Megadeal rond Credit Suisse
Afgelopen weekend bereikte de Zwitserse Centrale Bank (SNB) en de financiële regelgever (FINMA) een akkoord met een andere grote Zwitserse bank UBS om Credit Suisse over te nemen. Hiermee komt er een einde aan deze meer dan 160-jaar oude instelling.
Wat werd er nu beslist?
UBS nam uiteindelijk Credit Suisse over voor een bedrag van iets meer dan 3 miljard euro. Een eerder voorstel waarbij UBS de bank op 1 miljard waardeerde, werd afgeschoten. De deal gaat niét door in contanten, maar in aandelen van UBS. Bovendien kon UBS ook enkele garanties afdwingen. Zo voorziet de Zwitserse Centrale Bank voor meer dan 100 miljard euro aan liquiditeiten. Eventuele afboekingen worden voor de eerste 5 miljard door UBS gedragen. De Centrale Bank staat dan weer garant om voor een bijkomende 9 miljard euro verliezen op te vangen.
Enkele gevolgen
De aandeelhouders van Credit Suisse krijgen door deze deal dus aandelen van UBS in handen. Zij kijken echter aan tegen een forse afprijzing van hun aandelen, zelfs ten aanzien van de stevig gedaalde slotkoers van vrijdagavond. Slechter nieuws bestaat er voor enkele obligatiehouders. Obligaties die tot het AT1-kapitaal van de bank behoren (goed voor zo’n 16 miljard euro) worden helemaal afgeboekt en naar nul herleid.
Hoe is het zover kunnen komen?
Tijdens de financiële crisis kenden zowel Credit Suisse als UBS een bijzonder moeilijke periode. UBS had staatssteun nodig, maar Credit Suisse weigerde en ging op eigen kracht verder. Aanvankelijk leek dat goed te lukken, maar doorheen de jaren hing er rond Credit Suisse een steeds grotere waas van schandalen, met regelmatig boetes als gevolg. Hoewel de retailbank financieel gezond was, bleek vooral de zakenbank sterk geplaagd door wanbeheer, schandalen en slecht risicomanagement. Het faillissement van de 3 nichebanken in de VS (….) veroorzaakte een daling van het vertrouwen, voornamelijk bij die banken waarrond het sentiment al langer slecht was, zoals Credit Suisse. Klanten verkochten Credit Suisse-beleggingsfondsen en haalden deposito’s weg. De bank werd ook een stuk minder gebruikt als tussenpersoon (broker). Door deze samenloop van omstandigheden stond deze plots op wankelen.
Om een grotere vertrouwensbreuk tegenover de sector en eventuele spill over-effecten te voorkomen, namen de Zwitserse Centrale Bank en FINMA actie. Door de deal met UBS, gecombineerd met enkele stevige garanties, probeert men het vertrouwen opnieuw te herstellen. Om diezelfde redenen verhoogden enkele centrale banken dit weekend ook de dollarliquiditeit vrij fors. Voorlopig reageert de markt niet bijster positief en noteren de Europese aandelenfutures een kleine 2% in het rood. We zien duidelijk een vlucht naar veilige havens zoals Duits overheidspapier, waardoor de rente fors daalt.
De visie van KBC Asset Management
We volgen de snel ontwikkelende situatie op de voet. Hoewel het sentiment duidelijk minder positief is, zien wij geen fundamentele problemen in de wereldwijde financiële sector. Voorlopig ondernemen we daarom geen bijkomende actie in de portefeuilles. Door de omstandigheden kan dit uiteraard snel wijzigen. We houden u hiervan op de hoogte.
Een beleggingsstrategie op uw maat.
Wat gebeurt er in de wereld? En wat zijn de gevolgen voor de financiële markten? In de KBC- Beleggingsstrategie gaan we dieper in op onze vooruitzichten voor specifieke regio’s, sectoren en thema’s.
Wenst u meer informatie? Uw private banker of wealth manager is uw aanspreekpunt.
Auteur: strategieteam KBC Asset Management
Dit nieuwsbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of advies.