Maak kennis met de dienst Gynaecologie AZ Sint-Lucas Brugge

Maak kennis met de dienst Gynaecologie AZ Sint-Lucas Brugge

Ben je klaar voor de volgende stap in de uitbouw van je loopbaan als arts? Dan kan je misschien inspiratie halen bij de dienst Gynaecologie AZ Sint-Lucas Brugge of www.gynaecologiebrugge.be, een associatie van 7 artsen die hebben beslist om een gemeenschappelijke praktijk te openen. “De sleutel tot succes is: goede afspraken maken.”

Waarom hebben jullie een gemeenschappelijke praktijk opgericht?

Dr. Filip Claerhout: “Waarom een gemeenschappelijke praktijk? Om onze krachten te bundelen, maar ook om kosten te kunnen delen en dus efficiënter te kunnen werken. We hebben samen een pand in Brugge aangekocht waarin we 5 praktijkruimtes inrichten. 5 ruimtes voor 7 artsen, dat is ideaal. We zijn immers nooit alle 7 permanent in de praktijk aanwezig. We functioneren als een satelliet van het AZ Sint-Lucas in Brugge, waarin al onze vennoten werkzaam zijn. Bepaalde patiënten geven de voorkeur aan een consultatie in een privépraktijk in plaats van in een ziekenhuis. Daar willen we aan tegemoet komen. Daarnaast willen we de ruimtes ook verhuren aan andere geïnteresseerde collega’s uit de medische- of paramedische sector."

“Vooraleer we het pand hebben aangekocht, hebben we samen een vennootschap opgericht. Samen met het accountancybureau Van Reybrouck hebben we ook een aandeelhoudersovereenkomst opgesteld. Zo een overeenkomst is cruciaal om een goede samenwerking te garanderen en biedt antwoorden op pertinente vragen waarmee je vroeg of laat wordt geconfronteerd. Onder welke voorwaarden mag een vennoot vertrekken? Wat als een arts wil toetreden? Mag je na je pensioen actief blijven in de associatie? Hoe worden je aandelen gewaardeerd? Welke voorwaarden zijn er verbonden aan aandeelhouderschap? De sleutel tot succes is: goede afspraken maken!”

Hoe heeft KBC jullie in dit proces ondersteund?

Dr. Filip Claerhout: “Onze relatiebeheerder bij KBC heeft ons verschillende vormen van financiering voor de aankoop voorgesteld en heeft daarover overleg gevoerd met de 7 vennoten. Die gesprekken gingen onder andere over de vraag welk bedrag we zouden lenen en welk bedrag we zelf zouden inbrengen. In onze ervaring is het belangrijk om te kunnen vertrouwen op een goede accountant én een goede bankier. Als die twee op één lijn staan, kom je al een heel eind.”

Heb je nog tips voor collega’s die gelijkaardige plannen hebben?

Dr. Filip Claerhout: “Veel artsen hebben schrik om de stap te zetten. Ten onrechte. Mits een goede begeleiding en ondersteuning sta je echt wel sterk. Het is vooral zaak om alle details en alle mogelijke gevoeligheden vast te leggen in een aandeelhoudersovereenkomst. In onze associatie hebben we daar nooit enige discussies over gehad, maar je kunt en moet eventuele discussies in de toekomst voorkomen door duidelijke regels op te stellen. Opnieuw: het is een kwestie van goede afspraken te maken.”

Heb jij groeiplannen voor je bedrijf of heb je nog ergens vragen over?

Ontdek KBC-Mediservice