Recessievrees pakt beleggers in snelheid

Het gebeurt al eens in de zomerperiode: genietend van een prachtige zonnetje sluit u de dag af met een lekkere cocktail op een mooi terras. Geen vuiltje aan de lucht, maar een kwartier later verschijnen donkere wolken, begint het stevig te waaien en zorgen stortregens voor een inferno.

Een beetje hetzelfde gevoel op de aandelenmarkten de voorbije dagen. Tot midden juli was er weinig aan de hand. De bedrijven publiceerden mooie cijfers over het tweede kwartaal, de economie kabbelde rustig voort terwijl de teruglopende inflatie een (verdere) verlaging van de beleidsrentes in het vooruitzicht stelde.

Daarna keerde echter het sentiment en volgde een stevige correctie. Plots leken de cijfers van de grote IT-bedrijven niet meer zo overtuigend, groeide de vrees voor een hardere landing van de economie, die door een lagere beleidsrente niet meer voorkomen zou kunnen worden. Een verhoging van de beleidsrente in Japan katapulteerde de Japanse yen bovendien terug naar de niveaus van het jaarbegin. Een streep door de rekening van beleggers die goedkoop leenden in yen om te beleggen in risicovolle activa zoals aandelen. Om erger te voorkomen werden posities gesloten waardoor de verkoopdruk alleen maar toenam.

Heftige bewegingen waarvan het altijd weer even schrikken is. Met een koel hoofd de zaken wat in perspectief plaatsen, is uiteraard de boodschap.

Aandelenmarkten gingen wereldwijd sinds oktober vorig jaar een kleine 30% hoger met uitschieters zoals de Amerikaanse technologiebeurs die bijna 50% aandikte. Dat beleggers bij wat tegenwind hun winsten willen veiligstellen, hoeft niet te verbazen, maar dit betekent niet noodzakelijk dat ze de markt definitief de rug toedraaien.

 

Wanneer we focussen op wat er echt is veranderd dan is er weinig reden voor paniek

  • De zwakkere arbeidsmarktcijfers in de VS zijn een indicatie van de verwachte groeivertraging. De mix van gepubliceerde data wijzen niet op een nakende recessie.
  • De gepubliceerde bedrijfswinsten lagen in de VS zo'n 10% hoger dan vorig jaar, terwijl we in Europa voor het eerst sinds lang opnieuw winstgroei zien.
  • De Federal Reserve gaf in haar jongste communicatie duidelijk aan dat een eerste renteverlaging er in september aankomt. Het inflatieprobleem lijkt grotendeels van de baan. Bovendien heeft de Fed recent ook meer aandacht voor de afkoeling in de jobmarkt.

Voor wie de focus op wat verder dan de eerste weken of maanden houdt is er weinig reden tot actie. Op kortere termijn kan de zenuwachtigheid wellicht nog een tijdje aanhouden. Waar dan juist het dieptepunt ligt, is moeilijk te zeggen.

In onze onderliggende aandelen- en obligatieportefeuilles verandert er weinig. We behouden het vertrouwen in de grote technologiewaarden en in de financiële sector en beperken het risico via een overweging in defensieve sectoren. Tegen de achtergrond van de economische groeivertraging trekken we niet de kaart van cyclische sectoren. In obligaties behouden we de overweging in kwaliteitsvolle bedrijfsobligaties.

Wat onze KBC-Strategiefondsen betreft zien we dat de verschillende beheerstijlen binnen elk fonds doen wat nodig is om de allocatie van assets aan te passen aan de recessievrees.

Over de diverse beleggingsprofielen worden aandelen afgebouwd.

  • Binnen de dynamische profielen zien we de strategiefondsen aandelen afbouwen ten gunste van obligaties. 
  • Voor de defensieve profielen is er naast de afbouw van aandelen ook een kleine reductie van obligaties, beide ten voordele van cash.

De strategie doet dus het nodige.

Een beleggingsstrategie op uw maat. 

Wat gebeurt er in de wereld? En wat zijn de gevolgen voor de financiële markten? In de KBC- Beleggingsstrategie gaan we dieper in op onze vooruitzichten voor specifieke regio’s, sectoren en thema’s.
Wenst u meer informatie? Uw private banker of wealth manager is uw aanspreekpunt.

Maak kennis met KBC Private Banking & Wealth
Inschrijven op onze nieuwsbrief

Dit nieuwsbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of advies.