Hoe ver staat telewerken in jouw bedrijf?

Hoe ver staat telewerken in jouw bedrijf?

Telewerk is een trend die niet meer zal verdwijnen. Dat zegt ook Koen Blanquart, al meer dan 10 jaar een digital nomad en chief technology officer ad interim bij grote organisaties zoals Telindus en SD Worx in periodes van ingrijpende transformaties.

Ik ben ervan overtuigd dat de werkplek van morgen niet meer plaatsgebonden is. Een vaste plek binnen de muren van het bedrijf, flexplekken, thuiswerk, remote work: dat vloeit allemaal in elkaar over. De opkomst van de laptop en de smartphone heeft die trend mogelijk gemaakt. De meeste bedrijven en organisaties hebben telewerk pas – noodgedwongen – ontdekt toen covid uitbrak. We zijn intussen weer enkele jaren verder, maar het lijkt erop dat de overgang naar een nieuwe manier van werken stroef verloopt. Veel bestuurders in grote én kleine bedrijven weten niet goed hoe ze dat proces moeten aanpakken, omdat het ver van hun bed staat.

Koen Blanquart

Het volstaat niet om te zeggen: dinsdag en donderdag mag je thuis werken en dan zien we wel.

Blanquart: “De belangrijkste reden waarom kmo’s telewerk moeten omarmen, is om overeind te blijven in de war on talent. Wie vandaag een vacature plaatst voor een kennismedewerker, krijgt gemiddeld 1,3 kandidaten over de vloer. Waarom zo weinig? Omdat veel bedrijven nog steeds rekruteren onder de kerktoren en verwachten dat hun medewerkers elke dag van 9 tot 5 aanwezig zijn. Sorry, maar dat werkt niet meer voor kennismedewerkers. Ik pleit niet voor totale vrijheid, maar je moet je medewerkers wel de ruimte geven om het kader van hun taken zelf mee vorm te geven. Geef vrijheid aan teams én maak ze verantwoordelijk voor het resultaat dat daar tegenover staat. De grootste fout die bedrijven kunnen maken, is een lineair aantal dagen thuiswerk invoeren zonder daar een kader voor uit te tekenen.”

Heb je enkele huis-, tuin- en keukentips voor kmo’s en zelfstandigen?

Blanquart: “Je moet geen policy over remote work opstellen, maar een policy over work. Belangrijk daarbij is dat je werknemers niet evalueert op basis van hun aanwezigheid, maar op basis van hun resultaten. Steeds meer werknemers dringen daar trouwens zelf op aan. Jammer genoeg houden onder meer de vakbonden nog steeds vast aan strakke en achterhaalde principes. Het komt er als bedrijfsleider op aan om vertrouwen te kweken bij je medewerkers en hen ook te betrekken bij het opstellen van regels en reglementen. In een sfeer van vertrouwen is het een stuk makkelijker om afspraken te maken waar iedereen zich in kan vinden.”

Zijn er ook nadelen verbonden aan telewerk?

Blanquart: “Telewerk werkt niet voor iedereen. Om te beginnen heb je ruimte nodig om rustig en geconcentreerd te kunnen werken. In een klein appartement is dat niet evident. De thuissituatie kan voor sommigen letterlijk en figuurlijk beklemmend overkomen. Het volstaat niet om remote werk in te voeren zonder je medewerkers te consulteren. In minder dan 5 jaar is het aantal werknemers met een burn-out gestegen van 150.000 naar 180.000. Dat heeft mede te maken met het feit dat bedrijven hun mensen een stukje vrijheid hebben gegeven en hen vervolgens aan hun lot hebben overgelaten. Je moet als bedrijfsleider je verantwoordelijkheid nemen en zorg dragen voor je medewerkers.”