Verstrenging regels asbestattest

Verkoopt u een appartement, woning of bijgebouw groter dan 20m² en vóór 2001 gebouwd? Dan is een asbestattest verplicht sinds 23 november 2022. Het gebruik van asbest werd verboden na 2001, dus voor de verkoop van een woning die na 2001 werd gebouwd, hebt u geen asbestattest nodig.

Wat is een asbestattest?

Een asbestattest bevat informatie over asbest in een gebouw. In een ‘asbestveilig’ gebouw kan nog asbest aanwezig zijn, maar het wordt als veilig beschouwd als het asbest is ingekapseld en er geen onmiddellijk risico is op vrijkomende asbestvezels.

Als de asbestdeskundige materialen vindt die een verhoogd risico vormen voor de gezondheid of het milieu, dan zal hij besluiten dat het gebouw ‘niet asbestveilig’ is. In dat geval bevat het asbestattest advies over hoe de materialen het best verwijderd worden.

Hoe lang is het asbestattest geldig?

Het asbestattest is 10 jaar geldig. Als geen asbestmaterialen gevonden zijn of als de woning asbestveilig is, dan blijft het attest onbeperkt geldig.

De regels voor asbestattesten worden steeds strenger

Vanaf 2032 moet elke woning die vóór 2001 is gebouwd een asbestattest hebben, of u de woning nu verkoopt of niet.

Voor de gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen (zoals bijvoorbeeld de traphal, de gemeenschappelijke vloeren en muren en het dak) start deze verplichting vroeger. Vanaf 1 januari 2027 wordt een asbestattest gemene delen verplicht, of het nu wordt verkocht of niet.

Koopt of huurt u vanaf 1 januari 2027 een appartement van vóór 2001? Dan ontvangt u twee asbestdocumenten: het asbestattest voor het appartement zelf en het asbestattest gemene delen.

Maak kennis met KBC Private Banking & Wealth
Inschrijven op onze nieuwsbrief

Dit nieuwsbericht mag niet worden beschouwd als een beleggingsaanbeveling of advies.