2261005231
2261005231

De wereld in beeld: tot nooit meer 2024, welkom 2025

Elk jaar een cliché maar tradities zijn er om in ere te worden gehouden. Onze lezers wensen we een vreugdevol, boeiend en bovenal gezond 2025. Bij de beleggers onder ons volgt hier meestal nog een vervolgzin in de trend van ‘als het effe kan ook een goed beursjaar’. Gezondheid en beurzen, jammer genoeg hebben we geen van beide helemaal in de hand.

Wat zou dé zoekrobot bij uitstek, Google, trouwens vertellen over de beursverwachtingen voor 2025? We namen de proef op de som en typten volgende zoekopdracht in: “beursvoorspellingen 2025”. En wat verscheen er bovenaan de resultaten? “2025 kondigt zich aan als een veelbelovend jaar voor de aandelenmarkten, daarover lijken de meeste assetmanagers het unaniem eens te zijn. De inflatiedruk is in de ontwikkelde markten sterk afgekoeld. Dat zorgt voor een stabiele beleggingsomgeving, en dus voor interessante mogelijkheden”.

Voila, we zijn weer gerustgesteld. Als Google het zegt. Maar toch benieuwd als we zijn, deden we dezelfde oefening voor het voorbije jaar 2024. Voordeel van Google, de historiek blijft immers bestaan. En wat zouden we dan begin vorig jaar hebben gelezen? "2024 zou het eindspel kunnen zijn waarbij zowel de prijsgroei als de rentetarieven weer normaal worden en verder dalen. Het zal echter vallen en opstaan worden is onze verwachting. De komende 12 maanden zullen de gevolgen moeten blijken van het gevoerde monetaire beleid.”

Toch een beetje ‘flou’ deze voorspelling. Beleggen op de beurs is nu eenmaal elk jaar wel eens vallen en opstaan. Verder dalende rentetarieven? Niet dus met een Amerikaanse tienjaarsrente die begin 2024 rond 3,9% noteerde en het voorbije jaar eindigde op 4,55%. Het monetaire beleid moest de afgelopen maanden regelmatig worden bijgestuurd met eerst een Amerikaanse economie op de rand van een recessie tot een economische locomotief die maar doordendert.

Wie vorig jaar voorspelde dat na een ‘boerenjaar 2023’ de beurs dit in 2024 nog eens vlotjes zou overdoen of zelfs overtreffen die had een reële kans te worden afgevoerd. Maar neen hoor, dankzij big tech of de Magnificent 7 ging vooral Wall Street op zijn elan van 2023 door. We zetten de Magnificent 7 nog eens op rijtje in alfabetische volgorde: Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia en Tesla. Slechts zeven aandelen waren goed voor bijna de helft van de return van alle Amerikaanse aandelen en een derde van alle aandelen wereldwijd. Indrukwekkend. Maar ook de bredere Amerikaanse S&P 500-index kende een topjaar met een stijging van 25%. Het jaar vooraf lag de winst ook al in die buurt. Het gewicht van technologie is de laatste jaren in deze index dan ook aanzienlijk toegenomen. En dan vergeten we nog de appreciatie van de dollar ten opzichte van de euro, wat het totale rendement voor de Europese belegger in Amerikaanse waarden nog hoger brengt.
 

YTD= evolutie sinds 01-01-2024

En Europa? Dat bleef eens te meer achterop hinken. Europese aandelen moeten het nu al een aantal jaren afleggen tegen de Amerikaanse beurs. De reden zult u al vaak gelezen hebben. De Amerikaanse economie draait als een tierelier, in Europa ligt de eeuwige voortrekker op apegapen. Duitsland dus. Wie enkele jaren geleden opperde dat een land als Spanje op economisch vlak ooit de primus van de Europese klas zou zijn, werd ook hier stante pede afgevoerd. Eviva Espana. Het tij kan keren blijkbaar.

En uiteraard speelt het gebrek aan technologische toppers in Europa een rol. Buiten een ASML en enkele kleinere sectorgenoten, is het zoeken naar een speld in de technologische hooiberg.

Bron: Bloomberg

Voorspellingen over het beursjaar? Wees er voorzichtig mee. Doorgaans zijn de meeste marktwaarnemers of specialisten positief over het jaar dat volgt. U zou maar eens de enige moeten zijn die met een negatieve visie uitpakt, terwijl de beurs het goed doet. De reputatie ligt aan diggelen. Als iedereen zich positief uit en het jaar valt tegen, nou ja, dan zat iedereen er toch naast. "It’s the economy,  stupid", woorden die Bill Clinton weliswaar in een andere context uitsprak.

En om terug bij de Google-voorspelling te komen. Inderdaad, de meeste strategen gaan uit van een goed beursjaar, Amerika blijft the place to be voor wie in aandelen belegt en Europa zal blijven aanmodderen. Dat is in één zin de samenvatting.

Waar trekken de optimisten zich aan op? De Amerikaanse economie zal zijn voortrekkersrol blijven vervullen. De zorgen om een recessie zijn al lang verleden tijd. Een no landing-scenario dus waarbij de economie al terug een versnelling hoger schakelt.

De verwachtingen voor Europa en China blijven somber. Europa kan misschien profiteren van de sterke dynamiek in de VS. Wat China betreft wordt het rijtje steunmaatregelen van de overheid ondertussen zo lang als de Chinese muur, maar vooralsnog zonder weinig resultaat. Beleggingsgeld wereldwijd vindt vooral zijn weg richting Wall Street en dit werkt uiteraard als een kettingreactie. Meer geld, meer investeren in Amerikaanse bedrijven, aandelen in trek wat voor hogere koersen zorgt… Hoe hoog reiken de bomen?

Waar ligt het risico in de VS? De waardering van de beurs is al aanzienlijk opgelopen. Dit betekent dat er nog hogere winsten worden verwacht om die waardering redelijk te houden. Vanuit rentehoek, maar daarover verder nog meer, wordt in de VS weinig steun verwacht. De Federal Reserve wordt natuurlijk geconfronteerd met de sterke economische data zodat het aantal verwachte toekomstige renteverlagingen al danig is afgezwakt. En nog een risico op iets langere termijn is het beleid van Trump. De euforie is nu groot, 'Make America great again' nietwaar, maar als alle plannen van Trump zouden gerealiseerd worden, kunnen we een implosie van de economie verwachten. De inflatie zou aanzienlijk toenemen, vooral door een stijgende loondruk. Trump wil de inwijkelingen verbannen maar ganse deeleconomieën steunen op deze arbeiders. Een tekort aan werkkrachten voor de katoenpluk, voor de druivenpluk in Californië, voor de vuile jobs waar Joe Sixpack niet uit zijn zetel voor komt en niemand om het gazon van de golfresort van Trump te onderhouden… Een groot tekort aan jobs met een gigantische opwaartse loondruk tot gevolg.

Uit een enquête uitgevoerd door de Bank of America zijn de drie grootste risico’s voor 2025 Trump gerelateerd: een beleid van Trump dat de mist in gaat, een heroplevende inflatie en handelsoorlogen die escaleren.

Wat met de geopolitieke risico’s? De broeihaarden in de wereld blijven branden en op korte termijn zien we weinig hoop op beterschap. Of houdt Trump zich aan zijn belofte om het conflict tussen Rusland en Oekraïne in één dag op te lossen? Dat zou sterk zijn. Zelensky wordt noodgedwongen en wanhopig nog een aanhanger van Trump. De waarheid is echter minder fraai. Economisch liggen er weinig landen wakker van de lopende conflicten. Mochten er voor de VS (grotere) belangen op het spel staan, dan was de wereldgrootmacht al veel sneller in actie geschoten om het conflict op te lossen. Europa wordt dagelijks geconfronteerd met spanningen en oorlogsdreiging en is voor de energietoevoer nog altijd niet volledig onafhankelijk. Drill baby drill, Trump pompt met plezier meer olie op om ons te bevoorraden. Een beetje spanning her en der houdt de olieprijs immers op een rendabel peil denkt Trump. Een wapenstilstand in Oekraïne zou de olieprijs wel eens een klap kunnen geven.

Conclusie: de verwachtingen in Trump II zijn hoog, zeer hoog. Het beloven alleszins vier boeiende jaren te worden waarbij voorspellingen van de ene op de andere dag in de prullenbak kunnen. De discussies onder zijn discipelen zijn nu al aan de gang. Musk is alomtegenwoordig. Wordt hij de volgende kandidaat voor het presidentschap? Sommige door Trump aangeduide medewerkers zijn controversieel. Kan Trump zijn plannen tot uitvoering brengen en zo ja, wat doet dit met de Amerikaanse economie? Boeiend maar o zo onvoorspelbaar. Afspraak eind 2025 voor een eerste evaluatie.

Fixed Income

Herprijzing rentemarkten zet door

December was een pittige maand voor obligatiemarkten. De verliezen liepen op ondanks actieve centrale banken die de beleidsrenten verder verlaagden.

Boosdoener voor deze rente-evolutie was de vrees dat het economische beleid in de VS na de inauguratie van Trump voor een inflatieopstoot zal zorgen. Begrijpelijk dat de monetaire autoriteiten begin dit jaar een eerder afwachtende houding zullen aannemen.

De Federale Reserve waarschuwde de markten al dat wellicht geen nieuwe renteverlagingen verwacht moeten worden. De vaststelling dat de Amerikaanse economie op toerental is, is hier uiteraard niet vreemd aan.
Voor de rest van dit jaar worden in de Verenigde Staten nog maximaal 2 renteverlagingen verrekend.

Ondanks de mindere prestatie van de economie in de eurozone en de nieuwe rentedaling die door Europese centrale bank in december werd doorgevoerd, trokken ook de Europese rentes hoger. Ook hier lijken de markten te beseffen dat het rentepad voor 2025 wat onzekerder wordt. In de eurozone worden voorlopig nog wel een viertal renteverlagingen verwacht.

2025 start voor obligatiehouders dus onder een minder gunstig gesternte. Alle ogen zijn gericht op de VS en hoe het economische beleid van president Trump er concreet zal uitzien. Met ingehouden adem wordt gewacht op de eerste beleidsbeslissingen en vooral wat deze zullen betekenen voor de Amerikaanse en bij uitbreiding voor de wereldeconomie.

In tegenstelling tot de rente op overheidsobligaties bewoog de kredietspread op bedrijfsobligaties nauwelijks afgelopen maand. Het blakende vertrouwen van markten in een gezonde economische groei met inflatie die onder controle blijft, verklaart het risk-on-sentiment dat heerst in dit marktsegment.

Op het vlak van munten eindigde het afgelopen jaar met mooie winsten voor de dollar. De munt apprecieerde aanzienlijk tegenover de meeste andere wereldmunten. Een eerder afwachtende Federale Reserve in 2025 kan een verdere versteviging van de dollar in de hand werken. Het ‘pariteitsniveau’ (1 euro = 1 dollar) nadert nu met rasse schreden.

KBC Beleggingsstrategie

Sectoren binnen de strategie

Cyclische aandelen: globaal genomen blijven we de sceptisch voor cyclische aandelen, maar in het licht van de recente, en de nog te verwachten, renteverlagingen hebben we enkele accenten verlegd. We zijn nog steeds voorzichtig voor industriële bedrijven. We zijn wel optimistischer geworden voor basismaterialen aangezien zij kunnen profiteren van de lagere renteomgeving die de vraag naar bouwmaterialen zal aanwakkeren. Voor de cyclische consumentensectoren zijn we neutraal, terwijl we de Europese luxesector helemaal afbouwden. De automobielsector kan niet bekoren, maar deze sector wordt gedomineerd door het volatiele Tesla, waar we ons neutraal op positioneerden.

Defensieve aandelen: sectoraal gaat de voorkeur naar huishoud- en persoonlijke producten (binnen de niet-cyclische consumentensectoren) en naar gezondheidszorg. Binnen gezondheidszorg zijn we niet alleen positief voor de klassieke farmaciebedrijven, maar ook voor medische technologie. Voor nutsbedrijven zijn we vandaag neutraal. Voor voeding en dranken zijn we negatief nu de resultaten wat tegenvallen. Algemeen is onze visie op de brede sector van defensieve aandelen meer neutraal geworden, gegeven de aanhoudende sterkte van de Amerikaanse economie, waar vooral de arbeidsmarkt en de dienstensector het goed blijven doen.


Financiële aandelen: voor de financiële sector zijn we positief. Dit zowel voor verzekeringsmaatschappijen als voor banken. De interestmarges blijven hoog en de verwachte beweging in de rentecurve versterkt dit effect ook nog de komende maanden. Binnen de sector maken we enkele verschuivingen. De kwetsbaarheden van Amerikaanse banken lijken voorbij, dus we verschuiven ons overgewicht in Europese banken naar Amerikaanse banken. Ook Amerikaanse vermogensbeheerders en leveranciers van betalingsdiensten worden lichtjes bijgekocht.

Vastgoed: na een moeilijke periode voor vastgoed, zou de sector moeten kunnen profiteren van de dalende rente. Centrale banken lijken bereid om op hun volgende vergaderingen de beleidsrente te verlagen. Bovendien zien we opnieuw meer deals in de sector plaatsvinden waardoor de onzekerheid over de waardering afneemt. Ten slotte is ook het dividendrendement aantrekkelijk.

Techologie: we worden opnieuw positiever voor de brede technologiesector. De halfgeleidersector blijft duur maar de groeiverwachtingen zijn erg sterk (o.m. voor Nvidia) waardoor we opnieuw boven het referentiegewicht beleggen. Hardware kan ons nog steeds het minst bekoren maar we worden iets minder negatief nu de pc-verkopen lijken uit te bodemen. Verder worden we positiever voor (traditionele) media die profiteren van een sterke consument en blijven we positief op software. De waardering is aantrekkelijk en de cijfers in het tweede kwartaal waren fraai.
 

Regio's binnen de strategie

Sinds de overwinning van Trump behouden we enkele uitgesproken regionale keuzes die grotendeels geïnspireerd zijn door de verwachte beleidskeuzes van zijn regering die in de stelling staat. Zijn 'America-first'- verhaal klinkt wederom luid en duidelijk. Daarom zijn we nu positief, zowel voor Amerikaanse large als small caps. Aangekondigde belastingverlagingen zouden de resultaten van Amerikaanse bedrijven moeten ondersteunen. En de protectionistische politiek (o.a. importtarieven) zou lokale producenten (veelal kleinere bedrijven) ten goede moeten komen. Voornamelijk China zou het primaire doelwit zijn van zo’n importtarieven, maar ook de automobiel- en luxe-industrie in de eurozone zijn kwetsbaar. Daarom zijn we nu negatief voor Opkomend Azië en de grotere bedrijven uit de eurozone.

Een beleggingsstrategie op uw maat. 

Wat gebeurt er in de wereld? En wat zijn de gevolgen voor de financiële markten? In de KBC- Beleggingsstrategie gaan we dieper in op onze vooruitzichten voor specifieke regio’s, sectoren en thema’s.
Wenst u meer informatie? Uw private banker of wealth manager is uw aanspreekpunt.

Hebt u hierover vragen?
Uw private banker of wealth manager helpt u graag verder. 

Maak kennis met KBC Private Banking & Wealth
Inschrijven op onze nieuwsbrief
Aktien&Optionen-Analyst KBC Private Banking&Wealth

Dit nieuwsbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of advies.