Italiaans begrotingstekort is groter dan verwacht
Het is nu ook officieel. De Italiaanse regering stelde gisteren het verwachte begrotingstekort voor dit en volgend jaar opwaarts bij. Het gat in de begroting wordt dit jaar geschat op 5.3% van het BBP ipv 4.5% en in 2024 op 4.3% ipv 3.7%. Lagere belastinginkomsten liggen aan de basis.
Tijdens en na de pandemie kregen Italianen een korting voor renovaties van gebouwen (energie-efficiëntie verhogen etc). Ze maakten daar massaal gebruik van wat de overheid in totaal zo’n 140 euro miljard kost. Ondertussen is het gebruik van de zogenaamde “Superbonus” afgebouwd. Volgende maand presenteert de regering de details van de begroting voor 2024. Tegelijkertijd stelde premier Meloni de groeiprognoses neerwaarts bij: 0.8% dit jaar (van 1%) en 1.2% volgend jaar (van 1.5%).
Het fiscale plaatje wint aan belang voor markten
We zitten niet meer in de context van nulrentes waarbij bovendien een grote slokop (ECB) klaar stond om overheidsobligaties/schuld aan eender welke prijs op te pikken.
Het voorbije decennium was de centrale bank goed voor zo’n 5000 miljard euro aan netto aankopen van voornamelijk staatspapier. In de nieuwe wereld van een stijgend renteklimaat waarin de ECB inflatie bestrijdt, keert de kredietrisicopremie terug. De Italiaanse spread ten opzichte van Duitsland steeg op een looptijd van 10 jaar tot 195 basispunten, het hoogste niveau sinds maart van dit jaar. We verwachten dat hij verder kan oplopen tot 250 (2022 top) of zelfs tot 300 (2018 top) bpn.
De combinatie van hogere globale rentes, een afbouw van de obligatieportefeuilles van de ECB, fiscale stimulus en binnenkort oplopende rentelasten zorgen voor hogere intra-EMU kredietrisicopremies. Italië is daarbij slechtste leerling van de klas met ook nog een schuldgraad van meer dan 140% van het BBP.
In het verleden toonde de euro zich gevoelig aan hogere Italiaanse kredietrisicopremies. Samen met het stijgend (reële) renteklimaat en risicoaversie trekken ze EUR/USD lager. Het muntenpaar verloor recent 1.0635/11 steun en is intussen al bij 1.0511/1.0494 aanbeland. Een breuk lager brengt 1.0406 (50% herstel op 2022-2023 rebound) en 1.0201 (62% herstel) in beeld.
Italiaanse kredietrisicopremie stijgt tot hoogste niveau sinds maart
Een beleggingsstrategie op uw maat
Wat gebeurt er in de wereld? En wat zijn de gevolgen voor de financiële markten? In de KBC-Beleggingsstrategie gaan we dieper in op onze vooruitzichten voor specifieke regio's, sectoren en thema's.
Wenst u meer informatie? Uw private banker of wealth manager is uw aanspreekpunt.