Kan de aangroei van gletsjers en vermogen hand in hand gaan?
Gletsjers zijn meer dan majestueuze ijsmassa’s. Ze vormen de ruggengraat van wereldwijde zoetwatervoorraden en zijn een kritieke levenslijn voor zowel ons eco- als ons economisch systeem. Wereldwaterdag 2025, meteen ook de eerste Wereldgletsjerdag, biedt een unieke kans om stil te staan bij de onschatbare waarde van deze natuurlijke waterreservoirs en de dringende noodzaak om ze te beschermen.
Gletsjers smelten voor en door ons
Een hallucinante 2,2 miljard mensen leven zonder toegang tot zuiver water. Vandaar dat de Verenigde Naties al sinds 1993 de Wereldwaterdag in het leven hebben geroepen om ieder jaar op 22 maart stil te staan bij het belang van water en hoe we met z’n allen een oplossing kunnen bieden aan de waterproblematiek. Vele thema’s passeerden al de revue: water en energie, grondwater, water en vrede,… Dit jaar krijgen ‘gletsjers’ alle aandacht. Een logische keuze want het belang van gletsjers valt niet te onderschatten. Volgens de World Meteorological Organization (WMO) is 70% van al het zoet water opgeslagen in de vorm van sneeuw en ijs. En 10% van het aardoppervlak is bedekt met gletsjers of ijsplaten.
Mochten alle gletsjers en ijsplaten smelten, dan stijgt de zeespiegel met maar liefst 6 meter. Dat zou een catastrofale belasting zijn voor duinen, dijken en stormvloedkeringen.
Anthony Sandra, portfolio manager KBC Asset Management

Een gletsjer is een zeer speciaal natuurfenomeen dat altijd in beweging is. Aan de bovenkant zorgt sneeuw die tot ijs kristaliseert voor het aangroeien van de gletsjer. Vervolgens glijdt de ijsmassa de helling of berg af en breken er onderaan stukken af, waardoor de gletsjer daar opnieuw wegsmelt. Wanneer het ijs echter te snel gaat smelten, kan dit stroomafwaarts tot zware aardverschuivingen en overstromingen leiden. Door het verdwijnen van gletsjers en ijskappen worden minder zonnestralen teruggekaatst, waardoor onze aardbol nog warmer wordt en het ijs nog sneller gaat smelten. “Mochten alle gletsjers en ijsplaten smelten, dan stijgt de zeespiegel met maar liefst 6 meter. Dat zou een catastrofale belasting zijn voor duinen, dijken en stormvloedkeringen”, zegt Anthony Sandra, portfolio manager bij KBC Asset Management. “Meer zoutwater komt dan het land binnen via de kust en rivieren. Dat heet verzilting. Het is schadelijk voor de zoetwatervoorziening die we voor allerlei nodig hebben. En ‘we’, dat zijn er veel. Want 2 miljard mensen hangen rechtstreeks af van het smeltwater dat rivieren wereldwijd van water voorziet. Denk maar aan landbouwers die water gebruiken om hun land te irrigeren, industrie die de rivier als transportmiddel gebruikt, elektriciteitsproducenten die de rivier als waterkrachtbron gebruiken, vissers die ons van zoetwatervis voorzien,…”
Beschermen wat ons dierbaar is
Wie al een vakantie in de Alpen heeft doorgebracht, heeft mogelijk een wandeling gemaakt op één van de gletsjers die water leveren aan onder andere Rijn, Rhöne en Donau. Iets verder van huis halen rivieren zoals de Indiase Ganges en Indus of de Vietnamese Mekong en de Chinese Yangtze hun water uit de Himalya. Keert u regelmatig terug naar één van deze gebieden, dan kunt u er niet naast kijken: de gletsjers trekken zich elk jaar verder terug omdat ze te traag aangroeien. Daarom heeft de UNESCO wereldwijd gletsjergebied beschermd en vervolgens meetapparatuur geplaatst die de evolutie van de gletsjers in de gaten houdt. Zo kan ook de bevolking stroomafwaarts tijdig worden gewaarschuwd als er een dambreuk, landverschuiving of overstroming dreigt.
Er zijn al enkele pilootprojecten in het leven geroepen om het smelten van gletsjers op korte termijn tegen te gaan. Helaas is dit maar het topje van de ijsberg. Structurele oplossingen blijven nodig om economie en ecologie verder te verzoenen.
Anthony Sandra, portfolio manager KBC Asset Management

Intussen probeert men op korte termijn enerzijds de gletsjers te beschermen en anderzijds de gevolgen van de snellere dooi op te vangen. “In Zwitserland test glacioloog Matthias Huss van de universiteit van Fribourg sinds 2018 het afdekken van de Rhônegletsjer met geotextiel tijdens de zomermaanden”, weet Sandra. “De eerste resultaten zijn positief, want het ijs smelt met 50% tot 70% minder snel weg. Helaas is deze oplossing niet schaalbaar wegens te duur. Om de 1.000 Zwitserse gletsjers te bedekken, zou de kostprijs rond 1,5 miljard EUR per jaar bedragen. Bovendien kunnen microplastics van het geotextiel in het drinkwater terechtkomen, met negatieve gevolgen voor de volksgezondheid.”
“De universiteit van Luzern gooide het daarom over een andere boeg en zet het smeltwater van de Diavolezza gletsjer opnieuw om in sneeuw. Zo hopen ze de natuurlijke cyclus te imiteren”, voegt Sandra toe. “Voor de Zwitsers is deze bescherming essentieel voor het behoud van hun ski-gebieden, die een belangrijke bron van inkomsten voor hen zijn. Voor de Himalaya en de Arctische gletsjers is dit jammer genoeg geen optie omdat ze te hoog of te ver van de bewoonde wereld liggen en de kostprijs al helemaal onhaalbaar is.”
“Het herbebossen van berghellingen draagt ook bij tot het beschermen van de gletsjers. Bossen zijn een natuurlijke stofzuiger van CO2. Hun wortelnet helpt de bodem steviger te houden om landverschuivingen tegen te gaan. Tijdens de zomer houden ze de omgeving vochtiger en koeler door transpiratie via de bladeren. Ze zijn ook een bron van inkomsten: het hout kan gebruikt worden voor diverse toepassingen. En toeristen die er wandelen of hiken, gaan nadien iets eten of boeken een lokale verblijfplaats. Zo ondersteunen ze de locale economie”, aldus Sandra.
De impact stroomafwaarts verzachten
Stroomafwaarts moeten dammen worden opgehoogd en meren worden aangelegd om het smeltwater langer op te vangen, al dan niet in combinatie met een pompstation voor waterkracht. Rivieren moeten terug kunnen meanderen om de watercapaciteit te verhogen.
Aan de kust is dan weer bescherming tegen de stijging van de zeespiegel aangewezen. In eigen land heeft de Vlaamse regering hiertoe het beleidsplan ‘Kustvisie’ goedgekeurd. Dit plan staat voor het verhogen en verbreden van duinen en dijken, alsook het strand gemiddeld 100 meter zeewaarts verleggen. De vrijgekomen ruimte maakt dan plaats voor recreatie en natuur. Staat ook op de planning: het versterken van haveninfrastructuur via de aanleg van een open havenmond, stormvloedkering of keersluis. Onze kust zou na deze werken een zeespiegelstijging tot 3 meter kunnen weerstaan.
Ook gesmolten voor onze gletsjers?
Hoe kunnen we vermijden dat onze gletsjers verder wegsmelten? Op lange termijn is dit enkel mogelijk door onze broeikasuitstoot verder te verminderen.
Anthony Sandra, portfolio manager KBC Asset Management

De energietransitie, zuinig omgaan met energie, CO2 opslag,… Het zijn maar enkele van de oplossingen om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen. “Dat biedt ook kansen voor beleggers die zich richten op bedrijven die deze duurzame en slimme oplossingen aanbieden”, meent Sandra. “Denk aan: producenten van kapitaalgoederen die de energietransitie mogelijk maken, hernieuwbare energieproducenten, installaties die productieprocessen energie-efficiënter maken en de broeikasgassen uit de lucht zuiveren,…”
“Omdat de tanker niet zo snel gekeerd kan worden, zijn zowel korte als middellange termijn oplossingen nodig om zich te beschermen tegen de impact van smeltende gletsers”, merkt Sandra op. “De belegger kan hierop inspelen via consultancy bedrijven die advies verlenen aan overheden en andere bedrijven. Zulke adviesbureaus helpen gebieden in kaart te brengen waar bescherming tegen overstromingen het meest urgent is, zoals nabij rivieren en kuststroken. Ze analyseren ook welke aanpassingen men kan doen om de waterhuishouding minder te impacteren.”
“Data zijn hierbij essentieel. Daarvoor kan met beroep doen op bedrijven, actief in satelliettechnologie. Zij kunnen onder andere grote oppervlaktes monitoren, voorspellingen doen dankzij nieuwe klimatologische data en kwetsbare zones in kaart brengen. Bewoners van deze gebieden kunnen zo tijdig gewaarschuwd worden bij dreigende natuurrampen.”
“Eens de prioriteiten bepaald zijn, kunnen infrastructuurbedrijven aan de slag om dijken, dammen en sluizen aan te passen of te versterken, drasland en wadi’s aan te leggen, oevers en bossen te restaureren of te beplanten,…”, sluit Sandra af.
Wereldwaterdag 2025 herinnert ons eraan dat actie nu essentieel is, zowel voor onze planeet, als voor onze portemonnee.
Hebt u hierover vragen?
Contacteer uw private banker of wealth manager.