s voor Europa?
Hier speelt vooral het handelsbeleid een grote rol. De hogere taksen die Trump wil invoeren, zal elk Europees land treffen, voor het één wat heviger dan het andere. Bovendien is het risico op een handelsoorlog zeer reëel. Oog om oog, tand om tand. De kans is reëel dat Europa met vergeldingsmaatregelen zal uitpakken.
Wat China betreft zullen de hoge importtaksen in de VS, Trump spreekt van 60%, de economie hard treffen. De Chinese economie heeft het al niet gemakkelijk. Om de groeimotor enigszins draaiende te houden zijn ze nu al meer en meer afhankelijk van hun export. De Chinese consument laat het vooralsnog afweten.
Hoe de geopolitieke spanningen onder Trump gaan evolueren is moeilijk te voorspellen. Iedereen voorspelt een onveiligere wereld, maar toegeven, onder zijn eerste ambtstermijn waren er geen grote, nieuwe broeihaarden en was hij het toch die Noord-en Zuid-Korea samen aan tafel kreeg. Het is in eerste instantie uitkijken hoe hij het Oekraïne-Rusland conflict aanpakt. U herinnert zich ongetwijfeld zijn belofte om de oorlog daar in één dag opgelost te krijgen. Afspraak eind januari 2025 voor een eerste grote testcase.
Samengevat: onzekerheid op vele vlakken maar als we volatiliteitsgraadmeter op de Amerikaanse S&P index bekijken liggen de beleggers er niet van wakker. Die kabbelt weer rustig verder op zeer lage niveaus.
Europa ademt nog
Tot nu toe was er over Europa weinig fraais te lezen in ons maandoverzicht, maar toegeven, de groei in het derde kwartaal kon ons aangenaam verrassen. Is de trendommekeer ingezet of is het eerder een stuiptrekking? De vertrouwensindicatoren kwamen boven de verwachting uit. Enige nuance, dit was vooral te danken aan Ierland waar het bbp met 2% toenam. De kleintjes moeten het schip rechthouden. Maar toch, zelfs het zorgenkind, de Duitse economie, groeide met 0,2%. Zeer bescheiden, maar het blijft groei. Echter de cijfers voor het tweede kwartaal kregen een fikse neerwaartse herziening en de activiteit in de verwerkende nijverheid bij onze oosterburen oogt niet fraai. Met hogere invoertarieven en een handelsoorlog boven ons hoofd staat Europa in 2025 een zware uitdaging te wachten. Voor elk land is het plaatje anders en hangt het in grote mate af van de export naar de VS. Internationaal bekeken staat Mexico bovenaan de lijst met ongeveer 27% goederenuitvoer richting VS. Ook het andere buurland van de VS, Canada, staat met 20% bovenaan. Voor Europa blijft de VS de grootste bestemming.
FOMO
‘Fear of missing out’, fomo afgekort, of de vrees of ongemakkelijk gevoel om iets leuk te missen. Dat kan gaan om een ervaring, een event , een feestje, noem maar op of … een beursstijging. Beleggen is voor een groot deel psychologie. Bibliotheken vol zijn hier al over neergepend. Eén van de bekendste fenomenen op de beursvloer is het ‘kuddegedrag’ of het gedrag van anderen of de trend te volgen. Zo vrezen beleggers vaak om bij stijgende beurzen de winsten te laten liggen en gaan ook maar aan het kopen slaan. ’The trend is your friend’, nietwaar. Omgekeerd worden in een beursdepressie massaal aandelen gedumpt. Omdat anderen het doen, gaat een belegger vaak ook zijn aandelen van de hand doen door de vrees dat het aandeel nog lager gaat dalen. Gevolg: een kettingreactie die het aandeel inderdaad nog lager duwt. Dit zijn marktfenomenen waar gehaaide beursgoeroes kalm onder blijven en van opportuniteiten gebruik maken. Een fenomeen als Warren Buffett grijpt dergelijke momenten aan om zijn geliefde kwaliteitswaarden op te pikken . Durven roeien tegen de stroom in zeg maar.
Of er nog een eindejaarsrally komt, valt niet te voorspellen. Het zou sterk zijn, alleszins voor Wall Street. Fondsbeheerders in Amerikaanse aandelen zullen eerder geneigd zijn de opgebouwde winsten veilig te stellen en een flesje te kraken op het voorbije jaar. Als we naar de waardering kijken kunnen we enkel concluderen dat de S&P500 vrij duur gewaardeerd staat (een verwachte koerswinstverhouding rond 22,5). Om de waardering te normaliseren zijn er uiteraard verschillende scenario’s mogelijk.: winsten stijgen, koersen dalen …Ander beeld in Europa waar de aandelen zijn gewaardeerd onder het langetermijn historisch gemiddelde.
.
Fixed Income
Trumponomics zorgt voor nervositeit op de rentemarkten.
De verkiezing van Trump vorige maand plaatste de rentemarkten in rep en roer. Vooral de markt voor Amerikaanse overheidsobligaties kreeg het zwaar te verduren. Men vreest dat het budgettaire en fiscale beleid van de nieuwe president inflatoire gevolgen zou kunnen hebben. De vrees voor een inflatie-opstoot zorgde er voor dat het aantal verwachte renteverlagingen voor 2025 gevoelig werd teruggeschroefd. De markten gaan nu nog uit van in totaal 3 renteverlagingen waardoor de Amerikaanse rente zou uitbodemen op 3,75%. Afgelopen zomer verwachtte men nog een bodemrente van 2,75%.
Uiteraard is het te vroeg om nu al in te schatten of de verkiezingsbeloften van Trump ook daadwerkelijk in beleidsmaatregelen zullen uitmonden. Bovendien herhaalt de Amerikaanse centrale bank dat het monetaire beleid alleen rekening houdt met de ‘harde’ economische cijfers, niet met verwachtingen.
Eén zekerheid hebben we alvast wel: de volatiliteit van de rentemarkten zal ook in 2025 erg hoog blijven.
Het eerder zwakke arbeidsmarktrapport van november voorziet de Federale Reserve alvast van munitie om ook deze maand de rente verder met 25 basispunten te verlagen.
De Amerikaanse rentecurve kent opnieuw een normaal verloop waarbij de langetermijnrentevoeten hoger liggen de deze op korte termijn.
In Europa bevestigden de vertrouwensindicatoren de lamentabele toestand van de economie. Vooral kernlanden Duitsland en Frankrijk presteren momenteel ondermaats. Beide landen zijn ook in een politieke crisis verwikkeld. Vooral Frankrijk betaalt hiervoor een prijs en ziet zijn rentespreadspread op 10 jaar met Duitsland oplopen tot ongeveer 0,85%.
Algemeen kunnen we stellen dat niet alleen deze maand maar ook de volgende maanden de ECB rente verder zal verlagen.
Het lijkt stilaan op een vervelend riedeltje, maar ook afgelopen maand bleven de kredietspreads van de Europese- en Amerikaanse bedrijfsobligaties nagenoeg stabiel. Zolang de economieën niet ontsporen (zware recessie) kunnen we verwachten dat bedrijfsobligaties ook volgend jaar aantrekkelijk zullen blijven voor investeerders.
De toenemende renteverschillen tussen de VS en de eurozone verklaren de gevoelige appreciatie van de dollar. De Amerikaanse munt spint ook garen bij de opgelopen geopolitieke spanning van het moment. Voor beleggers blijft de dollar immers veilige haven nummer 1.
In het zog van de dollar won ook het Britse pond terrein.
De meeste emerging market-munten kenden een eerder moeilijke maand en deprecieerden.
KBC Beleggingsstrategie
Sectoren binnen de strategie
Globaal genomen blijven we sceptisch voor cyclische aandelen, maar in het licht van de recente en nog te verwachten renteverlagingen, hebben we enkele accenten verlegd. We zijn nog steeds voorzichtig voor industriële bedrijven. We zijn wel optimistischer geworden voor basismaterialen aangezien zij kunnen profiteren van de lagere renteomgeving die de vraag naar bouwmaterialen zal aanwakkeren. Voor de cyclische consumentensectoren zijn we neutraal, terwijl we de Europese luxesector helemaal afbouwden. De automobielsector kan niet bekoren, maar deze sector wordt gedomineerd door het volatiele Tesla, waar we ons neutraal op positioneerden.
Defensieve aandelen: sectoraal gaat de voorkeur naar huishoud- en persoonlijke producten (binnen de niet-cyclische consumentensectoren) en naar gezondheidszorg. Binnen gezondheidszorg zijn we niet alleen positief voor de klassieke farmaciebedrijven, maar ook voor medische technologie. Voor nutsbedrijven zijn we vandaag neutraal. Op voeding en dranken zijn we negatief, nu de resultaten wat tegenvallen. Algemeen is onze visie op de brede sector van defensieve aandelen meer neutraal geworden, gegeven de aanhoudende sterkte van de Amerikaanse economie, waar vooral de arbeidsmarkt en de dienstensector het goed blijven doen.
Financiële aandelen: voor de financiële sector zijn we positief. Dit zowel voor verzekeringsmaatschappijen als voor banken. De interestmarges blijven hoog en de verwachte beweging in de rentecurve versterkt dit effect ook nog de komende maanden. Binnen de sector maken we enkele verschuivingen. De kwetsbaarheden van Amerikaanse banken lijken voorbij, dus we verschuiven ons overgewicht in Europese banken naar Amerikaanse banken. Ook Amerikaanse vermogensbeheerders en leveranciers van betalingsdiensten worden lichtjes bijgekocht.
Vastgoed: na een moeilijke periode voor vastgoed, zou de sector moeten kunnen profiteren van de dalende rente. Centrale banken lijken bereid op hun volgende vergaderingen de beleidsrente te verlagen. Bovendien zien we opnieuw meer deals in de sector plaatsvinden, waardoor de onzekerheid over de waardering afneemt. Ten slotte is ook het dividendrendement aantrekkelijk.
Technologie: we worden opnieuw positiever voor de brede technologiesector. De halfgeleidersector blijft duur, maar de groeiverwachtingen zijn erg sterk (o.m. voor Nvidia) waardoor we opnieuw boven het referentiegewicht beleggen. Hardware kan ons nog steeds het minst bekoren. Maar we worden iets minder negatief nu de PC-verkopen lijken uit te bodemen. Verder worden we positiever voor (traditionele) media die profiteren van een sterke consument en blijven we positief op software. De waardering is aantrekkelijk en de cijfers in het tweede kwartaal waren fraai.
Regio’s binnen de strategie
Sinds de overwinning van Trump behouden we enkele uitgesproken regionale keuzes die grotendeels geïnspireerd zijn door de verwachte beleidskeuzes van zijn regering die in de stellingen staat. Zijn ‘America first’-verhaal klinkt wederom luid en duidelijk. Daarom zijn we nu positief, zowel voor Amerikaanse large als small caps. Aangekondigde belastingverlagingen zouden de resultaten van Amerikaanse bedrijven moeten ondersteunen, en de protectionistische politiek (o.a. importtarieven) zouden ten goede moeten komen van lokale producenten -die we veelal bij de kleinere bedrijven terugvinden. Voornamelijk China zou het primaire doelwit zijn van zo’n importtarieven, maar ook de automobiel- en luxe-industrie in de eurozone zijn kwetsbaar. Daarom zijn we nu negatief voor Opkomend Azië en de grotere bedrijven uit de eurozone.
Een beleggingsstrategie op uw maat.
Wat gebeurt er in de wereld? En wat zijn de gevolgen voor de financiële markten? In de KBC- Beleggingsstrategie gaan we dieper in op onze vooruitzichten voor specifieke regio’s, sectoren en thema’s.
Wenst u meer informatie? Uw private banker of wealth manager is uw aanspreekpunt.
Hebt u hierover vragen?
Uw private banker of wealth manager helpt u graag verder.
Dit nieuwsbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of advies.