Hoe start ik mijn eigen praktijk als huisarts?

Hoe start ik mijn eigen praktijk als huisarts?

Je gaat starten als zelfstandig arts of je eigen praktijk openen? Proficiat! Voor je start als huisarts, moet je enkele zaken in orde brengen. We sommen ze even voor je op.

10 verplichte vergunningen en formaliteiten voor startende artsen

1Visum

Om huisarts te worden, heb je een visum nodig. Dat krijg je van de FOD Volksgezondheid. Enkele dagen na de uitreiking van je diploma ontvang je van de FOD Volksgezondheid alvast een voorlopig visum.

2Inschrijving bij beroepsvereniging

Inschrijven bij de Orde der Artsen is wettelijk verplicht. Elke provincie heeft zijn eigen raad, dus je meldt je aan in de provincie waar je je voornaamste medische activiteit uitoefent. Bij je inschrijving heb je je attest van slagen, je artsenvisum en een bewijs van goed gedrag en zeden nodig (niet ouder dan 3 maanden). Alle documenten moet je in drievoud bij je hebben.

3Inschrijving bij het RIZIV

Het RIZIV-nummer heb je nodig om getuigschriften van verleende zorg aan je patiënten af te kunnen geven.

Om een RIZIV-nummer te bekomen, dien je een schriftelijke aanvraag in bij de Dienst Erkenning van Gezondheidszorgberoepen van de FOD Volksgezondheid. Per post bezorgt het RIZIV je daarna je persoonlijke RIZIV-nummer.

4Aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds

Dat moet je doen vooraleer je met je zelfstandige activiteit start, op straf van een geldboete. Je betaalt elke 3 maanden een bijdrage aan het sociaal verzekeringsfonds. Die bijdrage geeft recht op voordelen als kinderbijslag, moederschapsrust, uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid en pensioen.

5Aansluiting bij een ziekenfonds

Als arts ben je verplicht je in te schrijven bij een ziekenfonds, naar keuze.

6Aanvraag RIZIV-voordeel

Het RIZIV kent je jaarlijks een bedrag toe. Daarmee kun je je pensioen aanvullen of je inkomen verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. De voorwaarde daarvoor is dat je je honoraria vrijwillig beperkt volgens de RIZIV-conventies.

7Registreren in de Kruispuntbank

Schrijf je je als arts in bij de Kruispuntbank van Ondernemingen, dan krijg je een ondernemingsnummer. Elke startende huisdokter moet voor dit unieke identificatienummer langsgaan bij het ondernemingsloket.

8Professionele rekening openen

Als zelfstandige huisarts open je het best een zakelijke zichtrekening. Zo voorkom je dat je privé- en beroepstransacties worden gemengd.

9Werken met personeel

Stel je als onderneming personeel tewerk, dan is het belangrijk dat onmiddellijk door te geven aan de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ).

10Verzekeringen

Met een professionele beroepsaansprakelijkheidsverzekering ben je beschermd, mocht je een medische fout maken. Voor je dokterspraktijk sluit je een verplichte verzekering burgerlijke aansprakelijkheid inzake brand en ontploffing af.

Kiezen voor een Vennootschap of een eenmanszaak?

Als zelfstandig arts kun je je vestigen als eenmanszaak of een vennootschap oprichten. Voor de eenmanszaak volg je de stappen hierboven.

Wil je een vennootschap oprichten dan moet je daarbovenop een oprichtingsakte laten opmaken door een notaris. En die moet gepubliceerd worden in het Staatsblad.

Meer info en tips?