Helder advies
Voor 350 euro exclusief btw, krijg je fiscaal advies in klare taal waarmee je onmiddellijk aan de slag kunt.
Fiscale optimalisatie
Dankzij onze uitgebreide expertise ben je gewapend tegen fiscale valkuilen, waardoor je geen geld verliest.
Afgestemd op jouw situatie
Onze experts luisteren aandachtig naar je plannen en geven advies dat afgestemd is op je persoonlijke situatie.
Wil je geld uit je vennootschap halen als zaakvoerder of bestuurder? Als je aan het hoofd staat van een bv(ba), nv of coöperatieve vennootschap, dan is je privévermogen in principe afgeschermd tegen schuldeisers. Dat betekent ook dat je met het vermogen van de vennootschap niet zomaar kunt doen wat je wilt.
Uiteraard wil je graag de vruchten plukken van je inspanningen, door jezelf van een inkomen te voorzien. Want ook privé wil je vooruit.
Voor je geleverde prestaties kan de vennootschap je een loon toekennen. Daarnaast kan de aandeelhoudersvergadering beslissen om een dividend uit te keren. Afhankelijk van de situatie, word je daarop al snel 50 tot 60% belast.
Maar als je het slim aanpakt, kun je met een aantal combinaties de belastingdruk flink omlaag helpen. Onze kmo-adviseurs kunnen je daarin begeleiden.
Hoe fiscaal optimaal geld uit je vennootschap halen?
1. Een loon
Je vennootschap kan beslissen om je een loon uit te keren voor je prestaties als zaakvoerder. Het nadeel is dat je hierop al vlug een personenbelasting betaalt van 25% tot 50%, verhoogd met de aanvullende gemeentebelasting. Bovendien moet je ook nog rekening houden met sociale bijdragen.
2. Een dividend uitkeren
Als je vennootschap winsten heeft geboekt, kan de aandeelhoudersvergadering een dividend uitkeren. Dat is een deel van de winst, waarop je 30% roerende voorheffing betaalt. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, kom je evenwel in aanmerking voor een verlaagd tarief van 15%.
3. Een liquidatiereserve
Een liquidatiereserve is een reserve die kleine vennootschappen kunnen aanleggen met (een deel van) de winst. Daarop geldt er een afzonderlijke vennootschapsbelasting van 10%. Na vijf jaar kan een vennootschap die reserve uitkeren tegen 5% roerende voorheffing. Als ze uitgekeerd wordt na de stopzetting van de vennootschap, is er zelfs geen bijkomende belasting.
4. Een rekening-courant
Met een rekening-courant kun je geld uitlenen aan je vennootschap, waarop je de interesten ontvangt. Op die interesten is een roerende voorheffing van 30% verschuldigd.
5. Een aanvullend pensioen
Met een individuele pensioentoezegging (IPT) bouw je via je vennootschap een aanvullend pensioenkapitaal op. Op lange termijn kun je dat bedrag fiscaal vriendelijk ontvangen in je privévermogen.
Elke methode heeft voor- en nadelen. Veel hangt af van je persoonlijke situatie, de toestand van je vennootschap en je plannen op korte en lange termijn. Meestal is het aangewezen om verschillende manieren te combineren.
Als je alles zelf wilt uitzoeken, zal je dat flink wat tijd kosten. Bovendien is de fiscale wetgeving complex en evolueert ze snel. Daarom kun je rekenen op onze experts om je daarin te begeleiden.
Vermijd fiscale en juridische valkuilen
Geld overbrengen van je vennootschap naar je privévermogen is een complexe kwestie, waarbij er veel op het spel staat. Als je het verkeerd aanpakt, bestaat de kans dat je belastingvoordelen misloopt en dus geld verliest.
- Keert je vennootschap je een loon uit? Dan houd jij er na aftrek van belastingen en sociale bijdragen vaak slechts de helft van over. Keert ze je te weinig loon uit? Dan kan dat in bepaalde gevallen fiscaal nadelig zijn voor de vennootschap zelf.
- Keert je vennootschap je een dividend uit? Dan wordt dat belast tegen 30%. Maar in bepaalde omstandigheden kom je in aanmerking voor voordeligere belastingstarieven.
Daarom is het aangewezen om een beroep te doen op een specialist die de fiscale wetgeving kan toepassen op jouw individuele situatie. Want wat goed is voor de ene vennootschap, is dat nog niet voor de andere.
Krijg onafhankelijk advies dat rendeert
Wil je fiscaal advies in begrijpelijke taal waar je ook op lange termijn nog de vruchten van zult plukken? Kom dan eens praten met onze kmo-adviseurs.
Je boekhouder raadplegen kan al een eerste stap in de goede richting zijn. Maar daarbovenop kunnen onze experten met hun fiscaal-juridische expertise nog een meerwaarde bieden. Door hun uitgebreide kennis kunnen ze je perfect begeleiden om je vermogen fiscaal vriendelijk uit je vennootschap te halen.
Tijdens een gesprek luisteren ze aandachtig naar je plannen op professioneel en persoonlijk vlak. Op basis daarvan geven ze concreet en gespecialiseerd advies over welke fiscale aanpak in jouw situatie de beste is.
Een gesprek kost 350 euro, exclusief btw (meestal volledig aftrekbaar als bedrijfskosten). Daarvoor krijg je objectief en losstaand advies waarmee je een weloverwogen keuze kunt maken. Bovendien krijg je na afloop nog documentatie mee over de onderwerpen die in het gesprek aan bod zijn gekomen.
Breng gerust je boekhouder mee. Samen zoeken we de beste oplossing voor je vermogen.
Meer dan 1.000 tevreden ondernemers gingen je voor
De kmo-adviseur geeft professioneel advies en ondersteuning afgestemd op jouw situatie. Zo heb je alles in huis om je zakelijk vermogen fiscaal optimaal over te brengen naar je privévermogen.
Nog geen klant bij ons? Geen probleem. Iedereen kan genieten van onze expertise. Bovendien zijn we regionaal sterk verankerd, waardoor je ons makkelijk kunt bereiken.