De EU-taxonomie, een referentiekader voor duurzaamheid

Met de Green Deal wil de Europese Unie tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent worden. Het ontwikkelde daarom een aantal tools en rapporteringen als gids. Een van de onderdelen van de duurzaamheidsrapportering is op basis van de taxonomie, die je vertelt welke activiteiten al dan niet duurzaam zijn.

Wat betekent duurzaamheid voor de EU, hoe definiëren ze dit en hoe maken we dat iedereen appelen met appelen vergelijkt? De EU-taxonomie is daar het antwoord op. Of zoals we het in onze webinar van 12 juni vertaalden, Europa heeft gedefinieerd wat we ‘duurzaam’ mogen noemen en dus welke activiteiten wel en niet als duurzaam worden beschouwd.

De EU wil niet alleen een eenduidig en transparant kader scheppen, maar vooral ook de doelstellingen halen richting 2050. Daarvoor moeten zowel bedrijven, landbouw, huishoudens als overheden inspanningen leveren. Bedrijven die verder succesvol willen ondernemen zullen future proof moeten worden. Dat geldt niet alleen voor de grote bedrijven die een rapporteringsverplichting hebben (webinar ESG-rapportering), maar voor alle ondernemingen, groot en klein.

Door bedrijven te verplichten om te rapporteren over hun investeringen aan de hand van de taxonomie, wil Europa de duurzame transitie versnellen. De EU-taxonomie is dus een leidraad om te beoordelen of je toekomstplannen en investeringen wel degelijk duurzaam zijn. Het biedt houvast om na te gaan of investeringen future-proof zijn. Daarnaast moeten sommigen ook rapporteren over de taxonomie als onderdeel van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive).

Verplichte rapportering: voor wie en wanneer?

  Groep 1 Groep 2 Groep 3
 

Grote beursgenoteerde ondernemingen,
met meer dan 500 werknemers
die minstens 1 van volgende criteria overschrijden

Ondernemingen, die minstens 2
van volgende criteria overschrijden

Kleine beursgenoteerde ondernemingen,
die minstens 2 van volgende criteria overschrijden

Werknemers   250 10
Omzet

€42,5 miljoen

€50 miljoen €900.000
Balanstotaal

€21,25 miljoen

€25 miljoen €450.000
Datum 1/1/2025 (boekjaar 2024) 1/1/2026 (boekjaar 2025) 1/1/2027 (boekjaar 2026)

Voordelen en opportuniteiten

In het duurzaamheidsverslag zijn er drie taxonomie-pijlers die men moet rapporteren: welk percentage van de omzet is duurzaam, welk deel van de investeringen (capex) en dezelfde oefening voor de operationele uitgaven (opex).

Een duurzame bedrijfsvoering biedt ook voordelen en opportuniteiten. Voor KBC is de taxonomie een richtinggevend kader voor het beoordelen van de investeringsvragen. Het helpt KBC ook om te bepalen of een krediet bijdraagt aan de duurzame transitie en betere voorwaarden krijgt. En dit zal alleen maar aan belang winnen. Bij een grote investering is het dus aan te raden om zelf op voorhand te kijken of deze voldoet aan de taxonomie, het is immers ook een validatie of de investeringsplannen toekomstgericht en in lijn met de Europese doelstellingen zijn.

Het heeft invloed op de waarde die je creëert en levert een betere marktpositie op. Je krijgt bovendien een communicatievoordeel en je vermijdt greenwashing. Echt tastbaar is de verlaging van de operationele kosten die bijna altijd het resultaat is van duurzame ingrepen, optimalisatie van de productieprocessen en – systemen. Wie op zoek is naar goed en gemotiveerd personeel weet ondertussen dat de duurzame keuzes die een bedrijf al dan niet maakt ook potentiële werknemers interesseert.

Zichtbare inspanningen

Europa koos ervoor om de activiteiten met het meeste verduurzamingspotentieel als eerste op te nemen in de taxonomie. Het gaat om energie, mobiliteit, vastgoed,.. maar andere activiteiten zoals de voedingssector zullen ook volgen. Iedereen die onder CSRD valt, ook voedingsbedrijven, moeten nu al de taxonomie rapporteren (bijvoorbeeld over hun investeringen in mobiliteit).

Je kunt zelf aan de slag gaan met de analyses, of je gaat daarvoor in zee met een derde partij zoals onze duurzaamheidspartner Encon en laat je volledig ontzorgen.

De EU-taxonomie is geen doel op zich is, maar een middel om waarde en meerwaarde te creëren als bedrijf en dat ook zichtbaar te maken voor je klanten, investeerders en financiers.

Herbekijk onze webinars

Disclaimer:
Tenzij uitdrukkelijk anders bepaald, heeft alle informatie die u hier raadpleegt of verkrijgt een vrijblijvende en zuiver informatieve waarde. Ze wordt naar best vermogen en op regelmatige tijdstippen bijgewerkt. KBC Bank NV geeft echter geen garanties wat betreft de actualiteit, accuraatheid, correctheid, volledigheid of geschiktheid voor een bepaald doel van deze informatie. De hier verstrekte informatie vormt geen advies of verkoopaanbod van producten of diensten en is niet bestemd voor commercieel gebruik. U blijft zelf volledig aansprakelijk voor de gevolgen van het gebruik dat u van deze informatie maakt. De intellectuele eigendomsrechten op de informatie, publicaties en gegevens die hier verstrekt worden, komen toe aan KBC Bank NV of aan derden en u moet zich onthouden van elke inbreuk hierop. Behoudens de uitdrukkelijk voorafgaande en schriftelijke toestemming van KBC Bank NV is elke overdracht, verkoop, verspreiding of reproductie van deze informatie verboden.