c warning
Er liep iets mis. De pagina is tijdelijk onbeschikbaar.

De wereld in beeld: goed begonnen is half gewonnen

In onze vorige 'De wereld in beeld' lieten we de beursvoorspelling voor 2025 over aan de zoekrobot van Google. Een veelbelovend 2025 diende zich aan voor de aandelenmarkten. Nog veel te vroeg om conclusies te trekken maar goed begonnen is half gewonnen zeker? Ook op de beursvloer houdt men van een wijsheid, zeker als er een positieve ondertoon in zit. ‘As January goes, so goes the year’ hangt er op Wall Street ergens aan de muur. En inderdaad, er is blijkbaar wel degelijk een correlatie tussen de eerste beursmaand en de rest van het jaar. In 80% van de gevallen gaat een goeie januarimaand gepaard met een goed beursjaar. Maar een slechte beursmaand blijkt echter geen betrouwbare indicator voor een slecht beursjaar. Vaak eindigde het jaar na een belabberde januarimaand toch nog in de plus. Zo, we zijn gerustgesteld.

En wat bracht januari 2025? Even in de ogen wrijven, maar bovenaan prijkt voorlopig het oude continent, Europa. De Amerikaanse beurs noteert ook wel in de plus, maar het is lang geleden dat Europa zo duidelijk het voortouw nam. De Europese beurzen werden vooral gedragen door een dalende rente, de gerapporteerde winstcijfers die best meevielen en de hoop dat het met de dreiging van Trump allemaal wel best zou meevallen. Europa telt ook veel minder technologiebedrijven, wat vorige maand eens een voordeel was. Daarover later meer. Een mooie januarimaand, maar het vervolg kondigt zich iets turbulenter aan. Volatiliteit in de markt met Trump II aan het roer was nu eenmaal te verwachten. Het heeft nog lang geduurd: 14 dagen om exact te zijn.

Begin februari vond Trump het immers welletjes en voerde hij enkele van zijn dreigementen uit. In de eerste twee weken van zijn ambtstermijn was er al veel geblaat maar weinig wol. De beurzen bleven stoïcijns onder al zijn krachttermen. De markten gingen ervan uit dat het zeker voor Europa allemaal nog wel zou meevallen. Maar wie niet luisteren wil, moet voelen is één van de favoriete spreuken van Donald.

Bij het sluiten van de redactie zijn de pijlen voorlopig enkel op China gericht met een tarief van 10%. De goede verstandhouding tussen Trump en Xi staat al onder druk. China is echter niet onder de indruk en kondigde onmiddellijk tegenmaatregelen aan. Mexico en Canada ontsnappen voorlopig (één maand) aan de sancties nu ze enkele toegevingen hebben gedaan. Blaffen heeft hier in eerste instantie succes opgeleverd. Europa houdt de adem al in.

Wat zijn nu de consequenties? Onze KBC-economen zien een lagere groei en hogere prijzen (dus inflatie) opduiken in de VS en de buurlanden Canada en Mexico, als ze toch worden onderworpen aan bijkomende taksen, kunnen in een recessie belanden. Hogere prijzen en dus terug inflatie in het verschiet in de VS? Benieuwd wat de Trump-kiezer hiervan zal vinden. De groei wereldwijd zal trouwens onder druk komen te staan. Winnaar van al dat tumult is de Amerikaanse munt. Pariteit, 1 euro is gelijk aan 1 dollar, is op korte termijn niet meer zo ver af.

Maar keren we nog even terug naar januari. Niettegenstaande we in het algemeen een mooie beursmaand kenden, zal januari 2025 vooral in het geheugen blijven door de tumult rond ‘DeepSeek. Het AI-optimisme dat in 2024 de technologiesector, met de Magnificent 7 voorop, een ongekende boost gaf, kreeg door een Chinees nogal obscuur bedrijfje een oplawaai van jewelste. Vooral een bedrijf als Nvidia stond in het oog van de storm. Het zou toch niet waar zijn! Die dure chips zijn helemaal niet nodig. Elk nadeel heeft uiteraard zijn voordeel. Voor de chipmakers een ramp, voor veel gebruikers zou het de toegang tot het AI-universum veel goedkoper en toegankelijker maken. De nervositeit bleef wel niet beperkt tot technologiebedrijven. Ook uitbaters van datacenters, bedrijven die elektriciteit opwekken, producenten van datakabels … stonden in de vuurlinie. Hoe het nu verder moet is nog onduidelijk en dit verhaal zal regelmatig voor de nodige zenuwachtigheid en volatiliteit in de markt blijven zorgen. Nu blijkt dat men in Silicon Valley op de hoogte was van de DeepSeek-activiteiten. Al wat Chinees is, wordt door een vergrootglas bekeken en nu is de hamvraag of DeepSeek wel zo goedkoop, krachtig en performant is als beweerd? Een nieuwe technologie gaat vaak gepaard met vallen en opstaan. En dat is nu niet anders.

 

En de analisten haalden prompt de Jevons-paradox uit 1865 van stal. In de economie treedt de Jevons-paradox op wanneer technologische vooruitgang een hulpbron efficiënter te gebruiken maakt waardoor de hoeveelheid die nodig is voor een enkele toepassing wordt verminderd. Naarmate de kosten van het gebruik van de hulpbron echter dalen, neemt de totale vraag toe, waardoor het totale verbruik van hulpbronnen stijgt. Er is dus toch nog hoop voor de technologiesector in 2025.

Amerikaanse economie blijft groeien, Europa stelt teleur

Wat de economische data betreft, onthouden we vooral dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal van 2024 groeide met ‘slechts’ 2,3% op jaarbasis. Inderdaad ‘slechts’ want het is de traagste groei in drie kwartalen. De verwachting lag trouwens op 2,6%. De persoonlijke consumptie (+4,2%) blijft een belangrijke aanstoker. Over heel 2024 steeg de Amerikaanse economie met 2,8%. In Europa was het vorig jaar nog altijd een beetje minder. Noch krimp noch groei in het vorige kwartaal, meteen het zwakste kwartaal van het jaar. De jaargroei belandt zo op amper 0,9%. En voor 2025 ziet het er niet veel beter uit. De eerdere prognose van 1,1% is al in de prullenmand verdwenen. Nieuwe cijfers spreken van 0,3% groei dit jaar.
 

Miserie miserie

U kent ongetwijfeld de quote van een bekende antiekhandelaar uit een eeuwigdurende comedyreeks.
Zo is er ook een ‘Miserie-index’. Onheilsprofeten voorspellen weer eens barre tijden voor de mensheid: (handels)oorlog, werkloosheid, recessies … De miserie-index werd in de jaren 60 door de Amerikaanse econoom Arthur Okun geïntroduceerd en poogt in één oogopslag weer te geven hoe het met de mens is gesteld. Dit is de optelsom van inflatie en de werkloosheidsgraad. In de loop der jaren zijn hier vele afgeleiden van gepubliceerd. De grafiek hierna is de ‘pure’ miserie-index: werkloosheid plus inflatie. Op de evolutie van de laatste 20 jaren zien we vooral de pieken naar aanleiding van de bankencrisis en de nasleep hiervan. Uiteraard is er de coronapiek en recent de inflatiepiek die vooral in Europa stevig doorwoog. De werkloosheid bleef de afgelopen jaren zowel in de VS als in Europa op een vrij laag niveau, historisch bekeken dan toch. De laatste maanden menen we enige bodemvorming in de grafiek te ontwaren. Dus toch meer miserie op komst?

Fixed income

De rentemarkten konden opnieuw wat adem halen in januari.

Het nieuwe jaar is goed gestart voor de obligatiemarkten omdat de rentemarkten ontspanden na de rentestijgingen in december. Maar als er iets duidelijk is geworden, dan is het wel dat volatiliteit meer dan ooit aanwezig is en dat beleidsbeslissingen in Amerika en Europa totaal anders zijn.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in januari 2025 haar belangrijkste rentetarieven met 25 basispunten verlaagd. De renteverlaging was bedoeld om de zwakke economische groei in de regio te stimuleren en de dreiging van een mogelijke handelsoorlog het hoofd te bieden. De ECB gaf aan dat verdere renteverlagingen in de komende maanden mogelijk zijn, afhankelijk van de economische ontwikkelingen.

In de eurozone worden voorlopig nog een 3-tal renteverlagingen verwacht.

De Federal Reserve echter heeft in januari 2025 haar rentetarieven ongewijzigd gelaten. Ondanks de economische groei en aanhoudende inflatiedruk koos de Fed voor een afwachtende houding, gezien de wereldwijde economische onzekerheden en de impact van nieuwe handelsbelemmeringen die door de Amerikaanse regering werden aangekondigd.

Voor de rest van dit jaar worden in de Verenigde Staten nog 1, maximaal 2 renteverlagingen verrekend.

De kredietspread op ‘veilige’ investment grade Europese bedrijfsobligaties daalde in de maand januari wel verder. De markt blijft overtuigd in een gezonde economische groei ondanks dreigende electorale drama’s bijvoorbeeld in Duitsland . Eenzelfde scenario kunnen we optekenen voor meer risicovolle bedrijfsobligaties.

Globaal waren muntbewegingen in januari gedreven door escalerende handelsspanningen, centrale bank beleidsbeslissingen en economische ontwikkelingen. De dollar verstevigde tegenover de meeste belangrijke munten door robuuste economische indicatoren. Maar ook haar aantrekking als veilige haven werd versterkt door handelsonzekerheden. Zodoende komt pariteit in zicht. De dreiging van een handelsoorlog deed de meeste Aziatische munten verzwakken tegenover de dollar.

KBC Beleggingsstrategie

Globaal genomen blijven we de sceptisch voor cyclische aandelen, maar in het licht van de recente en nog te verwachte renteverlagingen hebben we enkele accenten verlegd. We zijn nog steeds voorzichtig voor industriële bedrijven. We zijn wel optimistischer geworden voor basismaterialen aangezien zij kunnen profiteren van de lagere renteomgeving die de vraag naar bouwmaterialen zal aanwakkeren. Voor de cyclische consumentensectoren zijn we neutraal, terwijl we de Europese luxesector helemaal afbouwden. De automobielsector kan niet bekoren, maar deze sector wordt gedomineerd door het volatiele Tesla, waar we ons neutraal op positioneerden.

Defensieve aandelen: sectoraal gaat de voorkeur naar huishoud- en persoonlijke producten (binnen de niet-cyclische consumentensectoren) en naar gezondheidszorg. Binnen gezondheidszorg zijn we niet alleen positief voor de klassieke farmaciebedrijven, maar ook voor medische technologie. Voor nutsbedrijven zijn we vandaag neutraal. Op voeding en dranken zijn we negatief nu de resultaten wat tegenvallen. Algemeen is onze visie op de brede sector van defensieve aandelen meer neutraal geworden, gegeven de aanhoudende sterkte van de Amerikaanse economie, waar vooral de arbeidsmarkt en de dienstensector het goed blijven doen.

Financiële aandelen: voor de financiële sector zijn we positief. Dit zowel voor verzekeringsmaatschappijen als voor banken. De interestmarges blijven hoog en de verwachte beweging in de rentecurve versterkt dit effect ook nog de komende maanden. Binnen de sector behouden we ons overgewicht in Amerikaanse banken, vermogensbeheerders en leveranciers van betalingsdiensten.

Vastgoed: na een moeilijke periode voor vastgoed, zou de sector moeten kunnen profiteren van de dalende rente. Centrale banken lijken bereid op hun volgende vergaderingen de beleidsrente te verlagen. Desalniettemin blijft de langetermijnrente wel vrij hoog, en dat weegt nog steeds op de financieringskost in deze vooral Amerikaans-getinte sector. Omwille van de Amerikaanse klemtoon in de sector behouden we ons neutraal advies.

Technologie: we blijven positief voor software en media, en blijven voorzichtig voor hardware. In de huidige Deepseek-saga verkiezen we het zekere boven het onzekere en brengen halfgeleiders naar neutraal, terwijl we verder ook wat voorzichtiger zijn voor Nvidia.

Sectoren binnen de strategie

Sinds de overwinning van Trump behouden we enkele uitgesproken regionale keuzes die grotendeels geïnspireerd zijn door de verwachte beleidskeuzes van zijn regering die in de stelling staat. Zijn ‘America first’-verhaal klinkt wederom luid en duidelijk. Daarom zijn we nu positief, zowel voor Amerikaanse large als small caps. Aangekondigde belastingverlagingen zouden de resultaten van Amerikaanse bedrijven moeten ondersteunen en de protectionistische politiek (o.a. importtarieven) zouden ten goede moeten komen van lokale producenten -die we veelal bij de kleinere bedrijven terugvinden. Door de sterke verkoopcijfers en resultaten in combinatie met hun lage waardering verhogen we onze positie in 'Duurzame consumentengoederen'. Hierdoor is onze allocatie in de eurozone-neutraal.

Een beleggingsstrategie op uw maat. 

Wat gebeurt er in de wereld? En wat zijn de gevolgen voor de financiële markten? In de KBC- Beleggingsstrategie gaan we dieper in op onze vooruitzichten voor specifieke regio’s, sectoren en thema’s.
Wenst u meer informatie? Uw private banker of wealth manager is uw aanspreekpunt.

Hebt u hierover vragen?
Uw private banker of wealth manager helpt u graag verder. 

Maak kennis met KBC Private Banking & Wealth
Inschrijven op onze nieuwsbrief
Aktien&Optionen-Analyst KBC Private Banking&Wealth

Dit nieuwsbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of advies.