Op het vlak van duurzaamheid moeten veel ondernemingen echter nog een versnelling hoger schakelen. "Het is slechts een kwestie van tijd vooraleer ondernemingen daartoe ook worden verplicht", zegt Filip Ferrante. "Die druk zullen ondernemingen voelen vanuit verschillende hoeken. Steeds vaker laat de consument bij het maken van keuzes zich door het duurzame karakter van een bedrijf leiden. De overheid zal regels opleggen. Banken zullen moeten rapporteren over de klimaataanpak van hun klanten. Grote ondernemingen zullen bij hun leveranciers de druk opvoeren om hun CO2-uitstoot te reduceren. En duurzaamheid wordt ook een belangrijk wapen in de 'war for talent'."
Ondernemingen die duurzame oplossingen links laten liggen of die vasthouden aan schadelijke activiteiten, zullen in de toekomst meer moeten betalen om te lenen. Want banken die nog te veel vervuilende sectoren in hun portefeuille hebben, zullen op termijn door de financiële toezichthouder worden verplicht daarvoor meer kapitaal opzij te houden. Kredieten worden nog niet onmiddellijk duurder. Maar bedrijven moeten nu de transformatie inzetten. KBC en haar partners willen hen hierin begeleiden.
Ondernemingen moeten echter niet enkel transformeren omdat de omstandigheden hen hiertoe meer en meer zullen gaan dwingen. De groene transitie brengt ook heel wat kansen met zich mee. Het kan een aanleiding vormen om bijvoorbeeld nieuwe producten of diensten te ontwikkelen of een meer toekomstgericht businessmodel op poten te zetten.