Een goede beleggingsstrategie schept perspectief

Lees hoe onze beleggingsstrategie inspeelt op wat er in de economische en financiële wereld gebeurt.

c warning
Er liep iets mis. De pagina is tijdelijk onbeschikbaar.

Een goede beleggingsstrategie schept perspectief

Lees hoe onze beleggingsstrategie inspeelt op wat er in de economische en financiële wereld gebeurt.

Wat betekent de ‘Whatever it takes’ van Friedrich Merz voor obligaties?

KBC ZOOMINVEST Mark Van Assche en David Willems

Geopolitieke- en handelsperikelen zorgden de voorbije maanden voor veel tumult op de aandelenmarkt. Maar wat betekent de ‘Whatever it takes’ van Friedrich Merz voor obligaties? Mark Van Assche, accountmanager Private Banking en Wealth Office, praat erover met David Willems, senior beleggingsstrateeg bij KBC Asset Management.

02/04/2025

 

 

Wat gebeurt er in de wereld? En wat zijn de gevolgen voor de financiële markten?

17 april 2025

Economie

  • De Amerikaanse consument is de centrale spil in de Amerikaanse economische dynamiek. De handelsoorlog zorgt voor een enorme onzekerheid, waardoor de consument almaar lastigere keuzes moet maken over het aanpassen of uitstellen van zijn aankopen. 
  • In Europa lijken de extra overheidsuitgaven voor defensie en infrastructuur het groeioptimisme te ondersteunen. We verwachten evenwel dat dit pas effect zal hebben op de economische groei in 2026-27, terwijl de aangekondigde invoertarieven voor Europese producten in de VS een directe en negatieve groei-impact zullen veroorzaken.

Grondstofprijzen en inflatie

  • Momenteel wordt inflatie zowel in de VS als in Europa aangestuurd door een hardnekkige maar niet versnellende kerninflatie (m.n. in de dienstensector). 
  • Maar algemeen wordt aangenomen dat het beleid van Trump (via de geplande invoerheffingen en de impact van een strikter migratiebeleid op de arbeidsmarkt) de inflatie wereldwijd weer hoger zal duwen. 
  • De snelheid waarmee de hogere tarieven zich zullen vertalen in stijgende inflatie blijft evenwel onzeker. Zeker is, dat de inflatiecijfers momenteel wel de goede kant op gaan.

Budgettair en monetair beleid

  • Trump plant onder zijn leiderschap nieuwe belastingverlagingen, en hij speelt zelfs met de idee van een afschaffing van de inkomstenbelastingen. Het is maar de vraag of zijn tariefplannen dit enigszins kunnen compenseren. 
  • Ook China blijft regelmatig haar slabakkende economie ondersteunen via nieuwe beleidsbeslissingen. 
  • In de eurozone worden de aangekondigde zware investeringen in defensie en infrastructuur stilaan concreter.
  • Zowel de Fed als de ECB zijn al een stuk op weg om de beleidsrente te doen dalen. 
  • In maart knipte de ECB 25bp van haar beleidsrente. Algemeen wordt verwacht dat de FED haar beleidsrente dit jaar nog zal versoepelen, alleen is de vraag in welke mate een hogere inflatie (door de aangekondigde invoertarieven) haar zal weerhouden om de rente sterk te verlagen als de economie hapert.

Obligatiemarkten

  • Ook de obligatiemarkten zijn in de ban van de handelsoorlog en verwachten een negatieve impact op de economische groei. 
  • Hierdoor gaan de renteniveaus voor overheidspapier lager zowel voor Duitsland als voor Amerika.

Aandelenmarkten

  • Het inlassen van een pauze van 90 dagen alvorens de hoge invoertarieven van Liberation Day van kracht worden gaf  de aandelenmarkten wat ademruimte. Of we hiermee helemaal ‘out of the woods’ zijn valt evenwel te betwijfelen. 
  • Ondertussen geldt wel voor iedereen het uniforme invoertarief van 10%, flink hoger dan de gemiddelde invoerheffingen van 3,5% die tot nu toe van kracht waren en voor China geldt 125%. 
  • Af te wachten valt hoe de economie hiermee zal omgaan en of een recessie kan vermeden worden. Hoe zal president Trump zich trouwens opstellen in de onderhandelingen en hoe vlot kunnen die verlopen? Zal het conflict met China verder escaleren en wat is de impact op de Chinese economie?

Risico's

  • Het conflict in het Midden-Oosten & Oekraïne kan blijvend voor zenuwachtigheid zorgen. Wat gebeurt er immers met de steun aan Oekraïne? 
  • De beleidsbeslissingen van Trump kunnen zeker een grote impact hebben. Daardoor is de volatiliteit de duidelijk toegenomen. 
  • Ten slotte kan Chinese AI-tech wat roet in het eten gooien: straffe resultaten van Deepseek, tegen een fractie van de kostprijs in het Westen.

De beurzen blijven schommelen. Hoewel President Trump een tarievenpauze van 90 dagen aankondigde, blijven er veel onzekerheden.

Siegfried top, Senior strateeg bij KBC Asset Management

Maak een afspraak

Deze webpagina is een publicatie van KBC Asset Management NV (KBC AM). De informatie en vermelde cijfers op deze pagina zijn een momentopname, kunnen zonder kennisgeving gewijzigd worden en bieden geen garantie voor de toekomst. De informatie op deze pagina mag niet beschouwd worden als beleggingsadvies noch als beleggingsaanbeveling. Niets op deze pagina mag gereproduceerd worden zonder de voorafgaande uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van KBC AM. De informatie op deze pagina is onderworpen aan het Belgisch recht en aan de uitsluitende rechtsmacht van de Belgische rechtbanken. Verantwoordelijke uitgever: KBC Groep NV, Havenlaan 2, 1080 Brussel, België. BTW BE 0403.227.515, RPR Brussel. www.kbcprivatebanking.be