De wereld in beeld: technologie boven
Voor de Europese beurzen eindigde de eerste jaarhelft zoals onze lente: al kwakkelend. Europa telt nu eenmaal ‘veel’ minder technologiebedrijven dan de VS en dat zien we dan ook in de beursprestaties. Technologie-index Nasdaq deed er in juni nog eens vlotjes 6,2% bij. Deze stijging wordt vooral gedragen door enkele zwaargewichten in de index. Voor de ‘kleintjes’ is het ook in de VS dit jaar heel wat minder. Zo noteert de S&P smallcap in dollar zelfs negatief sinds het jaarbegin.
De mindere prestatie van de Europese beurzen de afgelopen weken heeft verschillende oorzaken. Zo spelen de zwakkere economische omgeving, de geopolitieke risico’s en de opmars van rechtse strekkingen in enkele landen de markten parten.
Amerikaanse economie laat stoom af
De beleggers haalden opgelucht adem. De vrees dat de Federal Reserve de voet langer op het gaspedaal zou houden is na de recentste inflatiecijfers bekoeld. De algemene inflatie daalde in de VS tot 3,3% met een kerninflatie op 3,4%. De Amerikaanse economie toont een eerste teken van verzwakking. De groei van het bbp over het eerste kwartaal van 2024 werd al neerwaarts bijgesteld. De consument begint stilaan op zijn tandvlees te zitten. De spaarbuffers worden aangewend en de consument geeft minder uit. We noteren ook meer werklozen, terwijl de vacatures een terugval kennen. De Amerikaanse economie lijdt ook onder een lage externe vraag en een te sterke dollar.
De Federal Reserve (Fed) liet de beleidsrente in juni ongewijzigd. De Amerikaanse centrale bank speelt op zeker en verwijst ondanks de laatste cijfers naar het hardnekkige desinflatoire pad. Zelf spreekt de Fed van één renteverlaging in de tweede jaarhelft. Onze economen hebben een iets gunstigere visie met betrekking tot de desinflatie en verwachten twee renteverlagingen. Dit is ook de algemene visie in de markten.
ECB als eerste aan zet
Bijna vijf jaar geleden verlaagde de Europese Centrale Bank het laatst de depositorente (toen richting -0,5%). Op 6 juni was het dan opnieuw zover. De depositorente ging van 4% naar 3,75%. Hier verwachten onze economen nog twee renteverlagingen van telkens 25 basispunten, eentje in september en eentje eind 2024. De centrale bankiers dekken zich nu al in en weigeren zich vast te pinnen op een vast traject. De cijfers zullen het wandelpad bepalen, is de teneur.
En wat doet de Europese consument? We zien stilaan signalen van beterschap. Er is een inhaalbeweging op het vlak van lonen wat de koopkracht ondersteunt. De werkgelegenheid groeit en de werkloosheidsgraad daalt in de eurozone tot een historisch dieptepunt (6,4%).
Franse verkiezingen: nog onduidelijk
De Franse beurs stond al enkele weken onder druk door de onzekerheid rond de parlementsverkiezingen. De uitslag van de eerste rond schept nog geen duidelijkheid over hoe het nu verder moet. Zoals verwacht werd het Rassemblement National (RN) de grootste partij gevolgd door het linkse Nouveau Front Populair. De reactie op de uitslag? De markt schat de kans dat het RN een absolute meerderheid haalt iets kleiner in dan voor de eerste stemronde. De euro herstelde licht en Frans staatspapier veerde licht op. De onzekerheid blijft echter. De markt opteert voor een politieke patstelling waarbij de extreem ‘dure’ plannen van enkele partijen geen kans maken.
Nu we het toch over politiek hebben…. In de VS is het eerste verkiezingsdebat voor Biden op een fiasco uitgedraaid. Op de vele leugens van Trump had Biden weinig weerwerk te bieden. Alle hens aan dek nu bij de Democraten om het zinkende schip drijvende te houden. Van een terugtrekking van ‘Sleepy Joe’ is vooralsnog geen sprake. Een buitenstaander vraagt zich af of beide partijen nu echt niets beter in de kuip hebben om een wereldmacht de komende vier jaar te gaan leiden. De markten liggen er in de VS gewoontegetrouw niet wakker van. In feite maakt het voor de beurs weinig uit wie het pleit wint of verliest in november.
Rentemarkten
De uitslag van de Europese verkiezingen zette de Europese rentenmarkten in vuur en vlam. De verrassende beslissing van Frans president Macron om nieuwe parlementsverkiezingen uit te schrijven zond een schokgolf door de markt voor Europese overheidsobligaties. De rentespread tussen veilige haven Duitsland en Frankrijk liep op met ongeveer 30 basispunten. In het zog van Frankrijk zagen ook landen als België en Italië hun rentespread met Duitsland oplopen, al was de beweging in deze landen wat minder uitgesproken.
Het rentebesluit van de ECB om de rente met 25 basispunten te verlagen was op voorhand goed gecommuniceerd en zorgde dan ook voor een beperkte marktreactie. In de persconferentie die volgde op het rentebesluit gaf president Lagarde aan zich niet te willen engageren voor snelle nieuwe renteverlagingen. Het verloop van de inflatie later dit jaar zal bepalen of en hoeveel de rente nog kan worden aangepast. Ondertussen lijkt de Europese economie wat uit te bodemen.
Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan was het op rentevlak een eerder rustige junimaand. De Federal Reserve wacht voorlopig af en zal de rente pas verlagen als de arbeidsmarkt verder afkoelt en de inflatie op een substantiële wijze daalt richting de beleidsdoelstelling van 2%.
De kredietspread op zowel Amerikaanse als Europese bedrijfsobligaties veerde de afgelopen maand op. Het waren vooral de meer risicovolle junkobligaties die het moesten ontgelden. De spread op dit type obligaties liep op met zo’n 30 basispunten.
De kredietspread op de meer veilige investment grade obligaties corrigeerde met slechts 10 basispunten.
Zolang de economieën relatief goed blijven presteren, kan verwacht worden dat de kredietspreads de komende maanden niet al te veel zullen oplopen.
Op het vlak van munten sprongen 2 belangrijke tendensen in het oog.
- Enerzijds was er de relatief sterke prestatie van de dollar. De munt verdapperde van 1,09 per euro naar 1,07.
- Anderzijds viel ook de verdere verzwakking van de Japanse yen op. 1 euro is momenteel 173 yen waard, het laagste niveau sinds de jaren 90 van de vorige eeuw. De toerist die Japan op zijn lijstje heeft kan er maar blij om wezen.
KBC Beleggingsstrategie
Sectoren binnen de strategie
Cyclische aandelen: we zijn nog steeds voorzichtig voor industriële bedrijven. We zijn nu neutraal voor basismaterialen. Ze profiteren van de stijging van enkele cruciale grondstoffen zoals koper. Voor de cyclische consumenten-sectoren zijn we negatief, gezien recent de consument in de VS minder optimistisch bleek dan verwacht.
Defensieve aandelen: sectoraal gaat de voorkeur naar niet-cyclische consumentensectoren (lees : voeding en dranken en huishoud- en persoonlijke producten) en naar gezondheidszorg. Binnen gezondheidszorg zijn we niet alleen positief voor de klassieke farmaciebedrijven, maar ook voor medische technologie. Voor nutsbedrijven zijn we vandaag neutraal.
Financiële aandelen: voor de financiële sector zijn we positief. Dit zowel voor de verzekeringsmaatschappijen als voor (Europese) banken. De interestmarges
blijven hoog, en een afvlakkende rentecurve versterkt dit effect ook nog de
komende maanden.
Vastgoed: is een kleine sector. Het voorbije jaar presteerde de sector slecht, geconfronteerd met hogere rentes en een markt die opdroogde. De hoge rentegevoeligheid van de sector is doorslaggevend in de visie die we geven.
In de VS wordt de verwachting over het aantal renteknippen stevig neerwaarts bijgesteld. Een rente die langer hoger blijft, en enkele specifieke problemen in de vastgoedsector in de VS leiden tot een negatieve visie, wat een wijziging is
ten opzichte van vorige maand.
Technologie: de extra dollars binnen de IT-budgetten van bedrijven lijken eerder naar AI-initiatieven te gaan dan naar software, waardoor de groei van software bedrijven onzeker is. Daar we op korte termijn hier niet echt verandering in verwachten, hebben we winst genomen op onze positie. Hierdoor hebben we binnen technologie nu een onderweging op software en hardware. In het halfgeleidersegment houden we een overwogen positie aan. Het ergste van de voorraadcyclus lijkt achter de rug, wat opnieuw ruimte laat voor prijszetting. Bovendien zorgt de forse (en wellicht structurele) groei in het segment gericht op Artificiële Intelligentie voor stevige rugwind voor de marktleider (Nvidia). We behouden een neutrale visie op (traditionele) media. Voor telecom (een onderdeel van communicatiediensten) zijn we negatief. De vrije kasstroom blijft door investeringen onder druk staan, en de winstrevisies waren stevig negatief. Het is echter een zeer kleine deelsector.
Een beleggingsstrategie op uw maat.
Wat gebeurt er in de wereld? En wat zijn de gevolgen voor de financiële markten? In de KBC- Beleggingsstrategie gaan we dieper in op onze vooruitzichten voor specifieke regio’s, sectoren en thema’s.
Wenst u meer informatie? Uw private banker of wealth manager is uw aanspreekpunt.
Dit nieuwsbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of advies.