2261005231
2261005231

De wereld in beeld: seismische activiteit in Japan

Manie. Wikipedia omschrijft het als ‘een ernstige stemmingsstoornis die wordt gekenmerkt door heftige gemoedsbewegingen’. De start van de maand augustus kan al haast niet beter worden omschreven, en al zeker voor de Japanse aandelenmarkt. De Nikkei 225, de bekendste beursbarometer uit het land van de rijzende zon, zag op 5 augustus 2024 zwarte sneeuw nadat de centrale bank van Japan (de BoJ) de rente had opgetrokken met, ocharme, 15 basispunten van 0,10% tot 0,25%. Een wat onverwachte ingreep maar wel eentje met grote gevolgen, zo bleek achteraf. Verschillende marktpartijen maakten namelijk gewag van het terugdraaien van een zogenaamde ‘carry trade’ ten belope van meer dan 4.000 miljard dollar. In een notendop: beleggers leenden goedkoop geld in yen om die dan in andere valuta aan hogere rentevoeten opnieuw te beleggen. ‘Easy money’ eigenlijk maar … de plotse verhoging van de Japanse rente stelde hen echter voor de realiteit dat ze hun tegoeden snel moesten inwisselen om niet met een rentekater achter te blijven. Met een verkoopgolf, of moeten we zelfs verkooptsunami zeggen, tot gevolg. Gelukkig heeft een manie het over ‘gemoedsbewegingen’ en zagen we al bijna even snel een herstelbeweging op de Japanse beurs toen bleek dat de soep nu eenmaal niet zo heet gegeten zou worden als ze werd opgediend. Opluchting alom! En op het einde van de maand klokt de Nikkei af op een maandverlies in lokale munt van -1,2%. Niet goed, maar gezien de omstandigheden én de beursklim die de Nikkei dit jaar al meemaakte (+15,5% in yen), is het al bij al een ‘gewone’ correctie te noemen.

De rest van de wereldwijde aandelenmarkten deelden een weekje in de malaise, maar gingen nadien weer vlot hoger. Iets met hete soep weet u wel? En herinner u vooral onze beurswijsheid van vorige maand: “when the vix is high, it’s time to buy”. Wie volgens dat mantra begin augustus zijn gelden heeft beheerd, vraagt zich vandaag misschien al af of hij/zij geen winstnames moet verrichten. Want waar we begin augustus nog manisch-depressief naar de beurskoersen keken rijgen we eind augustus de records al opnieuw aan elkaar. De Dow Jones en ook de Duitse DAX-index zijn daarvan de beste voorbeelden. Zij noteren op ‘alltime highs’, mede onder aanvoering van een breder gedragen aandelenklim dan de afgelopen jaren het geval was. Begrijp ons niet verkeerd, technologie blijft bij de sectoren die dit jaar uitblinken, maar de banken, verzekeraars en gezondheidszorg doen het ook erg goed (zie tabel).De basismaterialen en de energiesector daarentegen laten het voorlopig afweten, recessievrees in gedachten.

YTD= evolutie sinds 01-01-2024

Vaarwel inverse rentecurve?

Zowel in de VS als in Europa gaan de rentes de afgelopen maand duidelijk naar beneden. Een renteverlaging in september is dan ook het standaardscenario voor zowel de Europese als de Amerikaanse centrale bank geworden. Vooral de kortetermijnrentes corrigeerden de afgelopen tijd, wat ervoor zorgde dat de inverse rentecurve die in 2022 ontstond bijna is weggewerkt. Een inverse rentecurve ontstaat wanneer de kortetermijnrente, meestal uitgedrukt in 2 jaar (of korter), hoger is dan de langetermijnrente, meestal uitgedrukt in 10 jaar. Een inverse rentecurve komt niet zo heel veel voor en is voor alle duidelijkheid geen ‘normale’ situatie. De economische logica zegt namelijk dat het risico stijgt met de looptijd. En dus zou een langere looptijd in een hogere rentevergoeding moeten voorzien. Momenteel zitten we in de langste periode waarin die omgekeerde rentecurve van tel is, en dat zowel in de VS als in Europa. En, goed om weten, de normalisatie van de rentecurve werd de afgelopen decennia steeds gevolgd door een recessie. De vraag bij beleggers vandaag is dan ook duidelijk: moeten we ons zorgen maken? De economische data zijn alvast vooruitgelopen op de feiten, want de economische groeiverwachtingen zijn laaggespannen en dus al bijgesteld. En ook de winstverwachtingen voor bedrijven (vooral in Europa) zijn niet aan de hoge kant. Het lijkt dus alsof beleggers de recessie al voor een deel hebben ingeprijsd, en uitzonderingen zijn er natuurlijk om de regel te bevestigen. Maar we steken ons hand vandaag niet in het vuur en volgen de markt van dichtbij verder op voor u. Onze obligatiestrateeg komt verder in deze publicatie nog even terug op de renteomgeving.

Bron: Bloomberg

De 'greenback' verliest van zijn pluimen

De Amerikaanse dollar (bijgenaamd ‘greenback’, voornamelijk naar de groene achterkant van alle biljetten) heeft er een moeilijke maand opzitten. De munt zakte van 1,08 dollar voor een euro naar bijna 1,12 dollar voor een euro. Ondertussen herstelde de dollar opnieuw enkele basispunten. We moeten al even teruggaan voor we de dollar meer dan 3% zagen verzwakken op enkele weken tijd. Het vooruitzicht van mogelijke renteverlagingen in de VS ligt aan de basis, samen met de economische data die niet echt tot juichen nopen.

Vooral de Amerikaanse arbeidsmarkt wordt door economen (en door de FED) angstvallig in het oog gehouden. En die arbeidsmarkt in de VS begint barsten te vertonen. Leuk voor de belegger ironisch genoeg, want de kans op renteverlagingen in de VS wordt bij elk slecht cijfer groter, maar minder goed nieuws voor de dollar, die ondertussen ook technisch wat steunniveaus achter zich heeft gelaten. Gelukkig ligt er nog een weerstand op een niveau van 1,12 en voorlopig werd die niet gebroken. Onze economen verwachten ook niet meteen een vrije val voor de Amerikaanse munt want de rente blijft er hoger dan bijvoorbeeld in Europa. De dollar blijft bovendien een vluchtmunt bij zware beursschommelingen. Bang afwachten dus naar de FED-beslissing in september én naar verdere cijfers van de Amerikaanse arbeidsmarkt, die richting moeten geven. Net als de FED beweegt de Amerikaanse munt dus vooral data-afhankelijk vandaag de dag.

Afgelopen maand was vooral voor de euro een topmaand. De eenheidsmunt verstevigde tegenover elke andere belangrijke handelsmunt. En ook de Zwitserse frank is dezer dagen in goede doen en flirt met het hoogste niveau ooit ten opzichte van de euro. De sterke Zwitserse frank vormde begin dit jaar  een probleem voor de centrale bank. De exportgerichte Zwitserse economie had onder de sterke munt te lijden. In maart volgde een rentedaling waarna de Zwitserse munt verzwakte tot 0,99. Enkele periodes van risicoaversie volgden (Europese verkiezingen en recessievrees), waardoor de Zwitserse frank zijn status van veilige haven alle eer aandeed en opnieuw verdapperde richting 0,92. De centrale bankiers beschikken echter over weinig munitie om in te grijpen. De beleidsrente is er amper 1% en de economie toont er tekenen van opleving. De rente laten dalen ligt dus moeilijk.

Fed-baas Powell zorgt voor een optimistische sfeer op de obligatiemarkten

Op het Jackson Hole economisch symposium afgelopen maand beloofde Federale Reserve chef Powell dat het recente macro-economisch kader wellicht toelaat om voor het eerst sinds begin 2020 de beleidsrente te verlagen. Gunstige inflatiecijfers en een traag maar gestaag afkoelende Amerikaanse economie bezorgen de Fed de nodige munitie om een nieuwe rentecyclus in te zetten.

De hoop op een lagere rente zorgde voor een normalisering van de rentecurve. De kortetermijnrente zakte tijdens de zomermaanden met ongeveer 90 basispunten, de langetermijnrente met ‘slechts’ 50 basispunten. Hierdoor verdween de inverse rentecurve grotendeels van het toneel: de 2 en 10-jaarrente bevinden zich nu ongeveer op hetzelfde peil. Exact een jaar geleden lag de rente op 10 jaar 0,75% onder de rente op 2 jaar (zie grafiek evolutie 10-jaars min 2-jaarsrente).

Ook de eurozone maakt zich op voor een nieuwe ronde renteverlagingen. Gunstige inflatiecijfers, met dank aan de olieprijsdaling, laten een nieuwe rentedaling toe. De hardnekkige diensteninflatie (4,1%) zal er allicht wel voor zorgen dat de Europese Centrale Bank eerder haar voorzichtige aanpak zal blijven prediken. Er wordt verwacht dat de bank niet in haar kaarten zal laten kijken qua timing voor extra renteverlagingen later dit jaar.

Zolang de hoop op een verdere versoepeling van het monetaire beleid verantwoord blijft, kunnen obligatiebeleggers de rest van het jaar met vertrouwen tegemoet zien. Overheidsobligaties blijven ook de komende maanden wellicht een hotspot voor beleggers.

In het segment van de bedrijfsobligaties viel er ook de afgelopen maand weinig animo te beleven. De kredietspreads op zowel investment grade obligaties als high yield obligaties bleven nagenoeg stabiel. Zolang de economische activiteit voldoende hoog blijft, zullen deze spreads eerder zijwaarts bewegen.

Olieprijs onder druk

Met de winter voor de deur is het voor velen het moment om het niveau van de mazouttank eens te checken. Goed nieuws voor de mazoustokers … de olieprijs staat de laatste dagen (verder) onder druk. Wat is de oorzaak? Zo verwacht de markt dat het aanbod kan toenemen. In de broeihaard van Libië zouden de rivaliserende partijen mogelijk tot een overeenkomst komen zodat de olieproductie terug op gang kan komen. Verder gaat de OPEC+ de productiebeperkingen versoepelen waardoor er meer olie op de markt komt.

En tot slot de macro-economische omgeving … bij grootverbruiker China is de industriële productie gedaald naar het laagste niveau in zes maanden. China is de grootste importeur van ruwe olie. Ook rond de Amerikaanse economie duiken er twijfels op zodat het duidelijk is dat het ‘zwarte goud’ vanuit macro-economische hoek weinig steun hoeft te verwachten. Echter, niet vergeten dat de OPEC+ nog altijd de belangrijkste sleutel om de olieprijs richting te geven in handen heeft en dat is de kraan terug wat meer dichtdraaien. Als de oliesjeiks de inkomsten zien dalen, kunnen de geplande versoepelingen wel eens snel kunnen tegen gedraaid worden. Het loon van Ronaldo & co moet immers betaald kunnen worden …

KBC Beleggingsstrategie

Sectoren binnen de strategie

Cyclische aandelen: we zijn nog steeds voorzichtig voor industriële bedrijven. We zijn neutraal voor basismaterialen. Ze profiteren van de stijging van enkele cruciale grondstoffen zoals koper en goud. Voor de cyclische consumentensectoren zijn we negatief, gezien recent de consument in de VS minder optimistisch bleek dan verwacht. Ook de automobielsector kan niet bekoren, maar deze sector wordt gedomineerd door het volatiele Tesla.

Defensieve aandelen: sectoraal gaat de voorkeur naar niet-cyclische consumentensectoren (lees : voeding en dranken en huishoud- en persoonlijke producten) en naar gezondheidszorg. Binnen gezondheidszorg zijn we niet alleen positief voor de klassieke farmaciebedrijven, maar ook voor medische technologie. Voor nutsbedrijven zijn we vandaag neutraal.

Financiële aandelen: voor de financiële sector zijn we positief. Dit zowel voor de verzekeringsmaatschappijen als voor (Europese) banken. De interestmarges blijven hoog, en een afvlakkende rentecurve versterkt dit effect ook nog de komende maanden.

Vastgoed: is een kleine sector. Het voorbije jaar presteerde de sector slecht, geconfronteerd met hogere rentes en een markt die opdroogde. De hoge rentegevoeligheid van de sector is doorslaggevend in de visie die we geven. In de VS wordt de verwachting over het aantal renteknippen stevig neerwaarts bijgesteld. Een rente die langer hoger blijft, en enkele specifieke problemen in de vastgoedsector in de VS leiden tot een negatieve visie.

Technologie
: de extra dollars binnen de IT-budgetten van bedrijven lijken eerder naar AI-initiatieven te gaan dan naar software, waardoor de groei van software-bedrijven wat meer onzeker is. Inclusief Microsoft zijn we neutraal voor deze sector. In het halfgeleidersegment houden we een overwogen positie aan. De forse (en wellicht structurele) groei in het segment gericht op Artificiële Intelligentie zorgt voor stevige rugwind. We behouden een neutrale visie op (traditionele) media. Voor telecom (een onderdeel van communicatiediensten) zijn we negatief. De vrije kasstroom blijft door investeringen onder druk staan, en de winstrevisies waren stevig negatief. Het is echter een zeer kleine deelsector. Hardware kan ons nog steeds weinig bekoren, hiervoor hanteren we een negatieve visie.

Een beleggingsstrategie op uw maat. 

Wat gebeurt er in de wereld? En wat zijn de gevolgen voor de financiële markten? In de KBC- Beleggingsstrategie gaan we dieper in op onze vooruitzichten voor specifieke regio’s, sectoren en thema’s.
Wenst u meer informatie? Uw private banker of wealth manager is uw aanspreekpunt.

Hebt u hierover vragen?
Uw private banker of wealth manager helpt u graag verder. 

Maak kennis met KBC Private Banking & Wealth
Inschrijven op onze nieuwsbrief
Aktien&Optionen-Analyst KBC Private Banking&Wealth

Dit nieuwsbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of advies.