c warning
Er liep iets mis. De pagina is tijdelijk onbeschikbaar.

De wereld in beeld: een slechte aprilgrap

Voor een 1 april grap kwamen ze een dag te laat maar het was echter verre van een grap. En als er al gelachen werd was het donkergroen. President Trump kondigde nieuwe Amerikaanse importtarieven aan op zijn ‘Liberation Day’. Met een bang hartje keek de rest van de wereld uit naar zijn moment van glorie. We wisten ongeveer wat er op ons afkwam maar Donald deed er nog een ruime schep bovenop. Het was dus wel even schrikken. Agressieve heffingen moeten de, in de ogen van Trump weliswaar, onrechtvaardigheden teniet doen. Concreet wordt er een basisbelasting van 10% voor alle uitvoer naar de VS opgelegd en daarboven ‘wederzijdse heffingen’ voor enkele van de grootste handelspartners van de VS. Ontsnappen de dans: Rusland en Wit-Rusland. Die worden al genoeg gestraft, dixit Trump. Geen van beiden wordt het basistarief noch de wederzijdse tarieven aangerekend.

Onder het beleid van Trump gingen de sentimentsindicatoren wereldwijd in een duikvlucht naar beneden. Van het optimisme in de markt na de verkiezing van Trump blijft er niet veel overeind. De ceo’s van de grootste technologiebedrijven, netjes op een rij bij de inauguratie van Trump, hebben hun vermogen al met miljarden dollars zien verschrompelen. Nu durven ze waarschijnlijk niet reageren. Vooral Musk ziet zijn imperium dag na dag, beetje bij beetje afbrokkelen. Een stille aftocht uit het Witte Huis staat volgens sommige bronnen in de steigers. De Tesla-ceo wordt dringend op de werkvloer gevraagd om daar het tij te keren. Misschien beginnen met aan zijn imago te werken, want dit ligt waar ook ter wereld meer en meer in de lappenmand.

Vooral landen die sterk afhankelijk zijn van de export naar de VS kregen de meeste klappen op de financiële markten. Enkele Aziatische landen zoals Japan, Cambodja, China, Vietnam … zijn sterk afhankelijk van hun uitvoer richting VS. De tarieven gaan hier soms richting 50% (China 54%, Vietnam 46%, Taiwan 32%, India 26%, Japan 24%). Canada en Mexico krijgen voorlopig geen extra heffingen aan hun broek. Het Verenigd Koninkrijk en Australië ontspringen grotendeel de dans met ‘slechts’ een heffing van 10%. Auto’s, auto-onderdelen, staal en afgeleiden, aluminium krijgen een 25% heffing opgelegd los van het land dat deze producten naar de VS exporteert. Sommige bedrijven delen tweemaal in de klappen. Een voorbeeld hiervan is Harley Davidson, toch een Amerikaans symbool. Zij voeren staal in uit Canada en exporteren toch een groot deel van hun moto’s richting Europa. Taksen op staal dus en Europa rekent hier ook een importtaks aan. Europa speelde het zo slim om vooral producten die uit Republikeinse Staten komen een heffing op te leggen. Met een Harley pronken, het zal iets meer kosten dezer dagen …

Ontspringen voorlopig de dans: semiconductoren, farma, kritische mineralen en goud/zilver. De nadruk ligt hier op ‘voorlopig’. Het zou ons niet verbazen als hier eerstdaags ook heffingen worden ingevoerd.

De financiële markten houden niet van onzekerheid. Dat was duidelijk in het eerste trimester. Wie het glas halfvol ziet, kan opperen dat een groot deel van die onzekerheid nu is weggevallen althans als er geen verdere escalatie komt in de tarievenoorlog. Hopelijk geeft dit de markten enige rust, maar de kans is klein.

De volatiliteit zal de komende weken/maanden hoog blijven.
De voorbije maanden was het vaak een welles-nietesspel als het op tarieven kwam. Hoe vaak werden de tarieven voor Mexico en Canada niet herzien of weer uitgesteld? Echter, een escalatie behoort zeker nog tot de mogelijkheden. Als er tegenmaatregelen komen van de getroffen landen zal Trump niet twijfelen om de tarieven verder op te trekken. Bij het afsluiten van de redactie van deze publicatie kwam China trouwens al met tegenmaatregelen op de proppen.

Situatie op basis van slotkoersen 3 april

Wat zijn nu de gevolgen? Ook al komen de markten de komende dagen enigszins tot rust, de vertrouwensindicatoren en economische vooruitzichten zullen verder neerwaarts bijgesteld worden. Tarieven zullen centraal blijven staan in onderhandelingen. De groei is geïmpacteerd, producten worden niet alleen voor ons, maar ook voor Joe Sixpack (fors) duurder. En daar is dan het inflatiespook weer. Benieuwd of de doorsnee Amerikaan zijn duurdere winkelkar zonder morren zal betalen. Die staat er vaak nog niet bij stil dat de hogere taksen door hemzelf zullen betaald worden. En wat doet de Europese consument? Tesla ligt hier voor velen al in de onderste schuif. Worden andere Amerikaanse producten hier ook in de ban geslagen? Een Coca-Cola, Mc Donalds, Meta (Facebook en What’s App) zullen waarschijnlijk niet snel opzij worden geschoven.

Conclusie: de hoogste tarieven sinds 1910 en hoger dan de verwachte 10 à 12% hakken er wel degelijk in.

Verwachte impact voor de VS: risico op stagflatie neemt fors toe en de consument zal het eerste slachtoffer zijn. Amerikaanse bedrijven die zo goed als enkel op de thuismarkt actief zijn hebben nu een voordeel daar ze hogere prijzen kunnen aanrekenen, maar geen tarieven hoeven te betalen. De kans op een globale wereldwijde recessie is ook gestegen. Mogelijk kan de Europese consument profiteren van (vooral) Aziatische spelers die hun producten nu meer in de EU kan slijten. In eerste instantie goed voor onze portemonnee maar op termijn zijn onze bedrijven het slachtoffer wegens te weinig concurrentiekracht tegen een overvloed aan goedkopere producten.

Op de financiële markten zien we een uittocht naar de veilige havens zijnde renteproducten, goud en een rotatie naar defensievere sectoren (farma, niet-cyclische consumentengoederen, nuts). Wie er wel niet van profiteert is de dollar (zie ook verder), doorgaans toch een veilige haven in turbulente tijden.

 

 

Impact van de tarieven per sector

Onze analisten van het Global Equity Research Team geven een overzicht van de impact per sector. Voor elk individueel bedrijf ligt de situatie uiteraard anders. Zo werden op de beurs ook bedrijven afgestraft die eigenlijk weinig impact ondervinden en vice versa. De ‘grote spelers’ hebben nagenoeg allemaal productievestigingen in de VS.

Consumentengoederen

De impact verschilt per deelsector, maar direct en indirect zijn de gevolgen meestal negatief.

Bedrijfsmodellen met internationale toeleveringsketens: Adidas, Nike zijn sterk aanwezig in Azië. Er zullen maatregelen worden genomen om de impact te beperken, waarschijnlijk door de prijzen te verhogen. Lokale productie van kleding in de VS is beperkt, dus waarschijnlijk zullen alle spelers hun prijzen verhogen om de druk op de marges op middellange termijn te beperken. Op korte termijn kan enig kosteneffect worden verwacht door aanpassing aan het nieuwe beleid.

Inditex heeft meer lokale productie, maar ziet de VS als een grote groeimotor, wat wordt weerspiegeld in hun aandelenkoers.

LVMH, Kering hebben voornamelijk Europese toeleveringsketens maar hebben een sterker prijszettingsvermogen.

Bedrijfsmodellen met meer lokale activiteiten:

veel voedingsmiddelenmerken hebben meer lokale productiefaciliteiten. Nestlé meldde al dat 90% van de in de VS verkochte producten lokaal worden geproduceerd. Ook Tate & Lyle hebben wereldwijde productiecentra.

Minder beïnvloed door specifieke bedrijfsmodellen

Franchisemodellen zoals McDonalds hebben minder impact omdat ze meer lokale toeleveringsketens hebben. Coca Cola heeft zijn bottelproces uitbesteed en heeft dus relatief gezien ook minder hinder, toch als we indirecte gevolgen buiten beschouwing laten. Ook platforms zoals Zalando en Booking worden niet beïnvloed. Zalando kreeg echter wel een flinke tik op de beurs. In feite onterecht kunt u stellen, maar de verkoop kan uiteraard wel geïmpacteerd worden als de koopkracht van de consument in het gedrang komt.

Detailhandel + e-commerce
Bijna de hele sector heeft Aziatische schakels in de toeleveringsketen, waardoor de productkosten stijgen.

 

Transport

Transport in het algemeen profiteert van meer globalisering. Een wijziging in de wereldorde zal dus negatief zijn.

Luchtvaartmaatschappijen
Lokale luchtvaartmaatschappijen (bv. Ryanair) hebben een kleine directe impact. Maar veel materialen (vliegtuigen en onderdelen) hebben internationale banden. Ryanair vliegt bijvoorbeeld uitsluitend met Boeings.
Internationale luchtvaartmaatschappijen: vliegen vaak ook met vracht, wat een wezenlijk deel van hun winst uitmaakt en dus een grotere directe impact heeft.

Vracht + expediteurs
Als grootste globaliseringswinnaars zullen ze geïmpacteerd zijn in deze wereld met hogere tarieven. Expediteurs (zoals DHL) zijn iets minder kwetsbaar en hebben een aantal voordelen in een complexere omgeving. Maar over het algemeen negatief door lagere verzendvolumes op termijn.

 

Nutsbedrijven

Nutsbedrijven kunnen worden beschouwd als een veilige haven en zelfs als een potentiële begunstigde.

Hernieuwbare spelers

Elektriciteit wordt (nog) niet internationaal uitgewisseld en directe effecten zijn daarom te verwaarlozen.
Vanuit kostenperspectief zullen de inputkosten waarschijnlijk stijgen, maar lopende projecten zijn meestal reeds vastgelegd en nieuwe projecten kunnen hogere contractprijzen krijgen.
Potentieel voordeel door hogere elektriciteitsbehoefte van near-/onshoring.

Gereguleerde spelers
Beperkte impact omdat een hogere kostenbasis meestal kan worden ingeprijsd als een hogere RAB (Regulated Asset Base). Deze bedrijven ontvangen meestal een rendement op hun RAB.
 

Gezondheidszorg

Het is positief dat farmaceutische producten werden uitgesloten, maar het is voor ons onduidelijk of ze in de toekomst alsnog onder het toepassingsgebied kunnen vallen via een 'Sectie 232'-onderzoek door de minister van Handel.
Positief is dat Trump Johnson&Johnson, Eli Lilly en Merck felicieerde voor hun recente investeringen in Amerikaanse productie.

Mogelijke strategieën om de tarieven te verlagen zijn onder andere:

  1. Onshoring IP: Gilead tijdens de eerste Trump-administratie deed dat.
  2. Productie verplaatsen: Eli Lilly kondigde aan dat het van plan is om de Amerikaanse productie-investeringen meer dan te verdubbelen voor meer dan 50 miljard dollar. Merck onthulde een nieuwe faciliteit in North Carolina voor een investering van 8 miljard dollar. Johnson&Johnson kondigde investeringen in productie, onderzoek en ontwikkeling, en technologie aan van meer dan 55 miljard dollar in de VS.

Diagnosticabedrijven zullen waarschijnlijk elke negatieve impact van tariefblootstelling ontwijken, met mogelijke marginale kostenstijgingen als gevolg van inflatie.
 

Industrials

China zou door de beperkingen naar de VS toe producten kunnen dumpen in de EU (afhankelijk van de wederkerigheid) en dit kan zorgen voor een deflatoir scenario in Europa.

Het grootste risico is tragere besluitvorming en zwakkere orderontvangst. Door landen als Vietnam en Thailand als doelwit te kiezen, zal de aarzeling bij klanten verder toenemen. Aanvankelijk werden deze regio's gezien als mogelijke manieren voor productiebedrijven om hun toeleveringsketens te diversifiëren, weg van China.

Defensie is relatief geïsoleerd en dus minder geïmpacteerd gezien de ReArm-plannen in Europa die voldoende vraagbuffer bieden.

Legrand, Assa Abloy en Signify zijn binnen de industrials het zwaarst getroffen.
Veel Scandinavische machinebouwers worden relatief zwaar getroffen omdat ze exporteren naar de VS. Sandvik, Atlas Copco en Assa Abloy hebben bijvoorbeeld een wanverhouding tussen inkomsten en kosten in de VS.
 

Vastgoed

Men kan moeilijk beweren dat stagflatie/lagere groei voor de vastgoedsector een goede zaak is.
Op korte termijn zouden we echter kunnen zien dat de Duitse woningaandelen outperformen vanwege hun defensieve karakter en hun gevoeligheid voor vastrentende rendementen.
Op middellange termijn denken we dat de hele sector onder druk zal komen te staan door de bredere bezorgdheid over de economische vertraging.
Wij zien vastgoed voor logistiek en detailhandel als de meest getroffen segmenten, vanwege de economische gevoeligheid.
Woningen en gezondheidszorg zijn iets beter gepositioneerd, maar nog steeds macrogevoelig.
 

Grondstoffen

Goud steeg kort na de aankondiging van de tarieven, maar daalde in de uren daarna. Goud fungeert als toevluchtsoord in turbulente tijden, vooral wanneer het vertrouwen in de Amerikaanse overheid afneemt. Beleggers verkopen hun Amerikaanse staatsobligaties en dollars in ruil voor fysiek goud.
Goud is niet onderhevig aan tarieven.

De koperprijzen daalden in de VS en waren stabiel in Londen. Koper is eveneens (voorlopig) niet onderhevig aan tarieven. Het is waarschijnlijk dat kopertarieven (25%) later zullen worden aangekondigd.
Het verschil tussen de koperprijs in de VS en Londen is erg groot, omdat investeerders in de VS de afgelopen weken veel koper kochten om mogelijke tarieven te vermijden. De kopervoorraden in de VS zijn nu historisch hoog. We verwachten dat de prijzen de komende weken zullen dalen.

Mineralen die niet beschikbaar zijn in de VS vallen ook niet onder de tarieven.
15 verschillende mineralen worden niet geproduceerd in de VS, voor 34 verschillende mineralen is de VS voor meer dan 75% afhankelijk van import (voorbeelden: gallium, mangaan, potas).

IJzererts en staal/aluminium waren al onderworpen aan tarieven. Maar de Amerikaanse importafhankelijkheid voor ijzererts en staal is slechts 13%, ze zijn zelfvoorzienend. De VS is afhankelijk van aluminium (>75%), waarvan het meeste uit Canada en Jamaica komt.
 

Energie

Olie, gas en geraffineerde producten (diesel, benzine, kerosine, enz.) zijn vrijgesteld van nieuwe tarieven. De olieprijzen daalden echter na de aankondiging. Het uitsluiten van energie is logisch omdat de VS een energie-exporteur is, geen energie-importeur.

Vergeldingsmaatregelen zouden zich kunnen richten op Amerikaanse energieproducten, maar het is onwaarschijnlijk dat dit één van de Europese tegenmaatregelen is. Europa is te afhankelijk van Amerikaanse energieproducten na het verlies van de Russische energieproducten.
Aan de andere kant zouden landen die worden getroffen door tarieven hun energieaankopen uit de VS kunnen verhogen, waardoor ze mogelijk in de gunst komen van Trump. De reactie van OPEC+, die zeer binnenkort wordt verwacht, zal meer bruikbare inzichten opleveren.

De algemene tarieven zullen een negatief effect hebben op de internationale handel en de groei van het wereldwijde BBP, en dus ook op de groei van de vraag naar energie.

Aan het begin van zijn presidentschap kondigde Trump echter plannen aan om de Amerikaanse Strategic Petroleum Reserve (SPR) te vullen. Begin maart was de SPR nog maar voor 55% gevuld. Het vullen van de SPR zal de vraag naar olie op korte termijn stimuleren.

Trump overweegt ook heffingen op Chinese tankers, wat een grote impact zou kunnen hebben op de internationale energiemarkt. Op dit moment zijn er nog geen beslissingen genomen.
 

Financials

Financiële bedrijven, zoals banken en verzekeraars, ondervinden geen directe gevolgen van de tarieven. De effecten op deze bedrijven zullen echter indirect zijn.

De tarieven zullen naar verwachting de economische groei vertragen, zowel in de VS als wereldwijd. Aangezien de groei van de kredietvraag nauw samenhangt met de economische groei, zal een vertraging van de economische groei leiden tot een lagere kredietgroei, wat op zijn beurt de financiële prestaties van banken zal beïnvloeden.

De tarieven zullen ook een negatieve invloed hebben op belangrijke klanten van banken en verzekeraars. Bedrijven in de VS zullen te maken krijgen met hogere kosten voor geïmporteerde goederen, wat zal leiden tot hogere prijzen voor eindproducten. Niet-Amerikaanse bedrijven zullen hun omzet in de VS zien dalen. In beide scenario's zullen klanten te maken krijgen met een verlies aan financiële kracht.

Verzekeringsmaatschappijen zijn minder kwetsbaar voor de gevolgen van tarieven dan banken, vooral die maatschappijen die voornamelijk in Europa zijn verankerd, zoals Allianz en AXA. Negatieve effecten zouden hogere claimkosten en premie-aanpassingen kunnen zijn.

Stagflatie zou een worstcasescenario zijn voor de financiële sector: minder leningen, hogere wanbetalingspercentages, lager rendement op vastrentende beleggingen, stijgende kosten ...
 

Autosector

Autotarieven zijn een aparte categorie en de tarieven mogen niet bovenop de bredere wederzijdse tarieven voor andere goederen komen.

De tarieven die vorige week werden aangekondigd, zullen een aanzienlijke negatieve impact hebben op de Amerikaanse auto-industrie. Aangezien ongeveer 40% van de in de VS verkochte voertuigen geïmporteerd wordt, lijkt het redelijk om aan te nemen dat autofabrikanten (een deel van) de tarieven zullen willen doorberekenen aan de klant.

De gemiddelde prijs van een voertuig in de VS zou met ongeveer 4.000 dollar (8%) kunnen stijgen, waardoor de Amerikaanse automarkt structureel zou krimpen.

Stellantis zou de grootste gevolgen ondervinden, gevolgd door respectievelijk Volkswagen, BMW en Mercedes.

 

Technologie

Halfgeleiders zijn vrijgesteld van de wederzijdse tarieven.
Maar: een aanzienlijk deel van de elektronicaproducten wordt voor verzending naar de VS geassembleerd in China/Zuidoost-Azië. Dit zijn de landen die het meest worden getroffen door de wederzijdse tariefverhogingen. Gewoonlijk worden tarieven doorberekend aan de consument in de vorm van hogere prijzen. Met de elasticiteit van de vraag is het risico hier echter een echte vernietiging van de vraag. Gezien de seculaire trend zouden AI-namen in onze simulaties de minste impact ondervinden, terwijl Auto/Industriële namen waarschijnlijk het zwaarste getroffen worden.

In Software en Media zijn het vooral eindmarkten en wisselkoersevolutie die van belang zullen zijn. Directe impact is te verwaarlozen.

Telecombedrijven zien geen impact (afgezien van wisselkoersevolutie).
Binnen onze simulatie heeft Apple waarschijnlijk de grootste impact, gezien zijn consumentgerichte karakter en omdat het grootste deel van de eindassemblage in China plaatsvindt. De laatste tijd is de productie gediversifieerd naar Vietnam en in mindere mate India, maar ook die landen zijn zwaar getroffen.
 

Welke bedrijven/sectoren zijn weinig of niet getroffen of kunnen hier als winnaars uitkomen?

De softwaresector is niet geïmpacteerd (Microsoft, SAP) alsook de nutssector zou weinig hinder moeten ondervinden (Iberdrola). Telecombedrijven blijven buiten schot, net als farmaproducenten met een primaire productie in de VS en de ‘big cap’s die over een enorme prijszettingsmacht beschikken (Coca Cola) of internationaal werken met franchises (Mc Donalds) dit in de veronderstelling dat deze voornamelijk Amerikaanse bedrijven door de consument (deels) niet in de ban worden geslagen (zoals Tesla). Voor meer namen kunt u altijd terecht bij uw expert Beleggen of private banker.

Begin februari maakten de Magnificent 7 één derde uit van de marktwaarde van de totale S&P500. Met de correctie is hun marktwaarde flink geslonken alsook hun gewicht in de S&P500 (nu 28,7%).

Wat is de impact volgens onze economen?

De Amerikaanse consument is de centrale spil in de Amerikaanse economische dynamiek. De handelsoorlog zorgt voor een enorme onzekerheid waardoor de consument steeds lasterigere keuzes moet maken over het aanpassen of uitstellen van zijn aankopen. In Europa lijken de extra overheidsuitgaven voor defensie en infrastructuur het groeioptimisme te ondersteunen, maar verwacht wordt dat dit pas effect zal hebben op de economische groei in 2026-27, terwijl de aangekondigde invoertarieven voor Europese producten in de VS een directe en negatieve groei-impact zullen veroorzaken.
 

Fixed income: recessievrees op komst

Duitsland breekt met de schuldenrem en nervositeit rond Trump neemt verder toe.

De rentemarkten bleven in maart zeer beweeglijk. In Europa werd de rentemarkt beïnvloed door het opheffen van de schuldenrem in Duitsland en de grote stimuluspakketten voor de Europese defensie. In Amerika bepaalde het tarievenbeleid van president Trump de richting.

De versteiling van de rentecurve in Europa is nu zeer duidelijk ingezet. Op 6 maart verlaagde de Europese Centrale Bank haar basisrentetarief (de kortetermijnrente) met 25 basispunten voor de vijfde keer op rij. Zij constateerde dat het desinflatieproces goed op schema bleef en ondersteunde met de verlaging de aanhoudende uitdagingen in de economie. De 10-jarige Europese rentes van hun kant stegen fors in maart tot het hoogste niveau sinds 2023 doordat Duitsland voor de eerste keer in zeer lange tijd de fiscale beperkingen versoepelde om de uitgaven te stimuleren en economische groei aan te jagen enerzijds. De hogere defensiebudgetten in hele eurozone anderzijds deden de rest.

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan koos men voor een voorzichtiger aanpak. Ondanks signalen van een afkoelende arbeidsmarkt – zoals een stijgende werkloosheid tot 4,1% – hield de Federal Reserve haar rente stabiel. Beleggers en economen beginnen echter te speculeren over mogelijke renteverlagingen later in het jaar. Na de daling van de Amerikaanse 10-jarige rente van 4.60% naar 4.20% in februari stabiliseerde deze rond 4.25% in maart. De vrees voor een recessie in Amerika en de onzekerheid wat de invloed zal zijn van het volatiele tarievenbeleid van Trump zal de verdere richting bepalen.
De kredietspread op ‘veilige’ investment grade Amerikaanse bedrijfsobligaties bleef in maart niet immuun voor de ‘recessievrees’ en tarievenoorlog en steeg met gemiddeld 0.20%. De stimulans voor de Europese economie deden de ‘spreads’ in Europa naar hun laagste niveaus dalen in de eerste maandhelft maar volgden de stijging van de Amerikaanse spreads in de tweede helft van maart.
 

Op de wisselmarkten won de euro terrein tegenover de meeste munten en beleefde zijn sterkste week in 16 jaar ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Deze appreciatie werd voornamelijk toegeschreven aan de ingrijpende begrotingshervormingen in Duitsland. Tegelijkertijd bleef de Amerikaanse dollar onder druk staan door onzekerheden rondom het handelsbeleid en economische groei in de Verenigde Staten. Verwachtingen en aankondigingen van renteverlagingen door de Federal Reserve later op het jaar droegen bij aan de volatiliteit en de neerwaartse druk op de dollar.

KBC Beleggingsstrategie

Sectoren binnen de strategie

CYCLISCHE AANDELEN: globaal genomen blijven we sceptisch voor cyclische aandelen. Het wispelturige beleid van Trump en de dreiging rond een handelsoorlog vertroebelen de vooruitzichten voor deze sectoren. We zijn nog steeds voorzichtig voor industriële bedrijven maar blijven neutraal voor basismaterialen. In de cyclische consumentensectoren bouwden we onze posities opnieuw af.

DEFENSIEVE AANDELEN: sectoraal gaat de voorkeur vooral naar gezondheidszorg. Binnen gezondheidszorg zijn we vooral positief voor de klassieke farmaciebedrijven. Onze positie in de medische technologie bouwden we recent wat af. Voor telecombedrijven zijn we neutraal. Voeding en dranken zijn wat goedkoper geworden, en bieden een veilige haven in tijden van verhoogde volatiliteit We kopen bij en voeren nu een neutrale positie voor de niet-cyclische­ consumentengoederen.


FINANCIËLE AANDELEN: voor de financiële sector zijn we overwogen. De interestmarges blijven hoog en de verwachte beweging in de rentecurve versterkt dit effect ook nog de komende maanden. Door de mooie rit die financiële aandelen al hebben gereden, nemen we een klein beetje winst op de banken, waarop we ons nu neutraal positioneren. Vooral de verzekeringsmaatschappijen dragen blijvend onze voorkeur weg.

VASTGOED: na een moeilijke periode voor vastgoed, zou de sector moeten kunnen profiteren van de een lagere rente. Centrale banken lijken bereid op hun volgende vergaderingen de beleidsrente te verlagen. Desalniettemin blijft de langetermijnrente wel vrij hoog, en dat weegt nog steeds op de financieringskost in deze vooral Amerikaans-getinte sector. Omwille van de Amerikaanse klemtoon in de sector behouden we ons neutraal advies.


TECHNOLOGIE: we zijn overwogen op de brede technologiesector. We blijven overwogen voor zowel media (communicatiediensten) en software, en blijven onderwogen voor hardware. Onze positie in de halfgeleiders die we in januari wat reduceerden in het kader van het DeepSeek-verhaal werd ondertussen weer wat opgebouwd m.n. via Nvidia, dat overigens prima resultaten liet zien. De recente correctie op deze technologie-aandelen maakt ook de waarderingen terug wat interessanter.

In de conventionele strategie beleggen we ook in de ENERGIESECTOR maar doen dit onder de norm. De olieprijzen liggen opnieuw onder hun recente piek. De winstcijfers blijven eerder pover. De geopolitieke situatie blijft instabiel en heeft weliswaar een invloed op de olieprijs, maar grote bewegingen in de olieprijs blijven uit waardoor we onze view niet veranderen.

REGIO'S

Na de verkiezingsoverwinning van Trump legden we sterk de nadruk op Amerikaanse aandelen (zowel de grote kapitalisaties als de small caps) omdat deze sterk konden profiteren van de 'America First'-politiek van de nieuwe president terwijl de rest van de wereld vermoedelijk hinder zou ondervinden van het protectionistische beleid in de VS. Eén en ander lijkt ondertussen deels verdisconteerd in de (relatieve) beurswaardering, waardoor we niet meer overwogen zijn in de VS, ten voordele van de eurozone en de defensievere niet-eurolanden (VK, Zwitserland) waarvoor we nu een positief advies hanteren.

Een beleggingsstrategie op uw maat. 

Wat gebeurt er in de wereld? En wat zijn de gevolgen voor de financiële markten? In de KBC- Beleggingsstrategie gaan we dieper in op onze vooruitzichten voor specifieke regio’s, sectoren en thema’s.
Wenst u meer informatie? Uw private banker of wealth manager is uw aanspreekpunt.

Hebt u hierover vragen?
Uw private banker of wealth manager helpt u graag verder. 

Maak kennis met KBC Private Banking & Wealth
Inschrijven op onze nieuwsbrief
Aktien&Optionen-Analyst KBC Private Banking&Wealth

Dit nieuwsbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of advies.