De wereld in beeld: het betere bochtenwerk
September 2024 gaat de geschiedenis in als de maand met het betere bochtenwerk. Klaverblad-minnend België kon zijn hartje ophalen. Chicanes waarin Verstappen, Norris en Hamilton zich al eens durven verliezen. Maar geen Formule 1-piloten achter het stuur deze keer. Neen, het zijn Jerome Powell en de Chinese overheid die van ‘180 graden-draaien’ hun beroep maakten in de afgelopen maand. De eerste kwam met een zogenaamde ‘jumboverlaging’ van de Amerikaanse rente, de tweede trok een blik stimulusmaatregelen open aan de vooravond van de Chinese nationale feestdag. En dan mag er al eens gevierd worden natuurlijk maar ook niet teveel, want het meeste precaire werk ligt voor beiden nog voor de boeg.
Voor de Amerikaanse centrale bank (FED) zal het er namelijk op aankomen om de gevreesde recessie het komende jaar te ontwijken. De economische wetmatigheid zegt namelijk dat er in de 6 tot 12 maanden na een eerste renteverlaging altijd een recessie volgt. Uitzonderingen zijn er natuurlijk om de regel te bevestigen. En de Amerikaanse economie blijft raar maar waar draaien als een tierelier. De lage werkloosheid en vlot spenderende consument heeft er zeker mee te maken, maar ook de winstgroei bij de bedrijven blijft voorlopig op peil. Kijken of die winstgroei in het derde kwartaal van dit jaar heeft kunnen standhouden. De verwachtingen zijn namelijk hooggespannen, en als de lat hoog ligt, is het alleen nog voor Mondo Duplantis makkelijk om er over te gaan, weet u wel ...
De stimuluspakketten die de Chinese overheid voorstelde, behelzen heel wat verschillende zaken. Dalingen van de kortetermijnrente, faciliteiten voor de krasselende vastgoedsector en zelfs het faciliteren van gelduitgaves om investeringen in de plaatselijke beurs te stimuleren. Het jaar van de Draak sprong zo op een week tijd van een verlies sinds het jaarbegin naar meer dan 10% winst over dezelfde periode. Het doel mag duidelijk zijn: de verhoopte 5%-groei in 2024 alsnog op de tabellen zetten. Maar dat, beste lezer, wordt een huzarenstukje. En of de échte bocht naar groei in China nu is ingezet, zullen we de komende weken en maanden nog moeten afwachten. Eén zwaluw maakt de lente namelijk niet. Maar, en dan stoppen we met de vliegende spreekwoorden, u hebt natuurlijk beter één vogel in de hand dan tien in de lucht. En de laatste week van september was toch een serieuze nachtegaal waard.
Waar liggen de risico’s op korte termijn? Uiteraard kunnen we niet omheen de escalatie van het militaire conflict in het Midden-Oosten. Vooralsnog blijft de reactie op de beurs vrij beperkt. Israël zal ongetwijfeld reageren op de raketinval op Tel Aviv door Iran? Waar, wanneer en hoe is nog afwachten. Een escalatie tussen beide landen kan de beurzen onder druk zetten. De olieprijs kon, weliswaar zeer beperkt, een beetje van de terugval van de afgelopen maanden terugwinnen. Verder kijken we uit naar de publicatie van de derdekwartaalresultaten, maar vooral naar de prognoses voor volgend jaar. Onder marktwaarnemers ligt de lat vrij hoog op het vlak van bedrijfswinsten, wat het risico de komende kwartalen op teleurstellingen vrij groot maakt. Kijken we naar de waardering dan blijft de Amerikaanse markt al vrij pittig geprijsd. Hoe kan dit normaliseren? Logisch, of de winsten de hoogte in ofwel de beurskoersen lager …
Duitsland raakt maar niet onder stoom
De reële groei van het bbp in de eurozone kwam voor het tweede kwartaal niet hoger dan 0,2% ten opzichte van het vorige kwartaal. Hoewel de groei uitkwam op de verwachtingen van de economen is er een negatieve dissonant te ontwaren, namelijk Duitsland. De ‘motor van de Europese economie’ komt maar niet op gang en na een krimp in het tweede kwartaal (weliswaar ‘maar’ van 0,1%) wordt nu ook een krimp verwacht in het derde kwartaal. En daarmee zou meteen aan een technische recessievoorwaarde voldaan zijn, namelijk twee kwartalen van negatieve groei op rij. Even afwachten nog op de uiteindelijke cijfers van het derde kwartaal, maar voorlopig zien we geen geruststellende signalen. Zo is er bijvoorbeeld de krasselende autosector met winstwaarschuwingen van zowel BMW, Mercedes-Benz en Volkswagen, soms zelfs tot twee maal toe in het lopende jaar. En als er al in het nieuws komt dat VW weer meer curryworsten in zijn bedrijfsrestaurants verkoopt dan wagens, dan weet u het wel natuurlijk.
De druk op de Europese centrale bank (ECB) én de beleidsmakers neemt dan ook toe. De maakindustrie in de eurozone staat op het spel. Hoeveel heeft Europa over om zijn maakindustrie te redden? Gelukkig is er nog de consument die, net zoals in de VS, in Duitsland lage werkloosheidscijfers kan voorleggen en dus de private bestedingen op peil kan houden. Maar voor hoe lang nog als er misschien binnenkort ook Duitse jobs in autofabrieken op de tocht zouden komen te staan …? Werk op de plank voor onze oosterburen. Hopelijk ‘schaffen’ ze dit probleem ook maar weer.
China met een inhaalbeweging
China legde zichzelf een groeidoelstelling op van 5% op jaarbasis. Een doelstelling die vele marktwatchers al hadden laten varen. Tot eind september het Chinese sentiment door een rits monetaire versoepelingen plots opveerde. Opgelet, dat sentiment komt van ver. Want de Chinese consument is al een tijdje op de dool. Vooral de vastgoedcrisis heeft de laatste jaren echt gewogen aangezien een groot deel van het Chinese spaargeld in de sector vastzit. De rentestanden in het land van de Rijzende Zon zijn ook helemaal niet hoog (10-jaars obligatierente zit rond de 2%) en toch is er een enorme vraag naar lange overheidsobligaties. Dit zou een oververhitting van de obligatiemarkt in de hand kunnen werken, wat het laatste is dat de Chinese overheid nu nodig heeft. En dus werden heel wat maatregelen aangekondigd. Een reeks richtinggevende rentes werden verlaagd, banken moeten minder reserves aanhouden voor verstrekte kredieten, verlaagde rentes op bestaande hypothecaire kredieten, minder initiële bijdrage voor burgers die een tweede woning kopen én er wordt financiering vrijgemaakt voor investeringsfondsen, verzekeraars en anderen om aandelen te kopen. Een serieuze financiële bazooka dus. Maar of het genoeg zal zijn om de groei opnieuw aan te zwengelen is nog koffiedik kijken. De eerste marktreactie is alvast positief, maar de weg is nog lang.
Fixed income
Het zomerreces van menig centrale bank werd in september abrupt afgebroken met een aanpassing (versoepeling) van het monetaire beleid.
Het meest in het oog springend was de renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank. De Federale Reserve besliste om de beleidsrente te verminderen met een half procent, meer dan de marktverwachting.
Aanleiding was de overtuiging van de gouverneurs dat de inflatie nu eindelijk richting beleidsdoelstelling evolueert maar anderzijds ook dat de economie zich in een afkoelfase bevindt.
Over het toekomstige rentepad laat de bank echter niet in haar kaarten kijken. Toekomstige rentedalingen zullen moeten worden ‘verdiend’ met ondersteunende economische cijfers. Afwachten dus. De obligatiemarkten blijven erg optimistisch gestemd want m en verwacht een daling van bijna 2% voor eind 2025. Behoorlijk ambitieus!
Ook in de eurozone stelde de Europese Centrale Bank niet teleur: de rente werd met 25 basispunten verlaagd. Slechte economische vertrouwensindicatoren en beter dan verwachte inflatiecijfers in september verhogen de kansen op additionele renteverlagingen de komende maanden. Ook in onze muntzone verwacht de markt tot eind 2025 nog bijna 2% rentecuts.
Ook andere Europese centrale banken lieten zich niet onbetuigd. Zo verminderden zowel de Zwitserse als Zweedse centrale banken hun monetair beleid met een kwart procent.
Net zoals vorige maanden zakte de kortetermijnrente sneller dan de langetermijnrente waardoor de curve in vele landen momenteel een meer normaal verloop kent. Beleggers worden opnieuw beter beloond voor het aanhouden van obligaties met een langere looptijd.
De hoge volatiliteit in de markt voor overheidsobligaties vertaalt zich niet in een extra dynamiek in de markt voor bedrijfsobligaties. De kredietspreads op zowel investment grade als high yield obligaties bleven ook de afgelopen maand heel stabiel. De kredietmarkten verdisconteren momenteel nog steeds een zogenaamd ‘soft landing’-scenario met een trage maar gestage economische groei en een dalende inflatie.
De opgelopen geopolitieke spanningen van de laatste paar dagen laten zich vooral gelden in de markt voor overheidsobligaties via een extra daling van de rente in de VS maar ook Zwitserland. Deze landen doen hun status als ‘veilige havens’ alle eer aan.
De verhoogde spanning zorgt er eveneens voor dat er een einde is gekomen aan de verzwakking van de dollar. De dollar zal wellicht de komende periode zijn status van vluchtmunt eer aandoen, tenminste zolang de geopolitieke onzekerheid blijft duren.
KBC Beleggingsstrategie
Sectoren binnen de strategie
Cyclische aandelen: globaal genomen blijven we sceptisch voor cyclische aandelen, maar in het licht van de recente en nog te verwachten rentedalingen, hebben we enkele accenten verlegd. We zijn nog steeds voorzichtig voor industriële bedrijven. We zijn wel optimistischer geworden voor basismaterialen, aangezien zij kunnen profiteren van de lagere renteomgeving die de vraag naar bouwmaterialen zal aanwakkeren. Voor de cyclische consumentensectoren zijn we positief. De automobielsector kan niet bekoren, maar deze sector wordt gedomineerd door het volatiele Tesla.
Defensieve aandelen: sectoraal gaat de voorkeur naar huishoud- en persoonlijke producten (binnen de niet-cyclische consumentensectoren) en naar gezondheidszorg. Binnen gezondheidszorg zijn we niet alleen positief voor de klassieke farmaciebedrijven, maar ook voor medische technologie. Voor nutsbedrijven zijn we vandaag neutraal. Op voeding en dranken hebben we onze overweging gesloten, daar de economie de zachte landing lijkt te hebben ingezet.
Financiële aandelen: voor de financiële sector zijn we positief. Dit zowel voor verzekeringsmaatschappijen als voor (Europese) banken. De interestmarges blijven hoog, en een afvlakkende rentecurve versterkt dit effect ook nog de komende maanden.
Vastgoed: na een moeilijke periode voor vastgoed, zou de sector moeten kunnen profiteren van de dalende rente. Centrale banken lijken bereid op hun volgende vergaderingen de beleidsrente te verlagen. Bovendien zien we opnieuw meer deals in de sector plaatsvinden, waardoor de onzekerheid over de waardering afneemt. Ten slotte is ook het dividendrendement aantrekkelijk.
Technologie: we zijn positief op software. De waardering is aantrekkelijk en de cijfers in het tweede kwartaal waren fraai. We nemen wat winst op AI-gerelateerde namen zoals Nvidia en de bredere halfgeleidersector. De sector is duur, en beleggers gaan op zoek naar iets anders. We blijven neutraal voor halfgeleiders want we erkennen het blijvende potentieel. We handhaven een neutrale visie op (traditionele) media, en zijn daarbinnen positief voor Alphabet en Meta. De vrije kasstroom blijft door investeringen onder druk staan, en de winstrevisies waren stevig negatief. Het is echter een zeer kleine deelsector. Hardware kan ons nog steeds weinig bekoren, hiervoor hanteren we een negatieve visie.
Een beleggingsstrategie op uw maat.
Wat gebeurt er in de wereld? En wat zijn de gevolgen voor de financiële markten? In de KBC- Beleggingsstrategie gaan we dieper in op onze vooruitzichten voor specifieke regio’s, sectoren en thema’s.
Wenst u meer informatie? Uw private banker of wealth manager is uw aanspreekpunt.
Hebt u hierover vragen?
Uw private banker of wealth manager helpt u graag verder.
Dit nieuwsbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of advies.