Waag ik de sprong als ondernemer?
Een onderneming starten … het voelt alsof je op een torenhoge duikplank staat. Je wilt graag springen, maar je weet niet hoe je gaat landen.
Heb je nood aan een duwtje in de rug? Hier nemen we je laatste ondernemerstwijfels weg, zodat je zelfzeker de sprong kunt wagen!
Is mijn idee wel rendabel?
Je kunt natuurlijk nooit de toekomst voorspellen. Wat je wel kunt doen, is een degelijk businessplan opstellen. Belangrijk om voor jezelf de haalbaarheid in te schatten, en eventuele investeerders over de streep te trekken.
Heb ik voldoende startkapitaal?
In de meeste ondernemingsvormen heb je geen verplicht startkapitaal nodig. Kies je voor een eenmanszaak? Dan betaal je enkel de administratiekosten.
In een vennootschap heb je meestal een toereikend aanvangsvermogen nodig. Dat kan zowel in natura als in cash zijn. En zelfs je knowhow of arbeid kun je inbrengen als kapitaal.
Los van de ondernemingsvorm die je kiest, moet je sowieso een financieel plan uitwerken. Welke kosten en inkomsten verwacht je, en kun je zo break-even draaien? Hoe ga je je plannen financieren?
Kan ik al die administratie er wel bijnemen?
Al bij al zul je merken dat dit meevalt. Je bent sowieso verplicht om je bij een ondernemingsloket en sociaal verzekeringsfonds aan te sluiten. Zij zijn er om je te helpen.
Kies je voor een eenmanszaak? Dan ben je bovendien van veel administratieve verplichtingen vrijgesteld. In een vennootschap is dat niet het geval, maar dan kan een goede boekhouder je heel wat rompslomp besparen.
Sowieso is het warm aanbevolen om een aparte zakelijke rekening te openen – in een vennootschap is het zelfs verplicht. Zo houd je je zakelijke en privéleven gescheiden, heb je een duidelijk overzicht van klantenbetalingen, en kun je je leveranciers vlot betalen.
Hoe garandeer ik mijn financiële stabiliteit?
In de eerste plaats door op voorhand een degelijk financieel plan uit te werken. Zonder enige ervaring als ondernemer, doe je dat best samen met een ondernemingsexpert.
Weet ook dat je als zelfstandige allerhande sociale rechten opbouwt, die je beschermen wanneer het professioneel of privé moeilijk loopt. Daarbovenop kun je verzekeringen afsluiten om je extra in te dekken, bijvoorbeeld tegen inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid.
Blijf je twijfelen over de haalbaarheid van je idee? Dan kun je het eerst uitproberen als zelfstandige in bijberoep en eventueel later verdergaan in hoofdberoep.
Wat met mijn sociale rechten?
Als zelfstandige moet je je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en sociale bijdragen betalen. Daartegenover staan dan ook rechten als je ziek wordt, een kindje krijgt, mantelzorger wordt, of met pensioen gaat.
Test je eerst het water als zelfstandige in bijberoep? Dan bouw je naast je job in loondienst geen bijkomende rechten op. Gelukkig betaal je ook heel wat minder solidariteitsbijdragen!
Wat als ik faal?
Faalangst is heel normaal bij beginnende ondernemers. En toegegeven ... ondernemen lóópt niet altijd van een leien dakje. Gelukkig ben je als Belgische ondernemer goed beschermd wanneer je in moeilijk vaarwater terechtkomt.
Gaat het even minder, maar heb je zicht op beterschap? Dan helpt de insolventiewet je om het hoofd boven water te houden. Vrees je de zaken écht niet meer recht te kunnen trekken? Dan kun je je faillissement aanvragen en heb je doorgaans recht op een overbruggingsuitkering.
Soms kun je pech hebben, maar als je goed voorbereid en met de juiste ondersteuning aan je avontuur begint, hoef je je weinig zorgen te maken.
Dus ... wat houdt je nog tegen?
Niks? Mooi zo! Maak dan gebruik van dit momentum om alvast je zakelijke rekening te openen. Zo heb je de eerste stap al gezet, voor je straks misschien weer koudwatervrees krijgt!
Toch nog nood aan wat persoonlijke tips? Kom dan gerust praten met een van onze experts. We bekijken samen hoe je het best de sprong waagt.